AMD vyvinulo externí box pro grafické karty XConnect.

18. 3. 2016 08:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jan Konvalina

Herní notebooky nemají a nikdy neměli na růžích ustláno, pokud chtějí být výkonné, musí být vybaveny silnou grafickou kartou, která produkuje mnoho tepla a má velkou spotřebu. Takový notebook tedy musí být tlustý. Grafická karta taky rychleji zastarává, než procesor a výměna není snadná. AMD však našlo řešení v podobě externího boxu na grafickou kartu.

AMD vyvinulo externí box pro grafické karty XConnect.

Takové řešení není nic nového, podobný box (GraphicBooster), do kterého se vešla desktopová grafická karta, a připojil se k notebooku, vyvinula dnes už neexistující firma Fujitsu – Siemens. Box však nevyužíval standardizovaný konektor, a nově vyvinutý byl založen na technologii ATI XGP, v té době patentovaný. Každopádně všechny podobné projekty byli dost neúspěšné a rychle byly zapomenuty.

AMD tak nyní vyvinulo nový externí box na grafickou kartu s jednoduchým názvem Xconnect. A tentokrát vypadá velmi životaschopně. A především díky využití pouze standardizovaných řešení, nebude nic bránit širšímu rozšíření. Xconnect nemá žádnou konečnou podobu, jedná se pouze o soubor podmínek a doporučení ke správnému provozu. Vzhled si může výrobce přizpůsobit. Notebook tak musí disponovat pouze rozhraním Thunderbolt 3 40 Gb/s, potřebné úpravy v BIOSu a doprovodný software. V Boxu může být karta s TDP až 375W, což je s klesající spotřebou silně naddimenzováno.

Box XConnect zatím bude podporovat jen karty AMD od Radeonu R9 280 až po nadcházející generaci Polaris. Včetně přítomného zdroje pro grafickou kartu bude na boxu u USB 3.1 a široká škála digitálních výstupů jako HDMI a DisplayPort. Další velký výhoda je, že díky rozhraní Thunderbolt lze box připojovat k PC i za chodu, stejně jako USB.

První prodejní XConnect představil Razer, který ho nabízí ke svému tenkému modelu Razer Blade Stealth Ultrabook s dostatečně silným procesorem Intel Core i7 – 6500U. Cena však bude jistě vysoká.

Zdroj: AMD

Krátké zprávy

Diskuse