AMOLED displeje jsou na vzestupu

3. 4. 2012 00:17    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

AMOLED panely se začaly objevovat nejdříve u chytrých telefonů, postupně se ale začínají objevovat i u tabletů a dokonce i televizorů. A díky stále rostoucímu počtu výrobců, kteří tyto obrazovky dokáží vyrábět, se bude jejich rozšíření do budoucna s velkou pravděpodobností neustále zvyšovat.

AMOLED displeje jsou na vzestupu

V současné době tyto displeje využívají u svých telefonů zejména výrobci Samsung (který je zároveň hlavním světovým producentem těchto obrazovek, Nokia a HTC, našli bychom ale i některé další. I díky neustále se zvětšujícím počtům prodaných mobilních telefonů se dokonce očekává, že jejich nasazování poroste oproti loňskému roku exponenciálním tempem. Na nedávném veletrhu CES ale bylo jasně vidět, že velmi rychle se budeme s AMOLED displeji setkávat i u tabletů (jeden takový již dokonce Samsung nabízí).

Nasazení v televizorech znesnadňuje skutečnost, že výroba velkých panelů byla po dlouho dobu velmi náročná a drahá. Ve větší míře se tak s AMOLED televizory začneme setkávat až o roku 2013 s tím, že v roce 2015 by mělo být těmito panely vybaveno zhruba 10 - 15% všech prodaných kusů.

Jak již zaznělo výše, největším producentem AMOLED obrazovek je současné době společnost Samsung. Pomalu se však začínají prosazovat i další producenti z Japonska, Thaiwanu a Číny. Jejich výroby jsou však v současné době stále spíše ve vývojové nebo experimentální fázi, hotové produkty by byl v současné chvíli schopný dodávat zřejmě jen málokterý, obzvláště pak, pokud bychom uvažovali i výrobní náklady a problémy s dodávkami potřebného materiálu.

Z dalších producentů stojí v současnosti za zmínku např. AU Optronics (AUO), které během letošního prvního pololetí začne nabízet AMOLED displeje pro telefony, ve druhém pololetí pak i pro televizory. Chimei Innolux (CMI) nabídne displeje pro telefony také až ve druhém pololetí. Na přípravách výroby AMOLED panelů však samozřejmě pracuje i řada dalších firem.

Zajímavá může být informace od společnosti AUO, která předpokládá, že v roce 2012 budou AMOLED panely tvořit pouhé 1 - 2 % všech příjmů, během roku 2013 by to však mělo být již 5 - 10 %.

Zdroj: digitimes.com

Krátké zprávy

Diskuse