Toshiba Satellite C660d - základ s technikou od AMD

2. 5. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Model Satellite C660d je základním a prakticky nejlevnějším notebookem s 15'' displejem, který Toshiba nabízí. Levnou a přitom zajímavou alternativou majoritnímu výrobci bylo použití komponent od AMD, takže se potkáme s procesorem AMD E-300 (Zacate), integrovanou grafickou kartou od téhož výrobce, základními rozhraními, optickou mechanikou a také dobrou dobou výdrže a visačkou s příjemnou cenou.

Toshiba Satellite C660d - základ s technikou od AMD

Na začátek musím podotknout, že Satellite C660d je opravdový základ nabídky s cenou kolem 10 000 Kč i s daní, proto je třeba u všech výtek rozumět tomu, že mluvíme o stroji vhodném třeba pro děti nebo studenty, kteří mají doopravdy hluboko do kapsy, případně jako o x-tém přístroji v domácnosti, kde plní úlohu internetového prohlížeče a psacího stroje. Výkonově je ostatně poblíž strojů, které v sobě mají procesory Intel Atom.

Říkává se, že chudoba cti netratí, a i když nikdo chudý být nechceme, něco na tom je. Ani tenhle Satellite s nízkou cenou a prostou výbavou neztrácí všude a řadě uživatelů splní všechno, co potřebují, aniž by utráceli za nevyužívané funkce. První věc, kterou při dané ceně mohu pochválit, je šasi. Je stejné jaku u mnohých dalších notebooků této produktové řady, tedy přijatelně kvalitní a odolné, Toshibě se zřejmě více vyplatí úspory plynoucí z velkovýroby než nějaké ubírání materiálu na výztuhách a podobné „katování kostů“, jaké dnes potkáme třeba v automobilovém průmyslu. Rozměry šasi jsou 380,5 x 254 x 28 - 35,6 mm a hmotnost 2,54 kg. Nic než průměr, to ano, ale stejné hodnoty vykáží i notebooky dvakrát dražší, tedy také nic, za co by se měl přístroj stydět. Mobilita je samozřejmě omezená, ale zase máte pohodlnou velkou klávesnici, kterou u stejně drahých tabletů nenajdete. Pokud budete notebook používat třeba ve škole k zápisu poznámek, může vás potěšit více než pětihodinová (5:15 dle MobileMarku 2007) doba výdrže na šestičlánkovou Li-Ion baterii, pokud byste chtěli zaplašit nudné hodiny připojením přes Wi-Fi, doba se samozřejmě zkrátí.

Displej má úhlopříčku zmiňovaných 15,6'' (396 mm) a rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), více bychom ale mohli čekat jen těžko. Řada uživatelů je na toto rozlišení zvyklá, zejména pokud není notebook vyloženě pracovní (grafika apod.), vadí to snad jen u HD filmů. Pokud uvažujete nad hrami, nevadí to vůbec, notebook stejně relevantní hry ve vyšším rozlišení neutáhne. I leštěný povrch je obvyklý, nebudu tedy ani chválit, ani hanit, stejné je to dnes i se zde přítomným LED podsvícením.

Už u posledně představovaného notebooku od Toshiby, Satellite L755D jsem upozorňoval na to, že byly použity komponenty od AMD, i když tehdy šlo spíše o konkurenci pro Intel Core i3. V dnešním „Céčku“ je použit dvoujádrový procesor AMD E-300 (1,3 GHz, 1 MB L2 cache, HyperTransport, 18 W TDP). Je vyráběn 40nm procesem, výkonem se dá srovnat s Intel Atomem D525 Nebo některými Celerony (M440, M550), které ale mají podstatně vyšší TDP. Grafiku zpracovává integrovaná karta AMD HD 6310, která si vede asi stejně, jako NVIDIA ION nebo integrované grafiky Intel HD generace Sandy Bridge, na jakékoli herní orgie je tedy lépe zapomenout. Další „podpásovkou“ je fakt, že v procesoru obsažený paměťový řadič je pouze jednokanálový, takže nemůžete ani čerpat z výhod Dual-Channel zapojení, které integrovaným grafikám dost pomáhá. Takto si ukusuje z 4 GB DDR3 paměti.

Pro ukládání dat je k dispozici 320GB SATA disk s rychlostí 5400ot./min. V notebooku je umístěna i Super Multi DVD mechanika.

Konektivita a porty jsou u této Toshiby místem, kde se šetřilo nejvíce. Pro připojení a komunikaci se sítěmi a zařízeními tu je pouze Wi-Fi b/g/n a „pomalý“ Fast Ethernet (100 Mb/s). S porty je to ještě horší, k dispozici máte pouze dvě USB 2.0, externí VGA konektor, dvojici audiokonektorů (in/out minijack) a slot pro paměťové karty (SD/HC/XC, MS/Pro a MMC). Celkovou výbavu zachraňuje alespoň 0,3 Mpx webkamera.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit a je také plně vybaven programy Toshiba – Bluetooth Stack, Assist, Face Recognition, Disc Creator, Value Added Package, Photo Service a další. Dále je zde herní konzola WildTangent, Nero 9 Essentials, Windows Live Essentials a řada dalšího soft/bloatware včetně trial verze MS Office 2010 a McAfee Security. Záruka je v době trvání 2 let.

Koncová cena Toshiba Satellite C660D v konfiguraci s procesorem AMD E-300 (1,3 GHz, 1 MB L2 cache, HyperTransport, 18 W TDP), 4 GB RAM, integrovanou grafickou kartou AMD Radeon HD 6310, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 2x USB 2.0 a s Windows 7 HP 64bit činí 85 Kč bez DPH (15 079 Kč s DPH).

Představení

Diskuse