Rozhovor: Yveta Holečková, HP - hovořili jsme o noteboocích, tabletech a blízké budoucnosti

26. 4. 2013 08:55    Rubrika: Ostatní    Autor: Viktor Péder

S Yvetou Holečkovou jsme vedli neformální rozhovor něco málo přes hodinu, během té doby jsme si stihli popovídat jak o noteboocích, tak o tabletech a o tom, jak tyto produkty vnímá a nabízí HP na českém trh.

Rozhovor: Yveta Holečková, HP - hovořili jsme o noteboocích, tabletech a blízké budoucnosti

Abychom Vás nejprve představili, zeptám se, jaká je Vaše pozice ve firmě a co máte na starosti v HP?

Mám na starosti PC produkty, veškeré PC portfolio v HP. V naší řeči je to Category Manager. Do mojí kompetence spadají notebooky, desktopy, workstation, all-in-one a monitory. K tomu mám tým produktových managerů a každý z nich se stará o jednu z výše zmíněných kategorií.

Jak dlouho pracujete v HP a jaké pozice jste prošla v minulosti?

V HP pracuji od roku 2005, to znamená, že zde pracuji osmým rokem. Pracovala jsem hodně v centrálních pozicích v Evropě. Před svou současnou pozicí jsem pracovala na regionu východní Evropy, pod který spadá i ČR, a měla jsem na starosti spotřebitelské notebooky určené pro retailový-etailový trh.

Na současné pozici jsem od doby, kdy proběhla transformace uvnitř HP. To bylo na jaře 2012, kdy se bývalá divize IPG (tisková řešení) a bývalá divize PSG (počítačová řešení) spojily v PPS divizi. Produktové části zůstaly oddělené, spojila se hlavně prodejní oddělení a já jsem přebrala roli řízení produktového týmu pro český a slovenský trh.

Jaká je aktuální pozice HP na světovém trhu a v ČR?

HP je celosvětově číslo jedna už několik let za sebou podle agentury IDC, kde jsou v potaz brány všechny PC produkty včetně pracovních stanic. Rozdílná čísla má Gartner, kde se ve Q4 2012 mluvilo o tom, že Lenovo je největší, ale z jejich měření jsou vyloučeny pracovní stanice. Přitom pracovní stanice jsou produkty, na které je HP velmi pyšné, jde o ty "nejnadupanější" stroje a HP zde má 60% podíl na trhu. HP je zde už několik let tahounem, jedničkou ve světě, a to i na českém a slovenském trhu.

Jaký je podíl mezi domácími a firemními notebooky?

Celkově ve světě je poměr 60 : 40 ve prospěch domácích notebooků. V ČR je poměr o něco menší, přibližně 55 : 45 a poměr domácích notebooků svůj podíl stále zvyšuje.

V čem vidí HP hlavní výhody svých notebooků ve srovnání s konkurencí?

HP je na trhu už hodně dlouho a na předních pozicích, což odráží kvalitu produktů a potažmo spokojenost zákazníků. Pro koncové zákazníky nabízíme velkou škálu produktů od klasických notebooků přes tablety až po hybridní stroje v kombinaci tabletu s notebookem, nabízíme různá barevná provedení. U našich komerčních notebooků bych určitě chtěla zdůraznit kvalitu, zejména na řadu Elite se dělají military testy. Jde o testy americké armády, které jsou zaměřeny na odolnost vůči prašnosti, různým úderům a nárazům. Například náš ElitePad tablet je navržen tak, aby vydržel více než 50 různých pádů na zem, na různé hrany. U klávesnic pak testujeme například odolnost při polití vodou.

Pro korporátní klienty nabízíme také možnost duálního "loadu", což znamená, že zákazník má možnost výběru mezi Win 7 nebo Win 8, respektive má předinstalovány sedmičky a až bude jeho korporace připravena na přechod na Win 8, má je připraveny v "krabici" a možnost si je přeinstalovat. U korporátních notebooků nabízíme ucelený program dokování. HP také klade velký důraz na jednoduchou servisovatelnost, snadno zařízení rozebrat a rychle vyměnit potřebné komponenty. U některých modelů stačí jen povolit pojistky na spodní části krytu bez nutnosti šroubků a technik nebo uživatel se snadno dostane k útrobám notebooku. Na modely EliteBook máme standardně 3 roky záruky v ceně.

Jaký je životní cyklus modelů notebooků HP?

