Rozhovor: Tomáš Konečný, Toshiba - o současnosti i plánech v ČR a na jaké notebooky se můžeme těšit

9. 12. 2015 08:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Viktor Péder

Tomáš Konečný pracuje v české pobočce japonské firmy Toshiba. Na starosti má B2B obchod pro Českou republiku a Slovensko v oblasti počítačů, v případě firmy Toshiba jde tedy především o notebooky. Sešli jsme se jedno podzimní odpoledne, abychom si popovídali o tom, jaká je aktuální pozice Toshiby na trhu a jaké jsou její plány do budoucna.

Rozhovor: Tomáš Konečný, Toshiba - o současnosti i plánech v ČR a na jaké notebooky se můžeme těšit

Na úvod Vás požádám, abyste se našim čtenářům v krátkosti představil a uvedl, co máte ve firmě Toshiba na starosti.

Jmenuji se Tomáš Konečný a oficiálně jsem B2B Account Manager pro Českou republiku a Slovensko. V tuto chvíli jsem v podstatě jediným zástupcem PC divize Toshiby na ČR trhu. Na starosti mám tedy vše od práce s distributory přes péči o prodejní kanály, marketingové aktivity po spolupráci se servisem… no prostě úplně všechno (úsměv).

V nedávné době Toshiba oznámila ukončení prodeje tzv. konzumních notebooků na některých trzích včetně České republiky. Můžete to krátce okomentovat?

Je to tak, Toshiba v současné době consumer notebooky nedováží do Čech, na Slovensko a do některých dalších zemí, kde vyhodnotila prodej této kategorie notebooků jako nerentabilní. Chceme dělat business, který má smysl, a nedotovat levné notebooky z důvodu, abychom si zajistili větší share na trhu tak, jako to dělají někteří další výrobci. Je ale možné, že někdy v budoucnosti se do těchto zemí opět vrátíme, pokud vyhodnotíme, že to smysl má. Consumer notebooky se samozřejmě nadále vyrábějí a jejich prodej pokračuje tam, kde je to pro nás přínosné, například v Německu, Francii, Beneluxu, Velké Británii a mnoha dalších zemích. Během velmi krátké doby uvedeme na trh dva notebooky, které spadají do kategorie firemních notebooků, ale jejich základ je v consumer modelech (hlavní rozdíl je v licenci operačního systému MS Windows 7 Pro s možností upgrade na 8.1 nebo 10, pozn. redakce), a ty přijdou i na český trh. Osobně bych rád, kdyby se v ČR opět začaly prodávat herní modely Qosmio, protože o tuto řadu registrujeme poměrně velký zájem.

Můžete už nastínit, o které modely se bude jednat?

Půjde o velmi žádané modely 2v1 s odnímatelným tabletem, Satellite Click 10 a konvertibilní zařízení Satellite Radius 11. Půjde o notebooky postavené na procesorech Intel Pentium a Atom. Přijdou na přelomu listopadu a prosince, distribuce je má již objednané, takže brzy už by měly být reálně na trhu. Podle toho, jak rychle se budou prodávat, budeme objednávat další kusy. Chceme nyní vyzkoušet, jak na ně český trh zareaguje. Konfigurace a cena by dle našich předpokladů i na základě reakce distributorů měla zaujmout.

Click 10 je tablet s přídavnou klávesnicí a prodeje tabletů už i podle oficiálních zdrojů spíše klesají, je to tedy správný krok?

Samostatné tablety klesají, ale tohle je zařízení dva v jednom, a jak jsme se shodli i s ostatními výrobci u kulatého stolu, tak budoucí cesta vede právě přes konvertibilní zařízení. Velcí zákazníci, jako jsou například banky, nebo jiní, se kterými řešíme aktuálně jejich potřeby, začínají vyžadovat naše modely Portégé Z20t. Samotný tablet není k tomu, aby na něm člověk vytvářel dokumenty a plnohodnotně pracoval, dobře mu poslouží na čtení, ale když potřebuje pracovat, má u konvertibilních zařízení možnost využít i kvalitní klasickou klávesnici.

Jak je na tom Toshiba s firemními notebooky?

