Lenovo IdeaPad Y50 – 15'' herní kompakt s Maxwellem

1. 6. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Herní počítače umí i Lenovou – agresivně tvarované reproduktory, rudé podsvícení a uvnitř čtyřjádrové Core i7, dedikovaná grafika od NVIDIA aktuální generace, IPS UHD displej a velké SSD, prostě výkon k pohledání, a to stále v poměrně kompaktním šasi 15'' notebooku. Cenou ovšem překoná i některé profesionální stroje.

Lenovo IdeaPad Y50 – 15'' herní kompakt s Maxwellem

Není příliš zvykem, aby se modely „spotřební“ řady, v našem případě IdeaPady, cenou vyvyšovaly nad „profi“ přístroje, tedy u Lenova nad ThinkPady. Ovšem řada Y u IdeaPadů je trochu výjimkou - „nadupané herní notebooky mají ten nejlepší hardware, jaký jen Lenovo dokázalo do přiměřeně velkého těla dostat, cena šla nahoru tedy především z tohoto důvodu. Na druhou stranu se ovšem nešetřilo přespříliš ani na další výbavě – podsvícená klávesnice a značkové reproduktory JBL budiž důkazem.

Designově je v podstatě kopií svého většího sourozence, IdeaPadu Y70, zejména co se týče konstrukce těch zajímavějších partií – kloub víka, reproduktory, klávesnice – byť je samozřejmě o něco menší a lehčí. Červené doplňky nejsou vyloženě řvavé, ale ani nenápadné – líbí se mi třeba rudý plast jazýčku konektorů USB. Zejména zavřený notebook vypadá relativně „normálně“, a to i přes „poškrábaný“ vzhled kartáčovaného povrchu víka. Asi bych notebook nedoporučil businessmanům jako hlavního pracovního pomocníka a vzhledem k ceně asi ani studentům do školy, ostatně na přenášení se až tak úplně nehodí, i když hmotnost není úplně katastrofální. Pokud ovšem vaše sbírka DVD není řazena podle režiséra, ale podle vývojového studia od Bethesdy přes EA po Zen Studios, mohl by to být přístroj právě pro vás.


Mobilita není ničím, co by tento notebook, potažmo jeho majitele, mělo zajímat. Rozměry notebooku, 387 x 263,4 x 23,9 mm, jsou zcela typické pro tuto velikostní kategorii, dokonce i hmotnost příliš nevybočuje, ač dnes už patří notebook spíše k těm těžším – 2,4 kg se stále v dobré brašně nosit dá. Přepočteno na výkon to však není tak mnoho. Baterie má čtyři články a s nimi výkon 54 Wh, výrobce proklamuje výdrž kolem pěti hodin při běžné kancelářské práci s Wi-Fi.


15,3'' displej je, a to je zjevné již výše, hlavním tahákem a důvodem, proč si tento IdeaPad vybrat. Díky tomu si nemusíme vystačit pouze se základním rozlišeném, výrobce nabízí vedle Full HD (1920 x 1080) panelů i UHD, tedy 3840 x 2160 pixelů, LED podsvícením a polomatným antireflexním povrchem. A aby nebylo chvály dost, jde o IPS matrici, která podstatně vylepšuje jak podání barev, tak pozorovací úhly. A polomat je zde hlavně kvůli tomu, aby nebyly vidět šmouhy po prstech – displej je dotykový, zvládá rozlišit až 10 bodů a vy tak můžete naplno využít výhod Windows 8.1 – pokud tedy chcete.


Herní notebook potřebuje řádnou porci výkonu jak pro grafiku, tak pro data, proto padla volba na plnonapěťový model z minulé generace Haswell - stále se jedná o nejvýkonnější možnost - Intel Core i7-4720HQ (4x 2,6 (3,6 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 47 W), který podporuje všechny technologie jako Turbo Boost, Hyper-Threading, chybí jen business vPro. Navíc obsahuje plnohodnotný grafický adaptér Intel HD Graphics 4600, který ve starších testech podává prakticky stejný výkon, jako dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce 710M, jen s nižší spotřebou. Pokud si potrpíte na hry, bude vás zajímat spíše instalovaná NVIDIA GeForce GTX 960M s 640 unifikovanými shadery, 128bitovou paměťovou sběrnicí a 4 GB paměti. Jde sice papírově o kartu vyšší střední třídy, ale je založena na nejnovější architektuře Maxwell a dokáže bez problémů na střední detaily rozhýbat i letošní hry jako je Assassin's Creed Unity nebo CoD: Advenced Warfare. A méně náročné hry jako TES Online nebo Titanfall poběží ve slušné kvalitě i v nativním rozlišení displeje. Paměťový systém je tvořen 16 GB DDR3-1600 ve dvou modulech. To potěší při běhu na integrovanou grafiku a obecně lze říci, že více paměti nebudete potřebovat po celou životnost notebooku.

Datové úložiště znamená SSD s kapacitou 256 GB, zajistí rychlý běh i odezvu všech aplikací, samozřejmě to není úplně ideální sklad filmů, ale externí disky nejsou zas tak drahé a ještě lepším řešením je domácí NAS.


Konektivita představuje dnešní normu – gigabitový Ethernet, Wi-Fi /ac a Bluetooth. Zajímavé to je s porty, vedle dvojice USB 3.0 a jednoho USB 2.0 je zde HDMI, ovšem VGA už chybí. A vedle kombinovaného audiokonektorů (in, out) je zde i výstup S/PDIF pro vyvedení digitálního (prostorového) zvuku a čtečka paměťových karet MMC a všech typů SD. Za samozřejmost je považována 720p webkamera s mikrofonem a reproduktory od renomované hi-fi firmy JBL.


Notebook má nainstalovaný operačním systémem Windows 8.1 64bit. Kromě ovladačů je notebook vybaven i trialem bezpečnostního programu, PhotoDirector, Evernote a MS Office. Záruka platí po dobu 24 měsíců.


Koncová cena pro Lenovo IdeaPad Y50 v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-4720HQ (4x 2,6 (3,6 TB) GHz, 6 MB L3 cache, DMI, TDP 47 W), 16 GB RAM, s dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce GTX 960M s 4 GB, SSD 512GB, Wi-Fi, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, Wi-Fi, Bt a s Win 8.1 64bit činí 28 925 Kč bez DPH (34 999 Kč s DPH).

Představení

Diskuse