Acer Extensa 15 2519 – jednoduchý kancelářský notebook s Linuxem

29. 8. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud potřebujete kancelářský, nebo také business notebook, ale jste absolutně omezeni rozpočtem, má pro vás Acer řešení. Řada Expensa se soustředí na nízkorozpočtové notebooky, které na jedné straně používají některé části z dražší řady TravelMate, například šasi, na druhé straně dělají řadu kompromisů na straně hardwarové – procesory Intel Pentium nebo Celeron, nižší kapacity DDR3 RAM a obyčejné pevné disky. Na běžnou kancelářskou práci však jako dělané.

Acer Extensa 15 2519 – jednoduchý kancelářský notebook s Linuxem

Acer Extensa je kancelářský počítač, který se oproti svým dražším bratrům z řady TravelMate soustředí zcela výhradně na cenu. Přitom s TravelMaty řadu součástek sdílí. Pro Acer je jednodušší, a tedy i levnější, zkonstruovat jedno dobré plastové šasi a pak ho na automatické lince vyrobit v desetitisících a statisících kusech. To je i Případ Extensy 15. Pokud si dali vývojáři záležet, je to dobré i pro TravelMate – dobré šasi za nízkou cenu. Obě řady se navíc soustředí na jednoduché kancelářské využití, jen se jinak tváří cenovka a výkon. Extensa využívá levné díly od Intelu. Pokud cílíte na zákazníka, pro kterého je hlavním pracovním nástrojem tabulkový procesor , textový editor a firemní mail, ale nic vív nepotřebuje, je zbytečné utrácet za nejlepší technologie. A přesně taková je Extensa.

Šasi tato Extensa sdílí s dalšími 15'' přístroji ve firemní nabídce, namátkou třeba s Aspire F15, hlavním poznávacím znamenám je výrazný čtverečkovaný motiv na víku a základně, Acer ho označuje jako vzor lněného textilu. Celé je z plastu a má rozměry 381 x 256 x 26,1 mm, v rámci kategorie patří možná mezi ty malinko tlustší, ale stále nic zvláštního. Hmotnost 2,4 kg patří u 15'' notebooků k přijatelným hodnotám, i když také patří spíše minusové straně průměru, zejména uvědomíme-li si, jak nízký výkon notebook má. Klávesnice sice není podsvícená, ale má i numerický pad. O polohování se stará obvyklý touchpad. Chod bez přístupu k elektřině zajišťuje tříčlánková Li-Ion baterie s kapacitou 3500 mAh a výkonem 37 Wh, dobu výdrže výrobce nespecifikuje, ale to bývá v poslední době zvykem, podle nezávislých testů zvládne 5 hodin a 40 minut na jedno nabití, což vůbec není špatné.


Pod víkem najdeme 15,6'' displej s rozlišením HD ready (1366 x 768 pixelů) s TFT matricí. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Má matný antireflexní povrch, u Aceru nazývaný ComfiView. Nemám sice rád HD ready panely, ale v této cenové hladině lze jen těžko očekávat cokoli jiného a Acer zaslouží pochvalu alespoň za matný povrch displeje.

Extensa 15 2519 se dodává ve dvou konfiguracích s nízkonapěťovými procesory Intel generace Braswell, která je také vyráběna 14nm procesem a tvoří levnou alternativu ke Skylakům. Vybírat můžete z nízkonapěťových čtyřjádrových procesorů s TDP 6 W, konkrétně Intel Pentia N3700 (4x 1,6 (2,4 TB) GHz, 2 MB L2 cache, TDP 6 W), nebo Intel Celeronu N3150 (4x 1,6 (2,08 TB) GHz, 2 MB L2 cache, TDP 6 W). Kromě vyšší taktovací frekvence při Turbo Boostu (u Braswellů se ovšem tato technologie jmenuje Burst Frequency, i když pracuje v podstatě stejně, jako Turbo Boost u Core procesorů) má Pentium i lepší grafické jádro Intel HD Graphics (Braswell), které disponuje 16 výpočetními jednotkami a o 80 MHz vyšší frekvencí oproti 12 jednotkám u Celeronu. Výpočetní i grafický výkon se však až tolik neliší, počítač zvládne všechny běžné pracovní úkony s kancelářskými aplikacemi, web i přehrávání filmů. Na hranice výkonu narazíte spíše v grafice, třeba při paralelním přehrávání více streamů ve vysokém rozlišení, ovšem podporu 4K obsahu by měla zvládnout i tato jádra. Směrem ke hrám je to samozřejmě bída a potíže budou mít i hry jako je Diablo 3 nebo TES: Skyrim. Jediná opravdu plynule běžící hra jsou Sims 4, ovšem pouze se sníženým rozlišením. Celou situaci neulehčuje ani paměťový řadič, který podporuje pouze DDR3 paměti, Extensa je navíc osazena jediným slotem, zapojení je tedy možné pouze jednokanálově. V ČR prodávané sestavy disponují obvykle 2 nebo 4 GB vDDR3L-1600.


Jako datové úložiště slouží 500GB pevný disk. Jedná se také o notebook, který stále disponuje optickou jednotkou, ve výbavě je Super Multi DVD vypalovačka. Přestože mně by už nechyběla, někdo její přítomnost může považovat za užitečnou.

Co se týče konektivity, stěžovat si nelze nejspíše na nic, je zde jednodušší Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0 i gigabitový Ethernet (LAN 10/100/1000). Z portů je k dispozici dvojice USB 2.0 a jeden port USB 3.0vGen1, následuje HDMI a kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku), mikrofon a webkamera doplňují výbavu po stránce multimediální a k dispozici je ještě čtečka paměťových karet a Kensington Lock.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Home 64 bit, nejlevnější sestavy pak acerovskou distribucí Linuxu Linpus. O dalším software se výrobce nezmiňuje, ale lze předpokládat přítomnost běžného vybavení včetně trialu bezpečnostního programu. Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro Acer Extensa 15 2519 v konfiguraci s procesorem Intel Celeron N3150 (4x 1,6 (2,08 TB) GHz, 2 MB L2 cache, TDP 6 W), 4 GB RAM, Intel HD Braswell, HDD 500 GB, Wi-Fi b/g/n, Bt 4.0, 1x USB 3.0 + 2x 2.0 s Linpus Linux činí 5777 Kč bez DPH (6990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse