Acer Aspire ES1-131 – maličký praktický pomocník z cenového dna

25. 7. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Postavit dnes opravdu levný notebook není až tak těžké, zejména pokud se spolehnete na „tabletová“ řešení. Acer Aspire ES1-131 využívá dvoujádrový procesor Intel Celeron, paměťové úložiště v podobě eMMC čipu, malé plastové šasi a jednoduchý 11'' displej. Ale je malý a lehký a může výborně sloužit jako přenosný „psací stroj“ nebo pro ty nejmladší uživatele.

Acer Aspire ES1-131 – maličký praktický pomocník z cenového dna

Kdysi bývala magická cenová hranice výpočetních zařízení 10 000 Kč a když ji notebooky konečně překonaly, byla to na stránkách notebook.cz téměř oslava, byť trpká v tom, že takové počítače byly opravdu velice viditelně „osekané“ a kvalita byla tristní. Dnes tohle dávno neplatí, elektronika je běžná spotřební věc a ceny lze stlačit dolů i způsoby, které nejsou tak úplně ničivé. Ostatně dnes máme k představení notebook, který zastupuje low-cost kategorii, tedy jeden z nejlevnějších přístrojů na trhu.

Acer Aspire ES1-131, někdy také prodávaný pod označením ES-11, které vychází z velikosti displeje v palcích, ale není oficiálním názvem, stahuje cenu dolů řadou způsobů – je velice malý, využívá tělo staršího modelu ES1-111, je osazen jednoduchými součástkami, které sice využívají nejnovější technologie, ale jsou na nejnižším stupni výkonového žebříčku. Opravdu nepříjemné jsou snad jen dvě věci – datové úložiště a velice malá RAM, ale vzhledem k nízkému výkonu procesoru je nepříjemné spíše to první.


Notebook může sloužit dobře, ale jen pokud jste nenáročný uživatel co do činnosti – poběží na něm bezproblémově různé kancelářské balíky, lze na něm bez potíží sledovat v podstatě libovolný webový obsah, upravovat fotky v jednodušších grafických editorech a sledovat filmy – zde ovšem už narazíte na omezení vyplývající z nemožnosti skladovat více filmů najednou na počítači. Velkou výhodou je také nizoučká hmotnost a dlouhá výdrž na baterie – spolu s malými rozměry to z notebooku dělá výborný „psací stroj“ do školy či na přednášky.

Přístroj je kompletně plastový, matně černo-šedý a s velice jednoduchým designem, což odpovídá ceně. Pochvalu si zaslouží „tečkovaný“ vzor na víku, které by díky němu mělo být méně náchylné na mastnotu či otisky prstů. Rozměry 291 x 211 x 21,2 mm jsou v naprosté normě kategorie, i hmotnost 1,25 kg patří i v rámci kategorie 11'' notebooků průměru, ovšem mezi notebooky obecně se jedná o velice lehký přístroj, který vás na cestách rozhodně tížit nebude. Mobilitě je podřízeno mnohé, i tříčlánková Li-Ion baterie s kapacitou 3500 mAh a dobou výdrže kolem 9 hodin (přehrávání filmů nebo práce s browserem a zapnutou Wi-Fi).

Displej patří mezi nejjednodušší a nejlevnější na trhu – ostatně jako celý počítač, takže to nelze brát jako nějakou výtku. Jde o TN TFT panel s úhlopříčkou 11,6'', rozlišením HD ready (1366 x 768 pixelů), což na takto malé obrazovce představuje poměrně slušnou hustotu pixelů a pro základní práci je to přijatelné. Povrch je matný, což je u vysoce mobilního přístroje velké plus, podsvícení obstarávají LED, což je dnes ovšem samozřejmé.


V Acer Aspire ES1-131 najdeme jeden z nejslabších procesorů aktuální generace, totiž nízkonapěťový dvoujádrový Intel Celeron N3050 (2x 1,6 (2,16 TB) GHz, 2 MB L3 cache, TDP 6 W) s grafickým integrovaným čipem Intel HD (Braswell). Nevyužívá řadu technologií, nejviditelnější je asi absence Hyper-Threadigu, takže dvě jádra znamenají opravdu jen dvě jádra. O grafiku se stará základní jádro s frekvencí 320 MHz a 12 výpočetními jednotkami, výkon je však opravdu dost slabý, na úplně nejnižší nastavení se vám možná podaří rozběhnout ty nejméně náročné hry typu Sims 4 nebo staré Diablo III, všechny v nižším než nativním rozlišení. Tohle prostě na herní zábavu není. Paměťový systém představují bohužel pouze 2 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, navíc připíjené na desce, takže ani výměna není možná. Tím dále trpí výkon už tak slabé integrované grafiky.

Jako datové úložiště slouží 32GB eMMC čip, což je nejnižší možná konfigurace, na kterou ještě lze nainstalovat Windows 10. Uživatelům je k dispozici zhruba 10 GB, což je dost na pár základních programů a dokumentů, ale třeba filmy už je potřeba mít na externím médiu. eMMC disky navíc neoplývají zrovna vysokými rychlostmi. Doporučit tedy mohu pouze používání „druhého disku“ na SD kartě.


Co se týče konektivity, do Aceru se vešlo vše nutné, tedy Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 4.0 i gigabitový Ethernet, který se do tenčích přístrojů již nevejde. Z portů je k dispozici dvojice USB, bohužel pouze jedno 3.0, následuje HDMI, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, HD, webkamera a mikrofon. V českých podmínkách může někomu chybět externí VGA kvůli připojení většiny projektorů, což lze řešit nepraktickým adaptérem.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Home 64bit. Acer nabízí i všechny základní utility a obslužné programy. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Acer Aspire ES1-131 v konfiguraci s procesorem Intel Celeron N3050 (2x 1,6 (2,16 TB) GHz, 2 MB L3 cache, TDP 6 W), 2 GB RAM, Intel HD (Braswell), eMMC 32 GB, Wi-Fi n, Bt 4.0, USB 3.0+2.0 s Win 10 Home činí 4591 Kč bez DPH (5555 Kč s DPH).

Představení

Diskuse