Sony Vaio VGN-FE49V - stylově za zábavou

12. 3. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

I když Vaio notebooky jsou synonymem především pro styl a design, musí v sobě skrývat i pěknou porci výkonu. K tomu přidejme zajímavou cenu - pod 35 tis. Kč bez DPH - a máme tu originální multimediální přístroj jak všitý. A uvnitř? Tam najdeme Core 2 Duo procesor a dedikovanou grafiku od NVIDIA. A nesmím zapomenout na 15'' X-black displej a Windows Vista pod kapotou tohoto černého sporťáku.

Sony Vaio VGN-FE49V - stylově za zábavou

Základem všeho je matově černé plastové tělo s malinkým nápisem Sony a velkým logem Vaio na vnější straně displeje, které působí elegantně a hned dá každému poznat, co že to máte před sebou za přístroj – ostudu vám rozhodně dělat nebude. Navíc je i s rozměry 366 x 274,5 x 26 mm trochu nepřehlédnutelný a velmi štíhlý. A právě tato vlastnost dodává přístroji vzhled „sporťáku“ z úvodu. Hmotnost je však stále standardních 2,8 kg, jako většině dnešních 15‘‘ přístrojů by i Vaiu prospěla nějaká deka dolu, ale to by se příliš projevilo na ceně.

Displej má úhlopříčku 15,4‘‘ a rozlišení WXGA (1280 x 800 pixelů), povrch obrazovky je upraven technologií X-black, tedy leštěním a zvýrazněním kontrastu a jasu. X-black displeje mají už dlouhou tradici a standardně patří k tomu nejlepšímu na trhu. Nad displejem pak září webová kamerka, pod ním je černá klávesnice s touchpadem a jeho dvěma stříbrošedými tlačítky.

Přestože se jedná o stylovku s velkým potenciálem, pokusila se Sony o stlačení nákladů, zlevnění a tedy i rozšíření trhu pro nejlevnější ze svých řad. Naštěstí to nikde moc poznat není, jako jeden z ústupků bych viděl použití procesoru Intel Core 2 Duo T5500 (1,6 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB), tedy modelu s nejnižší frekvencí a s poloviční L2 mezipamětí oproti „performance“ sedmičkové řadě procesorů. Ale vůbec bych se za to na výrobce nezlobil, i „pětky“ mají pro dnešní aplikace (včetně Visty) výkonu habaděj a bude vám sloužit dostatečně dlouho, navíc snad i maličko ušetříte za energii. Čipsetem nemůže být žádná jiná než PM varianta známého čipu Intel 945. To proto, že o zobrazování se stará dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce Go 7400, tedy ten lepší z firemního low-endu. K dispozici má kombinovaných 319 MB paměti (dle slov výrobce: Celková dostupná grafická paměť se vztahuje k nové klasifikaci grafické paměti systému Windows Vista, která představuje vyhrazenou videopaměť, systémovou videopaměť a sdílenou videopaměť). Systémovou RAM tvoří dva DDR2-667 moduly, každý o kapacitě 512 MB, můžete tedy využít předností Dual Channel zapojení, prodraží se vám ale upgrady.

Pevný disk připojený přes SATA má sympatickou velikost 120 GB a datové plotny rozvíří na 5400 ot./min. A optická mechanika také splňuje všechny nároky současného českého zákazníka . Super Multi DVD DL mechanika umí číst či zapisovat všechny dostupné formáty své generace. Baterie je lithium-iontová a podle výrobce vydrží až 2 hod. 50 min., to je však všechno, co se dozvíme.

Pro komunikaci s okolním světem disponuje Vaio FE49 pochopitelně Wi-Fi adaptérem s podporou starších standardů a/b/g, na n si ještě počkáme, gigabitovým ethernetem a analogovým modemem. Přestože tiskové zprávy mluvili i o Bluetooth adaptéru, na webu jako standardní součást uveden není. Pro připojení různých periferních zařízení pak poslouží tři USB 2.0 porty nebo FireWire (IEEE 1394). Z dalších portů stojí za zmínku výstup na externí monitor (VGA), S-Video Out, audiojacky. Samozřejmostí je přítomnost ExpressCard/34 slotu, PCMCIA slotu, (ovšem pouze verze 1.0), štěrbiny pro Kensington Lock a také 5v1 čtečka karet (MMC/MS/MS PRO/SD/xD). Kromě toho je ještě velmi příjemným doplňkem Port pro dokovací stanici.

Multimediální výbava může bez obtíží splnit vaše očekávání, máte k dispozici téměř všechny konektory a rozhraní (snad vyjma Bluetooth), kvalitní displej, webkameru i dokovací stanici. S bezpečností to je horší, ale od notebooku této třídy se to ani moc nečeká, i když notebook jako Vaio bude určitě pro nenechavce z těch nejzajímavějších soust.

Softwarová výbava patří k těm top na trhu: operační systém Windows Vista Bussiness, všechny ovladače a utility plus Software SonicStage CP 4.2, SonicStage Mastering Studio 2.3 Software Adobe Premiere Elements 3.0, DVgate Plus 2.3, WinDVD 8.0, Adobe Photoshop Elements 5.0, Easy Media Creator 9, Click to DVD, Adobe Acrobat Standard 8.0 a Reader 8.0, Microsoft Office 2003 a Norton Internet Security 2007 a další. Záruka běží pro jakéhokoliv zákazníka po dobu 24 měsíců.

Doporučená koncová cena v ČR pro notebook Sony Vaio VGN-FE49V s procesorem Intel Core 2 Duo T5500 (1,6 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB), 1 GB DDR2-667 RAM, grafikou NVIDIA GeForce Go 7400, HDD 120 GB SATA, Super Multi DVD DL, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, FireWire a s Win Vista Bussiness je 33 605Kč bez DPH (39 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse