Toshiba Satellite L755D - s AMD a hybridním Crossfire

12. 3. 2012 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

I Toshiba má ve své nabídce ukryto několik modelů s APU od AMD. V Satellite L755D se skrývá čtyřjádrový procesor se zdvojenou grafickou kartou. Na první pohled u tohoto 15'' notebooku nejspíše zaujmou hezké syté barvy, zejména červená a hnědá jsou docela atypické, na druhý pohled optická mechanika, 640GB HDD a celkem přístupná cena.

Toshiba Satellite L755D - s AMD a hybridním Crossfire

Toshiba své modely z řady Satellite nabízí především běžným uživatelům, kteří se těší na kvalitní multimédia a notebook je pro ně především zdrojem poznání a zábavy spíše než pracovním nástrojem. Rizikovou, ale zajímavou volbou může být tento počítač pro gamery, protože se jedná o jedno z prvních nasazení specifického typu Crossfire zapojení dedikované a integrované grafické karty. A jako každé poprvé i tohle má své výhody a nevýhody, neodladěnosti a potíže, však se k nim ještě vrátíme.

Potenciálních zákazníků je opravdu dost. 15'' obrazovka je pro každého, kdo nehledá ultimativní mobilitu, bílé nebo rudé provedení může přilákat něžnější pohlaví, hnědá barva je zase pro individualisty, černá pro konzervativní zákazníky. Barvy jsou na víku a na pracovní ploše, bílá varianta má i bílou klávesnici. Ostatní variace se spokojili s černou, všechny notebooky mají černou spodní část a boky s rozhraními a porty. Designově považuji notebook za povedený, tvarově žádné zvláštní výstřelky nenajdete, ale barvy vám dávají možnost se odlišit stejně jako sáhnout po klasické variantě.

S 15,6'' displejem a 2,5 kg hmotnosti se z pohledu dnešního trhu o žádný mobilní zázrak nekoná, v konkurenci extra levných netbooků i cenově srovnatelných Ultrabooků je to skoro tlouštík, ale v rukou to až tolik nepřijde v kvalitní brašně či lépe batohu se dá přenášet docela dobře. A co ztrácí na mobilitě, může dohnat na velikosti obrazovky nebo třeba díky optické mechanice, ta se na menších noteboocích moc nevidí a stále se najdou uživatelé, kterým by trpce chyběla. Rozměry šasi jsou 380,0 x 250,0 x 27,7-37,5, což je v rámci kategorie obvyklé. Na hmotnosti se samozřejmě určitou měrou podílí i baterie, u které se Toshiba o většinu údajů nepodělí – víme, že je to Li-Ion akumulátor a podle MobileMarku 2007 udrží notebook v chodu 4,5 hodiny.

Displej má úhlopříčku zmiňovaných 15,6'' (396 mm) a rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů), což není na tuto úhlopříčku zrovna dvakrát mnoho, ale ceně notebooku to odpovídá. Myslím, že spotřebitelé si zvykají na stále jemnější obrazové body (HD ready je příjemné tak do 13'' obrazovky) a u displejů středních rozměrů už by to chtělo trochu jemnější zobrazení. Leštěný povrch je obvyklý, nebudu tedy ani chválit, ani hanit, stejné je to dnes i se zde přítomným LED podsvícením.

Dnešní Satellite má jednu naprosto zvláštní vlastnost, totiž hrdware od AMD. Je to v krátké době už druhý představovaný počítač, který pro život vybavila tato firma, bylo by příjemné, kdyby to byl dlouhodobější trend a ukázalo se, že AMD je schopno vyrábět životaschopné součástky a Intelu zase trošku zatápět, protože nic pro nás, kupující, není lepší než konkurence. Ale nepředbíhejme. V Notebooku je čtyřjádrové APU AMD A6-3420M (1,5 GHz (2,4 GHz Turbo Core), 4 MB L2 cache, Hypertransport, TDP 35 W) vyráběné 32nm procesem. Na první pohled se nejedná zrovna o Bugatti Veyron, ale v aplikacích, které jsou optimalizovány pro paralelní výpočty, ani nižší taktovací frekvence rozhodně vadit nebude.

Novinkou a obzvláštní zajímavostí je grafický systém. Skládá se z integrovaného čipu AMD Radeon HD 6520G a dedikované karty AMD Radeon 6430M, které jsou zapojeny v přepínatelném Crossfire. Takže zatímco ve starších technologiích (třeba i NVIDIA Optimus) je zapnuta podle potřeby buď ekonomičtější integrovaná nebo výkonnější dedikovaná karty, zde je pod proudem buď ekonomičtější integrovaná karta, a nebo obě a výkony se (více méně) sčítají. Výhodou je možnost osadit o něco slabší (a tedy levnější) dedikovanou kartu, protože výsledný výkon je stejný, nevýhodou především fakt, že jde o neodladěnou novinku, která má své mouchy, drivery bude podle ohlasů třeba dopracovat a Crossfire zapojení funguje jen u DirectX 10 a 11 aplikací, starší využijí buď pouze výkon integrovaného čipu, nebo mají potíže se spouštěním či stabilitou. Určitou slabinou grafického systému je i použití DDR3 vyhrazených pamětí o velikosti 1 GB.

Paměťový systém počítače je realizován také DDR3-1333 pamětmi ve dvou modulech, trochu nešťastně jsou použity dva s různou kapacitou, tedy 4 GB a 2 GB modul, což dost sráží možnosti Dual-Channel zapojení, navíc při případném rozšíření vám jeden modul zbude. Dobrou zprávou je fakt, že 6 GB je na všechno předpokládané nasazení dostačující a paměť v této sestavě úzkým hrdlem nebude.

Pro ukládání dat je k dispozici 640GB SATA disk s rychlostí 5400ot./min. V notebooku je umístěna i Super Multi DVD mechanika

Konektivita je u této Toshiby trochu slabší, někde se šetřit muselo. Wi-Fi adaptér je v pořádku, podporuje standardy b/g/n, a Bluetooth ve verzi 3.0+HS také, ale v Čechách stále bohatě využívaný síťový adaptér má rychlost pouze 100 Mb/s (Fast Ethernet). Určité šetření je vidět i na bocích přístroje, kde nenajdete moderní USB 3.0 a spokojit se musíte se starším USB 2.0 ve trojím vydání. Následuje HDMI a VGA výstup, dvojice audiokonektorů (in/out) a slot pro paměťové karty (SD/HC/XC, MS/Pro a MMC). Celkovou výbavu podtrhává 1,3 Mpx webkamera.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Home Premium 64bit a je také plně vybaven programy Toshiba – Bluetooth Stack, Assist, Face Recognition, Disc Creator, Value Added Package, Photo Service a další. Dále je zde herní konzola WildTangent, Nero 9 Essentials, Windows Live Essentials a řada dalšího soft/bloatware včetně trial verze MS Office 2010 a McAfee Security. Záruka je v době trvání 2 let.

Koncová cena Toshiba Satellite L755D v konfiguraci s procesorem AMD A6-3420M (1,5 GHz (2,4 GHz Turbo Core), 4 MB L2 cache, HyperTransport, TDP 35 W), 6 GB RAM, grafickou kartou AMD Radeon HD 6520G a AMD Radeon 6430M, HDD 640 GB, Wi-Fi, LAN 10/100,3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64bit činí 12 566 Kč bez DPH (15 079 Kč s DPH).

Představení

Diskuse