Chce Intel koupit NVIDII?

5. 10. 2006 17:59    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Pavlis

Podle nepotvrzených zpráv, které ovšem už prosákly i do médií, je možné, že Intel kupuje (podle některých už koupil) kalifornskou společnost NVIDIA. Pro fakt svědčí především potřeba odpovědět na nedávnou akvizici AMD a ATI. Intel sám sice vyrábí zdatné integrované grafické karty, ovšem k hi-endovým dedikovaným produktům pro hráče i profesionály má hodně daleko.

Chce Intel koupit NVIDII?

Proti této zprávě mluví více faktů. Jednak Intel by vedle know-how výkonných karet koupil i pro sebe zbytečnou divizy čipsetů a integrovaných grafik. Navíc NVIDIA je silná zdravá společnost, která zřejmě nemá mnoho důvodů fůzovat, a to ani s takovým gigantem, jakým Intel bezesporu je. A nepřátelské převzetí takovéto společnosti by Intel vyšlo velmi draho. Zejména proto, že by se nedala očekávat přílišná podpora další značky, Intel by bezesporu hrál i po fůzi na sebe. NVIDIA by se tedy i nepřátelskému převzetí bránila (například nákupem vlastních akcií ap.).

Vedle čistě ekonomických zájmů je třeba také podotknout, že spojení podobně velkých podniků musí být schváleno příslušnými úřady kvůli antimonopolním zákonům, a odtud by pravděpodobně nějaké informace unikly. A nakonec, podle zahraničních serverů by podobná akce vyvolala v Silicon Valley obrovské pozdvižení, ale zatím je tam klid a mír.

zdroj: theinquirer.net

Krátké zprávy

Diskuse