HP Pavilion dv3-2100 - multimediální drobek

7. 7. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud se na cestách chcete bavit spíše než pracovat, mohl by vás zaujmout HP Pavilion dv3. S 13'' displejem, přijatelnou hmotností, dedikovanou grafickou kartou poslední generace od NVIDIA, zajímavým designem a snad i cenou, která je pod 20 000 Kč bez DPH.

HP Pavilion dv3-2100 - multimediální drobek

Notebooky Pavilion jsou určeny spíše do domácností, ovšem jak je vidět z jejich nabídky, domácnosti už dávno mají široký rozptyl požadavků, a tak se vedle univerzálních 15'' notebooků můžeme setkat také s tímto 13'' „drobečkem“, který má ovšem zajímavé míry.

Vstříc svým uživatelům vychází už designem, dodává se ve dvou provedeních, prvním je Espresso, lesklý černý povrch s jemným kruhovým vzorem, druhým Moonlight, jemný vzor z hladkých šedých linek na bílém pozadí. Celkově by vzory i na matných plastech nemusely vypadat tolik „zamaštěně“ od různých otisků prstů apod. Rozměry 13'' šasi jsou v metrickém systému 327 x 221, 31-35 mm, hmotnost je 2,24 kg. Mobilita je tím pádem na slušné úrovni, řadě mininotebooků se rovnat sice nemůžu, ale zase máte přijatelně velký displej i optickou mechaniku a plnohodnotný procesor.

Displej má několikrát zmiňovanou úhlopříčku 13,3'', poměr stran 16:9 a HD ready rozlišení 1366x768. Podsvícen je diodami (LED technologie), je tudíž bez problémů se svítivostí a také spotřebuje méně energie. A jako většina multimediálních notebooků ho má samozřejmě leštěný, což zase napomáhá podání a sytosti barev, ale obtížněji se pak s takovýmto displejem pracuje v nepříznivých světelných podmínkách – odlesky apod. Pro polohování kurzoru slouží obvyklý dvoutlačítkový touchpad.

Při návrhu tohoto Pavilionu se u HP soustředili zejména na dosažení optimálního výkonu v činnostech, pro které je notebook určen, tedy hlavně pro multimédia, a to za nejnižší možnou cenu. Snad proto zvolili trochu netypicky procesor Intel Pentium T4300 (2,1 GHz, 1 MB L2 cache, 533 MHz FSB), naopak grafickou kartu volili z nejnovější rodiny NVIDIE, sice low-end, ale pořád s velmi zajímavým výkonem – GeForce G105M. Ta by měla stačit bez problémů na všechny obrazové kodeky včetně H.264 a HD filmů, navíc i výkon ve 3D by měl za tuto cenu potěšit, i když u nových her budete muset vzít zavděk jen minimálním nastavením detailů a efektů. Paměť je realizována dvěma moduly, celkem jsou jí 3 GB (2 + 1), což je také využitelné maximum pro dodávaný 32bitový OS.

U pevného disku se žádné překvapení nekoná, na Solid State si budeme muset ještě dlouho počkat, ale SATA disk s kapacitou 320 GB a 5400 otáčkami za minutu je pořád solidní a o místo na disku snad nouzi mít nebudete. Optická mechanika je stále pouze Super Multi DVD (+/-R/RW DL), navíc však umí, jak je u HP poslední dobou samozřejmé, vypalovat na rubovou stranu k tomu uzpůsobených médií jednobarevné obrázky či popisky pomocí LightScribe technologie. U šestičlánkové Li-Ion baterie výrobce neuvádí ani výkon, ani kapacitu či předpokládanou dobu výdrže.

Konektivita je zajištěna Wi-Fi adaptérem s podporou formátů b/g, gigabitovým ethernetem a Bluetooth modulem, třeba analogový modem už zde vůbec není. Přesto byste pomocí těchto možností měli zvládnout připojení prakticky kdekoli. U Portů je situace podobná – není zde spousta různých, ale dostatek univerzálních: čtveřice USB 2.0 portů, z nichž jeden je kombinován s eSATA, HDMI a externí VGA pro obraz, dvojice minijacků pro zvuk, IR pro dálkové ovládání a dva sloty – úzký ExpresCard/34 a slot pro paměťové karty (MMC, MS/Pro, SD, xD).

Jako multimediální specialitu mohu uvést již jednou zmíněné miniaturní dálkové ovládání a webkameru se stereo mikrofony, pro snazší přihlašování pak zde je i čtečka otisků prstů, ovšem bez TPM čipu.

K HP Pavilionu dv3 je dodáván operační systém Windows Vista Home Premium (32bit), dále pak řada software od užitečných ovladačů a utilitek až po hromadu bloatware typu MS Office trial nebo Norton Internet Security trial. Záruka je na 2 roky s možností přikoupení třetího roku.

Doporučená koncová cena pro HP Pavilion dv3 2100 v konfiguraci s procesorem Intel Pentium T4300 (2,1 GHz, 1 MB L2 cache, 533 MHz FSB), 3 GB RAM, grafikou NVIDIA GF 105M, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, Bt a s Windows Vista HP je 17 639 Kč bez DPH (20 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse