AMD Turion - konečně přímá konkurence pro Pentium M?

10. 1. 2005 00:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Doposud AMD konkurovalo Intelu úspěšně téměř všude, kromě jediné oblasti: úsporných notebooků. Pentium M se ukázalo být ideálním procesorem, který díky kombinaci úsporného provozu a vysokého výkonu nemá konkurenci. AMD se sice snažilo konkurovat mobilními Athlony 64 s 90nm technologií, avšak ani přes jejich nesporné kvality se mu to stále nedařilo a ohromnému trhu s lehkými notebooky naprosto dominuje Intel.

AMD Turion - konečně přímá konkurence pro Pentium M?

Dalším, tentokráte mohutnějším pokusem o zteč tržního podílu veleúspěšné sady Centrino (kombinace procesoru Pentium M, čipové sady Intel 855 a bezdrátové síťové karty Intel PRO/Wireless) je zatím pouze nejasně ohlášená novinka od AMD: Turion 64, který se objevil na výstavě CES v Las Vegas. Jedná se o mobilní procesor, dle prvních náznaků podezřele podobný Athlonu 64 (prý byl vyvýjen společně se současnou revizí Athlonů 64); je však více orientován na nízkou spotřebu a mobilitu. Spolu s ním velmi pravděpodobně uvidíme také další prvky, včetně bezdrátové síťové karty, na které AMD spolupracuje s firmami Broadcom a Atheros.

Evidentní je, že síla úspěchu netkví pouze v lepších produktech, ale (a to především) v umění je prodat. Sehnat lehký notebook s procesorem AMD a bezdrátovou síťovou kartou není nikterak nemožné (např. Acer Ferrari), avšak notebooky s logem Centrino jdou na odbyt mnohonásobně lépe... To je výsledek investice 300 miliónů USD, které Intel vynaložil na podporu prodeje a marketing značky Centrino. To je to, co mobilním AMD zatím chybí. Uvidíme, jak velký "humbuk" udělá AMD kolem CPU Turion.

Krátké zprávy

Diskuse