Po tom, co jsme přestali prodávat consumer notebooky, se nám sice snížila viditelnost na trhu, ale stále si držíme cca 5. - 6. pozici. I přesto, že jsme byli nuceni zdražit, se prodeje v oblasti business notebooků drží plánů, jaké jsme měli. Do příštího roku to vidím ještě optimističtěji, a to především proto, že budeme rozšiřovat portfolio modelů. V současné době nám na některá výběrová řízení schází adekvátní nabídka. Mám pocit, že výběrová řízení probíhají mnohdy na základě 5 let starých požadavků. Zadavatel si pouze změní parametry na novější procesor, více operační paměti, SSD namísto klasických HDD a zbytek, jako třeba dnes již v praxi minimálně používaná DVD mechanika, tam zůstane. Sice máme základní modely Satellite Pro, ve kterých je ještě DVD, ale ve vyšších řadách s nejmodernějšími technologiemi, jako je řada Tecra a Portégé, už máme v podstatě jen tenká ultrabooková provedení s hořčíkovým tělem bez DVD. Ve velikostech 14″ jde třeba o model Z40 a v 15″ Z50, oba představují tenký hořčíkový notebook bez DVD. Přitom 90% výběrovek stále požaduje DVD mechaniku. Když se zákazníka zeptáte, kolikrát DVD za poslední rok použil, většinou se zarazí a dojde mu,, že vůbec nebo maximálně 2 krát.

Většinu notebooků tedy prodáváme nyní spíše přes klasické prodejní kanály koncovým uživatelům nebo do menších výběrových řízení. Některé dražší modely z vyšších řad firemních notebooků si oblíbili i uživatelé mimo firemní sféru, kteří chtějí notebook na úrovni. Naše notebooky jsou pro lidi, kteří se chtějí nějakým způsobem odlišit.

Jaké změny v nabídce lze tedy očekávat příští rok?

Začátkem příštího roku bychom měli přinést na trh nové modely, např. Tecra A40-C, Tecra A50-C, které budou v ultrabookovém provedení, kovové, ale budou mít zároveň i diskutovanou DVD mechaniku. To by nám mělo vyřešit výběrová řízení pro 15“ modely. Přijdou nové generace Satellite Pro ve 13“, 14“ i 15“ a pak celá řada konvertibilních zařízení 2v1. Navíc nové řady notebooků budou moci být konfigurovány s dedikovanou grafickou kartou, což do teď možné nebylo. V posledních dnech dorazily na trh první konfigurace nové modelové řady Satellite Pro A50-C a právě na nich se ukazuje, že o modely s grafikou je zájem. Nové modely Satellite Pro, Tecra a Portégé umíme na základě výběrového řízení už nyní na přání konfigurovat i s novými procesory Intel 6. generace, tedy Skylake .

Toshiba tedy bude umět dodat do ČR i konfigurace notebooků „šité“ na míru požadavkům zákazníka?

Ano, to umíme u základní řady Satellite Pro, ale i u prémiových řad Tecra a Portégé už třeba od 10ti kusů. Několik desítek takhle nakonfigurovaných notebooků jsme již dodali například do Řízení letového provozu ČR nebo do Parlamentu České republiky, kde si oblíbili kvalitu zpracování, vysokou spolehlivost, nízkou poruchovost, dlouhou výdrž provozu na baterii, výborné možnosti zabezpečení a vzdálené správy, perfektní bezdrátovou i drátovou konektivitu, protože všechny naše notebooky mají porty v plné velikosti a i na těch nejlehčích a nejtenčích najdete RGB (VGA), HDMI, RJ-45, minimálně tři USB a mnoho dalších. V parlamentu Toshiba těží z historických kořenů z dob, kdy byla v začátcích éry notebooků jedničkou na trhu. Když jsem nově nastoupil do své funkce, byl jsem ihned dotazován na aktuální nabídku. V parlamentu si stále pamatovali, že naše notebooky jsou spolehlivé a kvalitní. Mimochodem letos Toshiba slaví 30 let od výroby prvního komerčně prodávaného notebooku na světě.

Jak je na tom v současnosti servisní zázemí Toshiba v ČR?

Máme smlouvu se dvěma firmami, které nám servis zajišťují. Nově jsme v ČR zavedli také on-site servis, kdy servisní technik přijede až k zákazníkovi a na místě vymění vadnou část notebooku. Paradoxně ale máme od těchto firem stížnosti na to, že naše notebooky jsou tak kvalitní, že servisy mají málo práce. U řad Tecra a Portégé je poruchovost cca 0,5%, což je pro servis samozřejmě málo.

Před časem jsem dělal rozhovor s Vaším předchůdcem, kdy jsme se bavili mimo jiné o Toshiba nabídce „Záruka bez hranic“. Jaké byly výsledky?

Já osobně jsem vlastně tuto nabídku nezažil, takže ji můžu těžko komentovat. Dnes nabízíme především „Záruku spolehlivosti“. Jde o garanci, která zákazníkům nabízí kromě záruční opravy také vrácení celé pořizovací ceny. To vše při závadě notebooku výrobní vadou v prvním roce od nákupu, netýká se poruchy rotačních částí a mechanického poškození. Přesné podmínky máme na webu. Jedinou podmínkou je zaregistrovat k této záruce na webu nový notebook do 14 dnů od jeho koupě. Po našem vzoru přišla s podobnou službou i konkurence, ale pokud vím, tak má množstevní omezení využití této záruky na jednoho zákazníka. U nás se záruka vztahuje na každý kus bez omezení počtu uplatnění v jedné firmě.

Jak „Záruka spolehlivosti“ reálně funguje?

Zákazník klasicky nahlásí závadu, notebook je mu opraven a vrácen, a pokud byl k této záruce zaregistrován, dostane zpět peníze na účet, který uvedl při zaslání dokladů o opravě na náš email. Vše je velmi pěkně popsáno na našem webu: http://www.toshiba-czech.com/innovation/cs/generic/reliability/

Jak dlouhé záruční lhůty Toshiba aktuálně nabízí?

Na základní modely je záruka 2 roky, i pro firmy. Pro střední řady firemních notebooků jsou to 3 roky včetně „Záruky spolehlivosti“. Nejvyšší řady mají pak 3 roky včetně jednoho roku „Záruky spolehlivosti“ a servisu u zákazníka po celou záruční dobu. Když to malinko shrnu, tak řada Satellite a Satellite Pro C70-C má záruku 2 roky, řada Satellite Pro R40-C a R50-C 3 roky, řady Satellite Pro A30-C, A40-C a A50-C 3 roky se „Zárukou spolehlivosti“ a nakonec obecně řady Tecra a Portégé záruku 3 roky on-site + „Záruku spolehlivosti“.

Kde Toshiba v současnosti vyrábí svoje notebooky?

Všechny notebooky, na něž se vztahuje „Záruka spolehlivosti“, ale i některé další, jsou vyráběny ve vlastní továrně Toshiba. Umístěna je v Číně, ale je vlastněna firmou Toshiba a vyrábí výhradně notebooky Toshiba. Díky tomu můžeme garantovat vysokou spolehlivost. Další garancí kvality jsou také testy TÜV, jimiž notebooky z této továrny procházejí.

Vedle výroby fyzického těla notebooků je Toshiba také jedním z cca 5 producentů BIOSu, které samozřejmě dodáváme do svých přístrojů. Díky tomu garantujeme vysokou bezpečnost a spolehlivost funkčnosti, možnosti vzdálené správy a bezpečné komunikace s firemními sítěmi.

Jak byste shrnul hlavní parametry firemních notebooků Toshiba?

Shrnul bych to do několika málo slov. Perfektní provedení, vysoká kvalita podložená „Zárukou spolehlivosti“, matný displej, předinstalovaný systém Windows 7 Professional s možností instalace novějších verzí, u vyšších řad univerzální dokovací stanice a vysoká bezpečnost dat, rozšířená vzdálená správa, odolnost, dlouhá výdrž na baterii, výborná konektivita. Prostě naše notebooky musíte vidět, držet v ruce, abyste viděli, v čem je ten skutečný rozdíl, a poznáte ho na první pohled.

Ostatní

Diskuse