Acer Aspire V5-571PG - stylová kancelář

11. 2. 2013 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Acer Aspire V5 je především stylový štíhlý notebook se zajímavou výdrží na baterie i mobilitou, která dostala přednost před výkonem. O ten se stará nízkonapěťový procesor Intel Core i3 poslední generace, kterému sekunduje dedikovaná grafická karta NVIDIA. Hlavním tahákem je ovšem nabízený dotykový displej spolu s Windows 8, které jej umožňují plně využít.

Acer Aspire V5-571PG - stylová kancelář

Podle slov samotného Aceru je Aspire V5 pro uživatele, kteří nechtějí investovat do Ultrabooku, chtějí 15'' displej a mobilita je pro ně důležitější než výkon, ač úplně se ho vzdát nemusí. Takže před námi stojí poměrně dost stylový notebook, do kterého se vešla i plnohodnotná klávesnice s numerickým padem, optickou mechanikou, ale který je pořád dost přenosný a celkem lehký. Protože vypadá dobře a přitom není přehnaně drahý, může být zajímavým hlavně pro studenty a také uživatele, kteří mají rádi technologické novinky, zejména mobily. Aspire V5 totiž nabízí dotykové rozhraní, což může být atraktivní hlavně pro mladou až nejmladší generaci.

Notebook není úplně nejlehčí, ale 2,4 kg i s optickou mechanikou je v kategorii 15'' notebooků docela dobrá hodnota, o moc lehčí se povětšinou nedělají, protože Ultrabooky a spřízněné přístroje už většinou raději použijí 14'' nebo rovnou 13'' obrazovku. Zde ovšem rozměry 382 x 253 x 24,5 mm dávají jasně najevo, že se toho vejde víc. Jen tloušťka notebooku je poměrně nízká, to má být ono přiblížení se k Ultrabookům. Jak jsem předeslal, hmotnost je poměrně dobrá a přenášení v kvalitní brašně nic nebrání. Hlavní část hmotnostní úspory proti konkurentům jde dost možná na účet Li-Ion baterii, která se čtyřmi články a kapacitou 2500 mAh dokáže udržet notebook v chodu až 5 hodin. Uvážíme-li, že dedikovaná grafika nespíná až tak často a procesor je nízkonapěťový, jeví se mi tento údaj při běžné kancelářské práci jako důvěryhodný. Jakmile víc vytížíte počítač (Wi-Fi, optická mechanika...), začne ovšem baterie rychle slábnout.

15,6'' displej má základní HD rozlišení (1366 x 768 pixelů), což ze všech možných pohledů kromě cenového není právě nejlepší, při této úhlopříčce je i práce na ploše Windows 8 příjemná i ve vyšším rozlišení a dotykovému ovládání další pixely také přinesou potřebnou přesnost a jemnost. Jinak jde samozřejmě o LEDkami podsvícený displej s lesklým povrchem.

O výkon se stará nízkonapěťový procesor Intel Core 3 z řady Ivy Bridge i3-3217U (1,8 GHz, GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W) spolu s integrovanou grafikou Intel HD 4000. Ta je vhodná pro všechnu běžnou práci i promítání videa, navíc má velice malé nároky na energii. Pokud se rozhodnete používat náročnější aplikace, sepne se dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce GT 620M s 96 jádry. Každopádně jde stále o základní kartu a i s ní si nejnovější 3D hry příliš nezahrajete, na to jí dech chybí. Paměťový systém má kapacitu 6 GB v modulech DDR3-1600 (4+2), což je poměrně zajímavé, jednak máte dvoukanálové zapojení, z něhož čerpá více výkonu integrovaná grafika, jednak máte více paměti než většina konkurentů a osazením 2GB modulu Acer stále udržel cenu velmi nízko.

Paměťové úložiště tvoří 750GB HDD s 5400 ot./min. A SATA připojením. Celkově se jedná o průměrnou, ale vyváženou nabídku z hlediska výkonu, kapacity i ceny. Optickou mechaniku máte k dispozici také, je jí obvyklá DVD Super Multi vypalovačka.

Komunikaci obstarávají tři nejobvyklejší technologie: Wi-Fi a/g/n a Bluetooth 4.0 bezdrátově, další možností je gigabitový Ethernet. Výčet konektorů začnu jako obvykle USB, jeden je zde ve specifikaci 3.0 a dva 2.0. Následuje HDMI a VGA, dvojice audiokonektorů (in+out) a čtečka paměťových karet (MMC a SD). Další výbavu představuje webkamera, vestavěný mikrofon a podsvícení klávesnice.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8 64bit. Softwarovou výbavu výrobce neudává, ale lze čekat běžnou výbavu počínající obslužnými programy pro webkameru přes MS Office trial až po bloatware v podobě trialu bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 24 měsíců.

Koncová cena pro Acer Aspire V5-571PG v konfiguraci s procesorem Intel Core i3-3217U (1,8 GHz, GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 17 W), 6 GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD 4000 a dedikovanou NVIDIA GeForce GT 620M, HDD 750 GB, Wi-Fi, 1x USB 3.0 s Win 8 64bit činí 15 281 Kč bez DPH (18 490 Kč s DPH).

Představení

Diskuse