Fujitsu Siemens Amilo D1840 - domácí zábava

19. 7. 2004 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

Novinkou společnosti Fujitsu Siemens na českém trhu je notebook střední třídy Amilo D1840 s velmi dobrou hardwarovou výbavou. S velkým širokoúhlým displejem a vyšší hmotností aspiruje na využití spíše jako stabilní pracovní stanice, zato však je vybaven výkonným procesorem Pentium 4 a špičkovou grafickou kartou. Výrobcem je nabízen jako notebook pro domácnost a zábavu.

Fujitsu Siemens Amilo D1840 - domácí zábava

Rozměry korpusu notebooku Amilo D1840 jsou 358 x 269 x 35,8 mm a hmotnost dosahuje 3,5 kg; notebook tedy těžko poslouží jako vysoce mobilní zařízení a své uplatnění najde nejlépe jako snadno přenosná pracovní stanice vybavená srovnatelně se stolním PC, která však v domácnosti nebo kanceláři nezabírá tolik místa jako běžné PC. I velké rozměry přístroje mají však své přednosti, a tou je u Amila D1840 širokoúhlý displej s úhlopříčkou 15,4 palců a rozlišením 1280 x 800 pixelů. Podle oficiálních fotografií je vidět, že tato novinka od Fujitsu Siemens je designérsky navržena v podobném duchu jako další notebooky této značky a provedena v tradiční barevné kombinaci šedomodrých odstínů. Jako polohovací zařízení slouží klasický touchpad.

Vedle velkého displeje má Amilo D1840 i další přednosti v hardwarové výbavě, zaměřené především na celkový výkon. Notebook je osazen procesorem Intel Pentium 4 s taktovací frekvencí od 2,6 GHz až po 3,2 GHz (v závislosti na konfiguraci), přičemž tyto procesory podporují i technologii Hyper-Threading. Operační paměť má v nejnižší konfiguraci velikost 256 MB a může být za příplatek rozšířena až do 1 GB. Interní pevný disk může mít kapacitu 40, 60 nebo 80 GB a dále je notebook vybaven i optickou mechanikou, a to buďto kombinovanou DVD/CD-RW, nebo DVD vypalovačkou pro formát DVD+ nebo duální pro DVD+ i DVD-. Možnosti grafiky představují také slibnou kapitolu - Amilo D1840 je osazen čipem ATI Mobility Radeon 9600 PRO se 128 MB vlastní video paměti, který by měl uspokojit i multimediálně náročnější uživatele. Přes tyto hardwarové parametry má notebook i relativně slušnou výdrž při provozu na baterie - podle oficiálních údajů by interní Li-Ion akumulátor měl být schopen udržet notebook v provozu po dobu až 2 a půl hodiny.

Vybavení porty je u Fujitsu Siemens Amilo D1840 celkem dobré. Z nejobvyklejších komunikačních rozhraní obsahuje jak USB 2.0, tak i IEEE 1394 a výstup S-video, dále i infračervený port a další. Za zmínku stojí i slot pro paměťové karty MMC, SD a MC. Pro spojení se světem Internetu lze použít obligátní modem nebo síťovou kartu LAN 10/100, volitelně může notebook být vybaven i modulem bezdrátové sítě WiFi standardu 802.11b.

Na notebooku Amilo D1840 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP Home edition a k němu i sada dalších programů a utilit, ke kterým patří např. kancelářské aplikace, antivirový program nebo programy pro přehrávání a vypalovaní CD nebo DVD.

V současné době je na českém trhu notebook Fujitsu Siemens Amilo D1840 dostupný v konfiguraci s procesorem Intel Pentium 4 HT 2,8 GHz, operační pamětí o velikosti 256 MB, pevným diskem o kapacitě 40 GB a DVD vypalovačkou pro formát DVD+ za doporučenou koncovou cenu 44.990,- Kč bez DPH.

Představení

Diskuse