ESET Smart Security - 'chytrá' ochrana PC

4. 3. 2008 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Branislav Brna

Ztráta důležitých dat, v horším případě jejich krádež, spamem přeplněná emailová schránka nebo případně přímá participace systému na jeho rozesílání a DDOS útocích, o kterých nemusí uživatel vůbec vědět. Téměř všechny tyto úkony mají společného jmenovatele v podobě infikovaného systému. Balíků komplexní ochrany existuje několik a na jeden takový 'chytrý' balík s názvem ESET Smart Security se dnes podíváme trochu blíže.

ESET Smart Security - 'chytrá' ochrana PC

Používáte nějaký antivirový software? Ano? Výborně. Vy taky? Prima. Cože vy ne? Tak jste šílení. Počkat, to ne, já ho nemám nainstalovaný na notebooku taky a já šílený být nemůžu... Nebo jo?

Software slovenské společnosti ESET si na poli antivirové ochrany vydobyl v průběhu let přední místo a slovo NOD32 alespoň slyšel snad každý zběhlejší uživatel PC. S vydáním nové verze tohoto softwaru s pořadovým číslem 3.0 se ESET rozhodl po vzoru svých konkurentů nabídnout svým zákazníkům balík komplexní ochrany proti svinstvu nežádoucích jedniček a nul, které patří k jednomu z nejzávažnějších problémů moderní internetové doby. Tento balík pod názvem ESET Smart Security v sobě skrývá hned několik druhů ochrany PC - konkrétněji tedy již vzpomínaný NOD32 ve své nejnovější verzi pro ochranu proti virům, dále pak firewall, který chrání uživatele proti nevyžádanými připojeními potencionálně nebezpečných aplikací, antispamový modul a v neposlední řadě taktéž antispyware. Jinými slovy: je-li v PC něco nevyžádaného, měl by to Smart Security najít a zneškodnit.

foto foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

V sekci Kontrola PC se dá realizovat již samotné skenovaní PC – na výběr máme standardní kontrolu systému, která automaticky zkontroluje obsah operační paměti a také obsah všech disků, nebo volbu s názvem přizpůsobená kontrola, ve které si může uživatel nadefinovat test přesně podle svých představ. Při nalezení infekce určitě přijde vhod téměř automatizované léčení, které vyžaduje minimální zásahy ze strany uživatele nebo taktéž již standardní karanténa, kam je možné infikované položky přesunout. Zajímavá pro někoho může být taktéž možnost skenování na pozadí, ale vzhledem na rychlosti některých disků v noteboocích (5400rpm) ji nedoporučujeme využívat, pokud potřebujete na notebooku v té době opravdu plnohodnotně pracovat.

foto foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Sekce Aktualizace snad nepotřebuje komentář a s největší pravděpodobností ji kromě potřeby změnit licenční údaje pro aktualizační server nebude díky automatickým aktualizacím muset vůbec navštěvovat.

V sekci Nastavení je možné spravovat stav a taktéž nastavení jednotlivých modulů, které si teď rozebere trochu blíže. První je samozřejmě samotný antivirus a antispyware, které využívají osvědčené skenovací jádro ThreatSense, které standardně také kontroluje příchozí poštu. K dispozici je též možnost blokování jednotlivých nežádoucích webových stránek.
Druhým modulem je personální firewall, který disponuje třemi základními režimy:

  • Automatický – firewall blokuje jen nevyžádanou příchozí komunikaci
  • Interaktivní – firewall se při každém novém připojení dotáže uživatele na akci, kterou je možné zapamatovat
  • Administrátorský – firewall povoluje komunikaci jen uživatelem přednastavených aplikací a ostatní komunikaci blokuje

Firewall zde navíc obsahuje možnost pro rychlé zablokování jakékoliv komunikace a režim ochrany PC v síty, který slouží pro blokování sdílení souborů (na tuto možnost je uživatel automaticky dotázán po připojení do nové sítě).

foto foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Posledním modulem je Antispamová ochrana, která bohužel funguje pouze v kombinaci s poštovními klienty společnosti Microsoft. Na druhou stranu se do nich ovšem dokáže plně integrovat, a tak pro úpravu jejího nastavení (povolit nebo zablokovat mailovou adresu, případně úplně vypnout tuto ochranu) není potřebné otevírat celé stavové okno Smart Security.

Každý z těchto modulů disponuje, kromě jednoduchých kontextových menu, také rozšířeními nastaveními, které ovšem vzhledem na jejich komplexnost dnes nebudeme rozebírat.

Poslední relevantní sekcí jsou Nástroje, ve kterých nalezneme protokoly, které se vztahují k práci Smart Security, karanténu a plánovač, přes který lze naplánovat jak automatické aktualizace, tak i skenování systému.

foto foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Závěr aneb vyplatí se obětovat systémové prostředky pro antivir?

Riziko nakažení systému je přímo úměrné chování samotného uživatele, o čemž svědčí i náš týdenní test Smart Security na 3 různých PC, kde v dvou případech (doposud chráněné jiným freewarovým antivirem) došlo k ihned po instalaci k detekování nákazy a jejímu následnému bezproblémovému odstranění, čímž se potvrzuje už osvědčená kvalita značky NOD32, za kterou dostal ESET již několik ocenění, a také certifikace pro detekci virů od ICSA Labs a West Coast Labs.

Na druhou stranu jiný notebook, který byl doposud bez jakékoliv ochrany i po cca 8 měsících každodenního intenzivního používání s vypnutím firewallem, obstál na jedničku, bez jediného infikovaného souboru. Ačkoliv rozhodně nedoporučujeme ponechávat notebook bez antivirové ochrany, při rozumném používání se nemusí jednat o okamžitou sebevraždu. Záleží na každém, jak moc si chce chránit svá data a funkční systém, v jakém prostředí se pohybuje (počítač za korporátním aplikačním firewallem je na tom z hlediska bezpečnosti úplně jinak, než domácí PC s veřejnou IP adresou a přímo připojený do internetu) a jak se na internetu chová (např. jaké weby navštěvuje apod.). Pokud se porozhlížíte po kvalitním antiviru a rozhodnete těch pár systémových prostředků obětovat, je ESET Smart Security díky své komplexnosti a minimalistickým systémovým požadavkům jednou z předních voleb, kterou si můžete aktuálně na trhu vybrat.

ESET Smart Security stojí 1249 Kč bez DPH (1486 Kč s DPH) s předplatným update na 1 rok či 1874 Kč bez DPH (2230 Kč s DPH) s předplatným na 2 roky a lze koupit v balíku 1 - 4 licencí s množstevní slevou. Za zmínku stojí cenový rozdíl cca 300 Kč bez DPH oproti "holému" ESET NOD32 Antivirus. Oba zmíněné produkty jsou cíleny do domácností a malých kanceláří, pro firmy ESET nabízí ESET NOD32 Antivirus Business Edition a ESET Smart Security Business Edition, které navíc podporují vzdálenou správu.

Ostatní

Diskuse