Rok 2012 mezi notebooky

9. 1. 2013 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Jan Konvalina

V minulém roce nebyla nouze o nové výrobky či různé události a odhalení mezi notebooky a my se teď podíváme na ty, které považujeme za nejzajímavější.

Rok 2012 mezi notebooky

Intel stále vládne a nemá kam spěchat

Ivy Bridge

Na přelomu dubna a května Intel vydal další generaci svých x86 procesorů založených na architektuře Ivy Bridge. Jednalo se o evoluci předchozí Sandy Bridge a nová architektura přinesla jen kosmetické změny. Výkon procesoru se zvedl průměrně o 10-15%, ale hlavní úsilí Intelu směřovalo na zlepšení provozních vlastností a zvýšení výkonu grafické jednotky, což se podařilo. Jediná kaňka je snad menší aféra s nekvalitní pastou mezi jádrem a rozvaděčem tepla což znesnadňovalo chlazení, nakonec se ukázalo, že problém nebyl v pastě, ale ve výrobním procesu, a pozdější revize už na tom byly lépe. Intel ani tento rok nenašel vážnější konkurenci pro své procesory střední třídy a high-endu, a tak nemá moc důvod spěchat s nějakými revolučními novinkami.

AMD drží krok pořád obtížněji

AMD
O AMD je už delší dobu známo, že „vzdává“ boj o výkon s Intelem, a proto se zaměřuje spíše na střední třídu a úsporné procesory. Jejich současná generace APU Trinity, která v pouzdře obsahuje grafickou jednotku, se docela povedla. Výkon v mobilním segmentu dostačuje, ale i tak je u nejvýkonnějších čipů schopný konkurovat pouze těm základním od Intelu. Spotřebu se povedlo srazit příjemně nízko a otevřela tak pro APU cestu do mobilních a ultramobilních zařízení. Firmě se ale bohužel stále příliš nedaří, ani tento rok se nevyhnula masivnímu propouštění a pokusům o restrukturalizaci. Firma čipům Liano a Trinity věřila natolik, že jich u svých dodavatelů objednala obrovské množství a odbyt zůstal nízký. AMD tak musela platit pokuty v řádech stovek milionů dolarů za zrušení nasmlouvané výrobní kapacity dodavatelů.

Na poli grafických karet jsou síly stále vyrovnané

AMD vs Nvidia

Jako každý rok, ani výrobci grafických karet nezůstali pasivní. Pokud v poslední době něco drží AMD nad vodou, tak to jistě bude grafická divize. Představeno bylo pár karet střední třídy v čele s HD 7650M, které neurazily, ale ani neohromily. Až na sklonku roku se objevili i hráčsky zajímavé HD 7970M a HD 7950M. Karty si rychle našli své kupce a pro rok 2012 se jednalo o nejvýkonnější mobilní grafické karty AMD. Další zajímavý technologický přínos je nově uvedený systém hybridního Crossfire zapojení grafických karet, kdy k integrovanému grafickému jádru v APU lze připojit přídavnou diskrétní kartu. Výkon takového řešení už je zajímavý a po vychytání posledních mušek to bude velmi zajímavá možnost pro sváteční hráče.

Konkurence v podobě firmy NVIDIA měla vstup na trh o mnoho vlažnější. Po minulé generaci grafických karet s architekturou Fermi, která se ukázala jako energeticky velmi neefektivní, si zelení nechtěli dovolit další krok vedle. V mobilním segmentu se objevila hlavně výkonná GTX 680M a mainstreamová GTX 640M. Tyto karty byli na bázi architektury Kepler. U dalších NVIDIA dostála nepěknému zvyku a pouze přeznačila starou generaci. Při výběru nového notebooku s kartou GeForce je tedy důležité si o grafickém čipu zjistit podrobnější informace a nespoléhat se pouze na označení.

