Lenovo IdeaPad G505s - procesor a grafika od AMD v jednoduchém domácím přístroji

20. 10. 2014 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

IdeaPady jsou určeny především pro domácnost a model G505s obzvláště. Jedná se o levný 15'' notebook, který své schopnosti předvede především v jednodušších požadavcích – internet, jednoduchá kancelářská práce a promítání filmů. Jeho silnou stránkou je především cena, technologičtí nadšenci zase možná ocení fakt, že je postaven na hardwaru od AMD. Vedle čtyřjádrového procesoru totiž disponuje i dedikovanou grafickou kartou tohoto výrobce. A za zmínku stojí i optická mechanika, která se nám vytrácí ze stále větších a větších notebooků.

Lenovo IdeaPad G505s - procesor a grafika od AMD v jednoduchém domácím přístroji

IdeaPad G505s je určen tam, kde se hledí především na poměr cena / výkon a přitom je stále hluboko do kapsy. Ono toho výkonu, zejména grafického, není až zase tolik, ale přeci jen nemusíte spoléhat pouze na integrovanou grafickou kartu, k dispozici je i dedikovaná. Spolu s displejem pouze se základním rozlišením to znamená určité schopnosti ve hrách, byť ty nejnovější budou dosti dýchavičné. Ale podobný počítač, jako je tento IdeaPad, to nemá lehké – má být univerzální a ještě velice levný.

Design notebooku je založen na kombinaci rovných a vzorovaných ploch, oblých rozích a tmavé barvě, takže nikterak nevybočuje z průměru levných IdeaPadů a vlastně nízkorozpočtových notebooků dneška obecně. Chiclet klávesnice má i numerický blok a celá je hezky zarovnaná do obdélníkového půdorysu, navíc zbylo dost místa i pro plnohodnotné kurzorové šipky – což je ostatně shodné pro většinu IdeaPadů. Vzhledem k ceně ovšem výrobce nijak neřeší podsvícení. Rozměry notebooku jsou 380 x 260 x 25,8 mm i se čtyřčlánkovou Li-Ion baterií. Ta má ovšem výkon pouze 41 Wh. Výrobce uvádí dobu výdrže 4,5 hodiny, ta ovšem u podobného notebooku nehraje zásadní roli. Hmotnost notebooku s ní je 2,5 kg, což je už lehký nadprůměr kategorie a není právě příznivá k nošení, ač ještě vyloženě neomezuje. A co se mobility týče, je třeba přihlédnout i k nižší době výdrže.


HD ready displej nabízí na úhlopříčce 15,6 palců pouze základní rozlišení 1366 x 768 bodů, je podsvícen diodami (LED) a na jeho povrchu má lesklou úpravu, což znamená lepší podání barev a výraznější kontrast oproti matným verzím, ostatně leklé displeje jsou pro toto použití obvyklejší. A koneckonců je potřeba přihlédnout i k ceně, pokud potřebujete takto levný notebook, nelze si příliš vybírat.

V útrobách notebooku notebooků najdeme mobilní procesor AMD A8-4500M (4x 1,9 (2,8 Turbo Core) GHz, 4 MB L2 cache, TDP 35 W). Procesory AMD nejsou tak obvyklé, takže si můžeme říci, že orientačně má obdobný výkon, jako procesory Intel Core i3 generace Ivy Bridge (tedy zcela dostatečný pro většinu použití), ale ovládá navíc i technologii Turbo Core, tedy přetaktování jader (obdoba Turbo Boostu). AMD dodnes nemá technologii na počítání více výpočtových vláken současně (Hyper-Threading u Intelu), osazuje tedy obvykle více jednodušších jader. O vykreslování obrazovky se stará jak integrované jádro Radeon HD 7640G, tak dedikovaná grafická karta AMD Radeon R5 M230 založená na architektuře GCN. O té lze bohužel hovořit také jen jako o kartě nižší třídy. Pravdou je, že hry jako FIFA 14 nebo World of Warcraft běží bez problémů i na ultra vysoké detaily, ovšem už hry jako Anno 2070 (2011) nebo Diablo 3 (2012) bude třeba omezovat na střední destaily. Nejnovější hry jako Thief nebo Watch Dogs už mají i v low nastavení jen kolem 15 fps, což je prakticky nehratelné. Dále notebook disponuje dvěma sloty pro operační paměti typu DDR3-1600 MHz, osazeno je 8 GB ve dvou modulech, potřeba dalšího rozšiřování je tedy nepravděpodobná po celou životnost počítače.


Pro uživatelská data je připraven hybridní disk o kapacitě 1 TB, s 8GB SSD cache pamětí, 5400 otáčkách a s připojením SATA II. V této třídě notebooků se zatím můžeme spoléhat i na přítomnost optické mechaniky, která je typu DVD+/-RW Super Multi.

Výčet vstupních a výstupních rozhraní čítá dva konektory USB 3.0, jedno USB 2.0, digitální HDMI 1.4 a analogový VGA obrazový výstup, RJ-45 konektor, konektor pro připojení napájení a kombinovaný audiokonektor (pro připojení sluchátek i mikrofonu) a čtečku paměťových karet (SD/MMC). Se světem se dokáže přístroj propojit prostřednictvím Fast Ethernetu (10/100 Mbit/s) a dále také pomocí Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0. Vybaven je samozřejmě webkamerou a mikrofonem a reproduktory s certifikací Dolby.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Ve výbavě najdete utility od výrobce (Lenovo Companion, Support, Cloud Storage by SugerSync) a další software jako je YouCam, Skype nebo MS Office 2013. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Lenovo IdeaPad G505s v konfiguraci s procesorem AMD A8-4500M (4x 1,9 (2,8 Turbo Core) GHz, 4 MB L2 cache, TDP 35 W), 8 GB RAM, s dedikovanou grafikou AMD Radeon R5 M230, SSHD 1 TB, Wi-Fi, BT, 2x USB 3.0 a s Windows 8.1 činí 9917 Kč bez DPH (11 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse