Ukradený notebook - údaje o 268000 dárců

11. 12. 2007 00:30    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jakub Janeček

Neziskové krevní bance Memorial Blood Centers byl nedávno ukraden notebook s citlivými údaji o 268 tisících dárcích. Stalo se to brzy ráno při přípravách jednoho z mnoha odběrů. Pracovníci připravovali místo na odběr a notebook ponechali v brašně poblíž. Policie věří, že se jednalo o náhodný zločin, který neměl za cíl získat citlivé údaje.

Ukradený notebook - údaje o 268000 dárců

Přestože je notebook údajně chráněn několika hesly, data na pevném disku pravděpodobně nebyla šifrována, čili byla špatně zabezpečena. Mezi citlivými údaji dárců byla jména, adresy a čísla sociálního pojištění (obdoba našeho rodného čísla), takže všichni postižení jsou informování o možném zneužití identity. Memorial Blood Centers přestala používat k identifikaci čísla sociálního pojištění, aby v budoucnu k podobným situacím nemohlo dojít.

Tato i jiné zprávy nás neustále upozorňují na důležitost zabezpečení dat. A to zejména u lehce zcizitelných mobilních počítačů s citlivými firemními nebo osobními údaji. Počítač je třeba zabezpečit na několika frontách a to fyzicky (např. Kensington Lock), softwarově (antivirus, šifrování, hesla) a příslušnými pravidly.

Zdroj: ComputerWorld.com

Krátké zprávy

Diskuse