Výkon stačí, kapacity baterií už tolik ne

popisek

Po letech honby za co nejvyšším výkonem, výrobci konečně pochopili, že uživatel už ho má dost, ale rád by aby mu počítač nebo tablet vydržel na baterii déle než pár hodin. V roce 2012 se výrobci zaměřili i na snižování spotřeby. Nastal výrazný vzestup zařízení s procesory na architektuře ARM, které se začínají prosazovat i mimo segment mobilních telefonů. Stejně jako se objevilo i mnoho nových výrobců, kteří vyvíjejí nové procesory na této architektuře. Intel si současný trend uvědomil, i když trošku pozdě, a v současné generaci procesorů Ivy Bridge se zaměřil na větší efektivitu, na stejné vlně se nese expanze původně ryze mobilních procesorů Atom i do serverů či usilovný vývoj "ARM konkurujících" verzí pro malá zařízení. Vypadá to, že si Intel uvědomil důležitost segmentu a nenašel lepší řešení.

Ani NVIDIA nezůstala se svým příspěvkem ARM architektuře pozadu a vydala nástupce úspěšného čipsetu Tegra. Nejnovější generace nese název Tegra 3 a kombinuje 4 výpočetní jádra a jedno úsporné, které je aktivní neustále. Čip se stal velmi populárním a byl nasazen mnoha výrobci.

Marketing vládne nad výzkumem

popisek

V roce 2011 Intel představil svůj koncept ultramobilního notebooku, který nazval Ultrabook. Předvídal mu silné prodeje a velkou oblíbenost jak u běžných uživatelů, tak v podnikové sféře - v roce 2012 měl mít až 50% podíl na prodejích přenosných počítačů. O Ultraboocích se všude mluví a píše (Intel i ostatní výrobci roztočili marketing na plné otáčky a tvrdí nám, že nic lepšího na trhu nenajdeme), ale prodeje jsou daleko za očekáváním. Uživatelé se stále drží osvědčenější koncepce. Jednu příjemnou vlastnost ale převzali i klasické notebooky, a to snižování tloušťky. Uvidíme, jak se Ultrabookům povede následující rok.

popisek

Microsoft minulý rok vydal nová Windows 8, kde i k nevoli uživatelů nahradil klasickou nabídku Start rozhraním s dlaždicemi, optimalizovaným pro dotykové ovládání. Díky tomu se v noteboocích začaly multi-touch displeje objevovat, na druhou stranu dlaždice projevily jeden zásadní nedostatek, a to že bez dotykové obrazovky je ovládání myší neintuitivní a nelogické. I přes nejmasivnější reklamní kampaň při uvedení nových Windows v dějinách lidé nejeví o tento koncept zájem a zůstávají věrni starým Windows 7. Určitě bude trvat, něž si lidé na dotykové Windows zvyknou. Microsoftu se daří své zákazníky mást i jiným způsobem. Vydal tablet Surface, který je designově na vysoké úrovni. Prodává však dva typy, a to s Windows RT a klasickým Windows 8. Oba systémy jsou si sice podobné, ale nemají navzájem kompatibilní aplikace a každý pracuje s jinou procesorovou architekturou. Windows RT používá procesory ARM a Windows 8 klasickou x86.

popisek

Google se snaží přijít s jiným řešením. Rád by aby lidé používali pouze jakýsi terminál se základním výpočetním výkonem a zbytek obsahu se pohyboval v cloudu na serverech Googlu. Ale ani Chromebooky, které tento systém využívají, nejdou příliš na odbyt. Tak alespoň zařízení s OS Android se prodávají skvěle. Tento rok byla představena pouze pouze drobně vylepšená verze Android 4.2 Jelly Bean.

Uplynulý rok tak oproti "předchozím standardům" nebyl ve znamení neustálého plynulého zvyšování výkonu, ale ve znamení snah o změnu zažitého stylu ovládání a používání počítačů. Nakolik se nastolený směr skutečně uchytí a jak moc velká změna to nakonec bude (někteří lidé prorokují i brzký konec klasických PC a nástup malých, povětšinou dotykových zařízení s daty v cloudu), se uvidí v nejbližších letech.

Ostatní

Diskuse