Sony Vaio VPC-F23S1E - styl a média v 16''

10. 10. 2011 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

16'' notebooky nejsou úplně nejobvyklejší, je to opět kompromisní řešení mezi větším pohodlím a jakous-takous mobilitou. Sony v této velikosti nabízí multimediální speciál se vším, co je potřebné k zábavě - Full HD displej ve spojení s Blu-ray mechanikou, dedikovanou grafickou kartou NVIDIA a procesorem Intel Core i7 Vás určitě omezovat nebude.

Sony Vaio VPC-F23S1E - styl a média v 16''

V multimediální zábavě vás Sony určitě omezovat nebude, tohle je kategorie, která tomuto výrobci vždycky šla. 16'' notebooky jsou docela zajímavé – už jsou dost velké na to, aby i vysoké rozlišení displeje bylo také koukatelné, zejména když nejde o film, na menších displejích jsou pak běžné fonty jako blešky, a to nemusí každému vyhovovat, byť jde spíše o zvyk. Mobilita se odvozuje spíše od hmotnosti, ale velikost notebooku s ní dost souvisí – i v tomhle jsou 16'' notebooky docela dobré a občas se téměř pohybují na hraně údajů z velikosti o palec menší. A kdo si vlastně takovýto notebook nejspíše pořídí? Jistě ten, kdo nemá hluboko do kapsy, protože řada F u Sony rozhodně nepatří k nejlevnějším. Pokud potřebujete počítač hlavně jako domácí řešení, chcete výkon, ale trváte na určité mobilitě a zároveň třeba nechcete investovat do samostatného Blu-ray přehravače, může být Vaio VPCF23 zajímavou možností.

O šasi přístroje se na webu Sony nic nepíše, a to je vždy neklamné znamení, že není moc o čem psát. Plasty nejsou nijak zajímavé a navíc se nepočítá s nějakým výraznějším mobilním použitím, bude tedy vhodné chovat se k notebooku ohleduplně, byť nějaké to přenášení za roh základny nebo náhodné strčení do víka by měl přežít bez úhony. Rozměry 398,5 x 271,5 x 33,1 mm a hmotnost 3,1 kg jen podtrhují má slova o omezené mobilitě, byť to samozřejmě není tak špatné jako u některých pracovních stanic, a pamětníci si s Vaiem v tašce vzpomenou na svůj první notebook „cihlovitého“ charakteru, který měl při úhlopříčce 14'' hmotnost často mnohem vyšší a jakpak byl panečku mobilní. Tělo má výrazně klínovitý tvar a protože se displej otvírá za notebook, všechna rozhraní jsou soustředěna po ostatních třech stranách přístroje. Větší část notebooku je vyvedena v lesklé černé, chiclet klávesnice s podsvícením, touchpad a opěrky rukou jsou velice hezky kontrastně matné, čímž se i výrazně sníží potřeba notebook neustále leštit. Pokud má však být reprezentativní, bez švédské utěrky se asi stejně neobejdete. Baterie typu Li-Ion má kapacitu 5000 mAh a počítač má udržet v činnosti v nejlepším případě po dobu 4 hodin, při vytížení procesoru a grafické karty se však můžete dostat na hodnotu sotva čtvrtinovou.

Full HD displej (1920 x 1080 pixelů) je nejvhodnějším základem multimediálního přístroje, má „filmový“ poměr stran 16:9 a podsvícení pomocí LED. Povrch je sice leštěný, (často psáno jako lesklý), ale neleskne se, protože má antireflexní úpravu, do značné míry tak slučuje výhody lesklých i matných typů bez výraznějšího přenášení jejich nevýhod. Zajímavé, byť pro někoho i obtěžující, může být čidlo světelných podmínek, které automaticky upravuje jas displeje. Snad lze softwarově vypnout. Naopak výborné je tlačítko vypnutí displeje, což je prima funkce například při přehrávání hudby nebo připojení externí obrazovky (TV přes HDMI); řada levnějších notebooků jím nedisponuje.

Hrubou sílu dodává notebooku čtyřjádrový procesor Intel Core i7-2670QM (2,2 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), při využití pouze jednoho jádra a technologie Turbo Boost může pracovat až na frekvenci 3,1 GHz. Čipovou sadou je Intel HM65 Express. O grafický výkon se stará dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce GT 540M s 2 GB paměti neuváděného typu. To je trošku problém, protože u karty je rozdíl ve výkonu v závislosti na použití DDR3 a GDDR5 pamětí téměř rozdílem třídy a samotná kapacita pamětí, i když se hodí, toto nezachrání. I s pomalejšími DDR3 paměťmi je karta celkem svižná i u her jako Call of Duty: Black Ops ve standardním HD ready rozlišení, ovšem u Full HD jí dech bude docházet o mnoho dříve. Systémová paměť je naopak označena perfektně a není jí moc co vytknout: 8 GB v Dual-Channel zapojení (2x 4 GB) s moduly DDR3-1333 jsou naprosto dostačující prakticky na cokoli a po dobu životnosti notebooku zřejmě nikdy nezatoužíte po změně. Jedinou výjimkou snad mohou být profesionální střihači videa a možná úpravci fotografií o velkém rozlišení v RAW formátu, těm bych ovšem doporučil úplně jiný notebook.

SSD jsou pořád ještě velice drahá a výrobci si je šetří především pro ultramobilní přístroje z vyšších cenových hladin, a to je v tomto případě trochu škoda. Ale klasický plotnový HDD s kapacitou 750 GB, SATA rozhraním a rychlostí 5400 ot./min udělá také dobrou službu. Velikou pochvalu si zaslouží Blu-ray vypalovačka, která ve spojení s Full HD displejem teprve dává multimediálnímu notebooku ten pravý význam.

Konektivitu zajišťuje Wi-Fi adaptér b/g/n a Bluetooth aktualizované verze 4.0 + HS a také gigabitový Ethernet. U portů USB konečně došlo k zásadní změně poměrů a v osazené trojici vládnou dva USB 3.0 a pouze třetí port je ve staré specifikaci 2.0. Ostatně kdyby nebylo zpátečnictví a prospěchářství Intelu a jeho čipsetů (resp. prozatím marná snaha o rozšíření Thunderboltu), USB 3.0 by bylo nejspíše už absolutním standardem (i díky plné zpětné kompatibilitě a minimálnímu navýšení ceny). Zajímavostí je použití FireWire konektoru (IEEE1394, u Sony pod názvem i.Link), který je zde zřejmě pro majitele postarších videokamer, při osazení USB 3.0 už je jinak zbytečný. Dále v oblasti portů najdeme dvojici audiokonektorů (výstup má být kombinován s optikou, ovšem přítomnost S/PDIF je zároveň popřena), dvojice obrazových výstupů – digitální HDMI a analogové VGA – a čtečkou paměťových karet (MS /Pro /Duo, SD /HC /XD). Nabídku doplňuje HD webkamera a integrovaný mikrofon.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64, další software tvoří krom driverů také sada VAIO utilit nebo Adobe Photoshop a Premiere Elements, MS Office 2010 trial nebo McAfee Internet Security trial. Doba záruky jsou dva roky.

Doporučená koncová cena pro Sony Vaio VPC-F23S1E v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-2670QM (2,2 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 45 W), 8 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce GT 540M s 2 GB, HDD 750 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2 x USB 3.0, 1x USB 2.0, Bt a s Windows HP 64 činí 34 990 Kč bez DPH (41 988 Kč s DPH).

Představení

Diskuse