Asus U33Jc - bamboo look s USB 3.0

14. 6. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Thin-and-light notebooky jsou relativně běžnou věcí, ani kvalitní výbava v podobě Intel Core i5 procesoru, automaticky přepínatelné dvojice grafických karet nebo více než 0,5TB disk není nic převratného. Ale co design - co zkusit zkombinovat hliník s bambusovým dřevem - a máme tu netypického elegána, kterého si leckdo prohlédne raději dvakrát a ještě k tomu USB 3.0 portem a s perfektním uni-sex lookem. Asus U33Jc za doporučenou koncovou cenu pod 25 00 Kč bez DPH.

Asus U33Jc - bamboo look s USB 3.0

Hlavní předností notebooku Asus U33Jc je jednoznačně jeho design, kombinace hliníku, trochy plastu a bambusu vypadá opravdu zdařile. Na první i druhý pohled se musí líbit snad každému, krom toho dřevo je příjemné na dotek a překvapivě i docela dobře izoluje od tepla. Otázkou je, jak bude povrchová úprava dřeva odolná proti poškrábání nebo třeba změnám barvy při vystavení silnému slunci (třeba při jízdě v autě) nebo dokonce při polití (i když to většinou vzniknou horší problémy než jen zabarvení víka). S tmavě namořeným bambusem hezky kontrastuje hliníkový prolis pod chicklet klávesnicí, jejíž tmavé klávesy naopak s bambusem hezky ladí. Je mi malinko líto, že se bambus nedostal i na rámeček displeje, to by byl opravdu luxus. I tak se mě osobně notebook velice líbí a považuji ho designově za velice zdařilý.

S 13'' displejem má notebook rozměry 328 x 232 x 20 - 31 mm, hmotnost 1,8 kg i s 8 článkovou baterii je poměrně vstřícná, s notebookem se dají trávit i hodiny na cestě, ovšem to už musíte využít jeho výpočetního potenciálu, jinak jsou zde ještě menší nebo lehčí subnotebooky nebo netbooky. Přesto může být vhodným pomocníkem do školy nebo pro práci mezi více pracovišti apod.

Víko je pokryto krásnou bambusovou dýhou, která je dokonce i dostatečně silná k ochraně součástky uvnitř – displeje. Ten má úhlopříčku 13,3'', rozlišení 1366 x 768 pixelů, tedy širokoúhlé a s poměrem stran 16:9. Povrch displeje je lesklý, což je jedna z mála chybiček na mobilní kráse, přeci jen u notebooků určených pro častou práci přímo v terénu bývá volen displej matný nebo alespoň s antireflexní vrstvou. Podsvícení obstarávají diody, takže se zřejmě můžeme těšit na dostatečně jasný a přitom úsporný displej, a tak je to dobře.

Základem notebooku je už dostatečně výkonný procesor Intel Core i5 450M (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, DMI 2,5 GT/s), není tedy třeba obávat se nedostatku výkonu jako třeba u SUV procesorů. Ale odpovídá tomu 35W TDP. K procesoru je připojen čipset HM55, integrovaná grafická karta Intel HD je přímo u procesoru, stejně tak i paměťový řadič. Navíc tu ale máme i dedikovanou grafickou kartu NVIDIA GeForce 310M s 512 MB vlastní paměti a technologií NVIDIA Optimus, která se stará o automatické přepínání a obou grafických řešení za chodu podle nároků spuštěných aplikací. Systém disponuje ještě 4 GB RAM v podobě dvou 2GB DDR3-1066 modulů.

Pevný disk má více než příjemnou kapacitu 640 GB při 5400 ot./min a samozřejmě je připojen sériově, tedy přes SATA rozhraní. Optická mechanika, jak už to u velmi lehkých notebooků bývá, chybí, ale úspora hmotnosti i prostoru je znatelná. Li-Ion baterie má hned osm článků a výkon 5600 mAh, takže uváděná doba výdrže až 4 hodiny se zdá být zcela reálná.

Konektivita je na standardní, tedy poměrně vysoké úrovní. O připojení k sítím se starají adaptéry pro Wi-Fi b/g/n, LAN 10/100 (Fast Ethernet) a Bluetooth 2.1+EDR. Mezi porty jasně září první USB 3.0 port s rychlostí přenosu až 5 Gb/s, další dva USB 2.0 porty, HDMI a externí VGA porty pro přenos obrazu, dvojice audiokonektorů a slot pro paměťové karty (MMC,MS, MS Pro, SD). Nechybí ani webkamera, mikrofon a značkové reproduktory. Naopak u zabezpečení se musíte spolehnout pouze na softwarové prostředky.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Professional 64 bit, dále najdete na disku trial verzi MS Office 2007 a utility a obslužné programy od Asusu. Záruka platí po dobu 2 let mezinárodně a bez omezení kupujícího.

Doporučená koncová cena pro Asus U33Jc v konfiguraci s procesorem Intel Core i5 450M (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI 2,5 GT/s, TDP 35 W), dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce 310 přepínatelnou via NVIDIA Optimus s integrovanou grafikou Intel HD, 4 GB DDR3 RAM, HDD 640 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0,HDMI, Bt a s Windows 7 Pro (64bit) je 23 224 Kč bez DPH (27 946 Kč s DPH).

Představení

Diskuse