Lenovo ThinkPad X41 Tablet - první z rodiny ThinkPad

2. 1. 2006 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

IBM / Lenovo uvedlo Tablet-PC s plnohodnotnou klávesnicí a 12.1" dotykovým displejem. Jeho jednoduchý a střízlivý design á la IBM neudělá nikde ostudu a řada technologií ThinkVantage potěší. ThinkPad X41 Tablet je první Tablet-PC, který v historii ThinkPadů vznikl.

Lenovo ThinkPad X41 Tablet - první z rodiny ThinkPad

ThinkPad X41 Tablet představuje v současnosti jediné tablet PC v nabídce společnosti Lenovo. Jeho nejdůležitější součástí tedy je antireflexní dotykový TFT displej, který má úhlopříčku 12.1" a rozlišení XGA (1024 x 768 pixelů). Je uložen na jediném středovém kloubu s možností otáčet o 180º. Podle něj je pochopitelně navrženo i šasi, které má rozměry 274 x 242 x 29 mm a více než příjemnou váhu 1.61 kg (se čtyřčlánkovou baterií). Celé je sestaveno z černých plastových dílů včetně klávesnice. O pohyb kurzoru po ploše se stará méně obvyklý TrackPoint, který má ovšem výhodu v tom, že když si na něj zvyknete, nemusíte při delším pohybu neustále přehmatávat. Vedle něj neodmyslitelně patří k Tablet PC i „digitální“ pero, kterým můžete ovládat počítač nebo si psát poznámky přímo na ploše.

ThinkPad X41 Tablet, tak jako většina konkurentů, používá osvědčené řešení v podobě sady Intel Centrino druhé generace (Sonoma). Srdcem je jeden z procesorů Intel Pentium M ULV 753 nebo 758 (1,2 nebo 1,5 GHz, oba pak mají 2 MB L2 cache a 400 MHz sběrnici). Čipset je Intel 915GM s integrovaným grafickým jádrem Intel Graphics Media Accelerator 900, které se postará o dostatek výkonu všude vyjma náročné 3D grafiky. Paměti jsou rychlejšího a úspornějšího typu DDR2, jeden modul o velikosti 256 nebo 512MB je integrován přímo na základovou desku, navíc máte ještě jeden slot pro rozšíření až o 1GB. Pevný disk dle nabídky může mít velikost 40 nebo 60 GB, připojen je přes paralelní ATA rozhraní a plotny rotují rychlostí 4200 ot./min. Notebook nedisponuje integrovanou optickou mechanikou, ta je až v dokovací stanici (která ovšem není v základní výbavě) nebo lze připojit samostatnou externí mechaniku. Standardní Li-Ion baterie má čtyři články, dosti nízkou kapacitu 1900 mAh a z ní vyplývající výrobcem udávanou výdrž 2,6 hodiny. Operační čas můžete prodloužit pořízením osmičlánkové 4500 mAh baterie až na udané 6,3 hodiny.

K síti lze připojit buď "Centinovským" Wi-Fi a/b/g adaptérem, nebo Gigabitovým Ethernetem, k dispozici je i analogový modem a IrDa port. Bluetooth jen u vybraných modelů. Další výbava porty je jednoduchá, ale dostatečná. Na využití čekají dva USB 2.0 porty, audiokonektory, výstup na externí displej a čtečka SD paměťových karet. Rozšířit možnosti počítače lze ještě použitím PC Card II slotu (PCMCIA) nebo Mini PCI III slotu. Nakonec už zbývá jen slot pro připojení dokovací stanice.

O bezpečnost dat se postará vestavěná čtečka otisků prstů a Activ Protection Systém ochrany dat na pevném disku. Předinstalován je i Rescue and Recovery systém pro zálohování a obnovu dat. Toto a řada dalších utilit pro práci s ThinkPadem je schováno pod ozačením ThinkVantage technologie, kterou X41 využívá. Notebook se dodává s MS Windows XP Tablet PC Edition v anglické verzi a řadou dalšího software, záruka na něj je 3 roky.

ThinkPad v konfiguraci s procesorem Intel Pentium M ULV 758 (1,5GHz), 512MB DDR2 RAM, 40GB HDD, čtyřčlánkovou baterií a MS Windows XP Tablet PC Edition lze pořídit za doporučenou koncovou cenu 56.990 Kč bez DPH (67.818 Kč s DPH).

Představení

Diskuse