Toshiba Portégé Z20t – 12,5'' profi zařízení 2 v 1 s matným displejem a dvojicí stylusů

11. 5. 2015 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba celá léta svou řadou Portégé patří mezi nejlehčí a nejmobilnější notebooky na trhu. Jak si poradila s přechodem na 2 v 1 model? Dopředu prozradím, že její tablet s připojitelnou klávesnicí, dvojí baterií, procesorem Intel Core M a dotykovým matným IPS displejem s možností ovládání stylusem opravdu zaujal.

Toshiba Portégé Z20t – 12,5'' profi zařízení 2 v 1 s matným displejem a dvojicí stylusů

Toshiba Portégé možná není tak automatickým synonymem pro pracovní notebooky, jako třeba ThinkPady nebo Latitude, ale už pěknou řádku let produkuje malé a lehké profesionální notebooky, které často bývaly nejtenčí a nejlehčí ve své třídě a konkurence se jim jen blížila. A také zpracování a kvalita předchozích modelů vybudovala téhle řadě silnou pověst se stabilní základnou uživatelů, kteří se při nákupech k Portégé vraceli.

Teď se Toshiba pokouší přesunout úspěch této řady do řešení 2 v 1. zvolili originální řešení s několika kovovými jazýčky na mohutném, ale designově dobře zpracovaném kovovém kloubu, který umožňuje i úplné otočení obrazovky, takže v režimu tabletu můžete pracovat jak se samotným tabletem tak se „secvaknutým“ celkem. Část s klávesnicí navíc není jen tak do počtu, jednak je klávesnice v rámci velikostní kategorie docela pohodlná, navíc i podsvícená, ale také obsahuje řadu portů včetně „masivních“ VGA či RJ45 a sekundární baterii, díky které vydržíte „na příjmu“ opravdu dlouho. Celé se to podepsalo zejména na hmotnosti, ale pořád je přijatelná i pro neustálé nošení a používání. K polohování pak kromě obligátního touchpadu slouží i trackpoint, pro dotyk pak můžete použít jak prsty, tak jeden z dvojice dodávaných stylusů – velký aktivní nebo menší a méně pohodlný, který je ovšem integrován přímo do těla tabletu.


Designově je jasné, že se jedná o profesionální přístroj pro konzervativní klientelu, podoba notebooku je velice střízlivá, tmavý broušený kovový povrch ze slitiny hořčíku a do něj laserem vypálené, tudíž ve stejné barvě, nerušivé popisky. Za mě krása. Na první pohled zarazí relativně vysoká tloušťka notebooku – 21 mm, ale kdykoli můžete odpojit dok a tablet už je rozměrný minimálně.


Abych to shrnul: rozměry 309 x 215 x 21 mm (notebook) a hmotnost 1,51 kg jsou na konvertibilní 12'' zařízení docela dost, v okamžiku, kdy dok odpojíte, vám ovšem zbude tablet s rozměry 309 x 199,9 x 8,8 mm a hmotností 0,73 kg, což je naopak mezi tablety či 2 v 1 zařízeními výborná hodnota. O mobilitu se starají i dvě totožné baterie, tříčlánkové s výkonem 36 Wh, jedna přímo v těle tabletu a druhá v klávesnici. Celkem by měly udržet tablet i s připojenou klávesnicí v chodu kolem třiadvacet (!) hodin, ale záleží na řadě okolností, zejména způsobu užívání tabletu, v praktických testech se výdrž pohybuje spíše okolo hodin jedenadvaceti. Samotný tablet by měl na svou vnitřní baterii fungovat pořád velice krásných 8,5 hodiny.


Pod víkem najdeme 12,5'' IPS displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů), je samozřejmě dotykový a podání barev a především pozorovací úhly jsou o úroveň lepší než u TFT technologie. Podsvícení obstarávají diody (LED). Lze říci, že IPS displeje jsou jednoznačně pro tablety vhodnější, s vysokým rozlišením si užijete ostrý obraz a přesnější dotykové ovládání. Absolutním specifikem v této třídě je fakt, že obrazovka je matná, její povrch připomíná papír, což samozřejmě oceníte zejména při práci v neočekavatelných světelných podmínkách, například při cestování, a venku pod širým nebem.


K dispozici jsou na českém trhu dvě konfigurace, v obou najdeme procesory Intel Core M, v silnější nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core M-5Y71 (1,2 (2,9 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 4,5 W), v slabší Core M-5Y31 (0,9 (2,4 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 4,5 W) s podporou technologie Turbo Boost i Hyper-Threading. Pro výkon grafických operací slouží integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD 5300, se základní frekvencí 300 MHz a Boost frekvencí (analogie k Turbo Boost) 900 MHz nebo 850 MHz v případě 5Y31. Jeho výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon poněkud pokulhává. Přesto dokáže rozpohybovat řadu starších her, z těch novějších především málo náročné, jako jsou F1 2014 nebo Sims 4, i zde ovšem v nízkém nastavení detailů a v nižším než nativním rozlišení displeje. Obecně lze říci, že tento tablet se na hraní her nehodí a pokud, tak jen pro příležitostnou relaxaci. Paměťový systém představují 4 nebo 8 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu.


Jako datové úložiště slouží 128 nebo 256GB SSD, větší patří k silnějšímu procesoru a větší paměti. Spolu s možností pasivního chlazení procesor je takto zajištěna možnost bezhlučnosti tabletu.


Co se týče konektivity a portů, Toshiba připravil Wi-Fi a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0 a v klávesnici gigabitový Ethernet. Z portů je k dispozici jeden micro USB 3.0 a micro HDMI, slot pro micro SD a kombo audiojack (in+out) přímo na těle tabletu, v doku najdeme VGA a velké HDMI, dvojici USB 3.0 a konektor Ethernetu. Obě části pak samozřejmě mají do sebe zapadající dokovací konektor. Na konec ještě nutno zmínit přední 2Mpix a zadní 5Mpix kameru a mikrofon.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 8.1 64bit. Toshiba nabízí i všechny základní utility a obslužné programy (eco Utility, Recovery Media Creator, PC Health Monitor, Adobe reader nebo DTS Studio Sound). Záruka je tříletá.

Koncová cena pro Toshiba Portégé Z20t v konfiguraci s procesorem Intel Core M-5Y71 (1,2 (2,9 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 4,5 W), 8 GB RAM, 256 GB SSD, Wi-Fi, Bt 4.0, 1x micro-USB a 2x USB 3.0 s Win 8.1 64bit činí 38 434 Kč bez DPH (46 |505 Kč s DPH).

Představení

Diskuse