To se hodně liší podle zaměření, jestli jde o domácí nebo firemní notebook. U domácích jde především o vzhled-design, a ten měníme každý rok. Každý rok přinášíme nové modely od 10" až po 17". U firemních je cyklus obměny dlouhodobější, a to z toho důvodu, že když firma nakupuje ve velkém a buduje IT infrastrukturu, vyžaduje, abychom byli schopni kompatibilní model dodávat 2 - 3 roky. Komponenty uvnitř těla notebooku jako procesory a grafické karty samozřejmě měníme častěji podle toho, jak jejich výrobci přicházejí s novinkami na trh. V rámci roku jde o čtyři cykly po třech měsících, kdy se mění konfigurace uvnitř jednotlivých modelů notebooků.

Jak vnímáte současný trh s Ultrabooky z pohledu HP?

Ultrabooky pro nás znamenají mobilitu a sféra mobility je na vzestupu. Opět je zde kladen důraz na výdrž baterie a rychlost startu.
Prodeje Ultrabooků rostou, i když vyšší cena zatím snižuje koupěschopnost zákazníků. HP proto přichází s nabídkou pro zákazníky, kteří nechtějí investovat tolik peněz do Ultrabooku, s nabídkou vlastní řady Sleekbook. Je to něco podobného jako Ultrabook, ale splňuje jen některé parametry určené firmou Intel pro značku Ultrabook. Hlavní rozdíl je v SSD, Sleekbook má klasický HDD. Další parametry mobility jako hmotnost, 2cm tloušťka a výdrž baterie jsou zachovány. Notebooky Sleekbook nabízíme volitelně také s procesory AMD.
HP, jako jeden z mála výrobců, má dokovatelný Ultrabook pro firemní nasazení. Jde o model HP EliteBook Folio 9470m, který má navíc třeba VGA konektor pro připojení na projektor, což jsou záležitosti, které usnadní zákazníkovy používání v kanceláři i na cestách.

Byla tu řeč o tabletech. Jak vnímáte tablety?

Tablety za poslední rok vyrostly o 300% a na českém trhu už tvoří v prodeji na kusy 50% všech mobilních zařízení. To způsobil hlavně nárůst kolem Vánoc, kdy se prodeje vyšplhaly až na poměr 1:1 /notebook vs tablet/. V hodnotě je to cca 30% na 70% ve prospěch notebooků, protože hodnota tabletu je nižší.

Jedná se o tablety s jakým operačním systémem?

Všechny tablety dohromady. Jde především o prodeje tažené zákazníky pro domácí použití, kde vévodí Android nebo iOS, které mají v korporátní sféře omezené použití a to zejména proto, že neumožňují uživateli přístup do domény a chybí jim také některé ochranné prvky. Pro korporát je ideálním operačním systémem tabletu Win 8, který nabízí nejenom to, že se dostanete do domény a ke všem datům, které tam máte, ale současně také záruku servisovatelnosti. Samozřejmě ale velikost segmentu domácností je v tabletech několikanásobně větší než korporátní segment, proto již zmiňovaný Android nebo iOS jsou v současné době klíčovými operačními systémy pro trh tabletů. Dalším faktorem pomalejšího růstu tabletů na Win8 je fakt, že firmy postupně přechází na Win 8 (spousta z nich stále ještě pracuje na Win XP :) ), s nárůstem Win 8 ve firmách můžeme předpokládat i nárůst tabletů na Win 8.

Samotné tablety přirovnávám k mini notebookům / netbookům. Stejně tak jako kdysi mini notebooky byly druhým malým zařízením do domácnosti, dnes tuto funkci zastávají tablety. To je také důvod poklesu prodejů notebooků. Mini notebooky jsou nahrazovány tablety, tablety už ale nepatří do skupiny notebooků dle rozdělení analytických firem.

Vidíte už zájem o tablety s Win 8 mezi firemními zákazníky?

Ano, HP ElitePad 900 je již ve výrobě a používají ho již první zákazníci, ale není to samozřejmě takový boom jako s tablety pro domácí použití. Je důležité, aby se korporát postupně naučil tato zařízení využívat. A není to jenom o samotném tabletu, ty už dnes dodává více výrobců. Unikátnost korporátního tabletu HP ElitePad 900 vidíme zejména v komfortním použití, což je spojeno se spoustou variabilního příslušenství. Zkuste pracovat celý den na tabletu : ) . Z nabízeného příslušenství bych ráda zmínila například dokovací stanici, taky klávesnici nebo třeba obal, který splňuje nejen funkci ochrannou, ale má na sobě další porty 2x USB a 1x HDMI, a navíc se do něj vkládá dodatečná baterie, která rozšíří výdrž tabletu z 8 až na 18 hodin. Existuje také obal s integrovanou klávesnicí, který pak zvýší efektivitu a ergonomickou stránku práce s tabletem.

Vedle toho máme i hybridní zařízení, která plní funkci jak notebooku, tak tabletu. U těchto zařízení je display odnímatelný od klávesnice jako např. model X2, který je určen pro domácí použití. Pro korporátní klientelu jsme nově uvedli Revolve, 11" zařízení, kde se dá obrazovka otočit o 360°, položit na klávesnici a používat jako tablet.

Na které z těchto různých technických řešení HP vsází nejvíc?

Tohle všechno jsou zatím novinky, takže zatím ještě nemůžeme hodnotit odbyt. Každopádně plány v oblasti těchto zařízení jsou velké, ale ne o všech mohu momentálně mluvit. Mohu ale říct, že oblast mobility je pro HP klíčová, a z toho lze odvodit, že roadmapa mobilních zařízení se bude nadále rozšiřovat. To ale neznamená, že bychom končili s notebooky. Tablety stále vnímáme jako dodatečné zařízení, které je trendové, jde s dobou a HP chce být u toho.

Ze zkušeností z minulosti vím, že HP většinou v nových trendech volí vyčkávací taktiku a s novinkami přichází až o něco později než konkurence. Čím to je?

To je proto, že bychom si nikdy nedovolili jen tak zkusit a dát na trh výrobek, o kterém nejsme přesvědčení, že bude stoprocentní. Veškerá testování a deklarace kvality dlouho trvá. Chceme dávat na trh jen výrobky, u kterých jsme si stoprocentně jistí, že mají HP kvalitu a mohou nosit HP jméno.

Pokud máte na mysli konkrétně tablety, tak ano, HP se ocitá již podruhé na startovací čáře tabletového trhu. Bohužel akvizice Palmu a uvedení HP tabletu s Web OS nebyly dotaženy do konce. Bylo to způsobeno měnícím se top managementem, což už je za námi. HP se od té doby restrukturalizovalo a nyní je připraveno se na poli tabletů prosadit, ať už s operačním systémem Win8, nebo s Androidem.

Jak si myslíte, že se bude dále vyvíjet trh s tablety a notebooky?

Tablety určitě nadále porostou a myslím si, že budou vždy dodatečným zařízením ať už k notebooku, nebo desktopu. Zdá se, že především v rodinách bude tabletů víc než klasických počítačů.

V loňském roce táhly prodeje tabletů především neznačkové modely s logem výrobců, kteří se už nemusí na trhu příště objevit a kdo ví, jak to bude se zárukou pro zákazníky. HP nyní přináší na trh 7" tablet, který bude za velice rozumnou cenu okolo 4000 korun s dvouletou zárukou. V tom vidíme velkou budoucnost.

Nemyslíte, že tablety jsou bublina, která jednou splaskne? Spousty věcí lze přece vyřešit na mobilu, tak proč další zařízení?

Aktuálně jsou nově rostoucí trend 7" tablety, které se vejdou do každé kabelky. Souhlasím, že 10" se někomu může zdát příliš velký, záleží, na co kdo tablet používá, ale 7" je velká mobilita za cenu mnohdy nižší než samotný smartphone.

Bavili jsme se tu dnes o Windows 8, jde o hodně diskutované téma, jaký je Váš pohled na tento operační systém?

Novináři se mě většinou ptají ve smyslu, že Win 8 jsou úplně nová éra a úplně nová zařízení a co od toho očekáváme. Já k tomu říkám, že osmičky jsou přirozeným nástupcem Win 7, které nabízí dodatečnou funkcionalitu v podobě dotykových funkcí. Já sama už pracuji na osmičkách, aniž bych to nějak výrazně pocítila. Ale přiznám se, že i já jsem při prvním „nabootovaní“ hledala tlačítko START : ) . Pozitivum cítím v tom, že osmičky jsou rychlejší a notebook s nimi déle vydrží na baterky. Nemám sice notebook s dotykovým rozhraním, většina aplikací funguje v klasickém desktopovém rozhraní, které známe z Win7, Metro rozhraní zatím používám minimálně. Celkově jsem spokojená, že notebook funguje rychle a vydrží déle na baterku.

Ostatní . HP . rozhovor

Diskuse