ASUS ASUSPRO P2530UA - základ pro profesionály se čtečkou otisků prstů

19. 12. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Základní řada business modelů od Asusu nabízí lehce inovovaný model vybavený hardwarem typickým pro generaci Skylake – tyto procesory, DDR4 paměťmi a pouze pevným diskem. To pro běžné nasazení dokonale postačuje, výhodou jsou vyzkoušené komponenty a vstřícná cena, nevýhodou pak fakt, že nedostanete ty nejnovější technologie.

ASUS ASUSPRO P2530UA - základ pro profesionály se čtečkou otisků prstů

ASUSPRO je značka Asusu pro levné business přístroje. To samozřejmě ovlivňuje téměř vše – hardwarovou výbavu, která je spíše jednodušší, ale dostačující a promyšlené vzhledem k poměru ceny a výkonu. A také design. V propagačních materiálech Asusu se ve spojení s designem tohoto modelu zdaleka nejčastěji vyskytuje slovo – jednoduchost, jednoduchý. A takový také vzhled notebooku je. Plastové šasi napodobuje vzhled broušeného hliníku v černé barvě, ale jde opravdu jen o plast, nenechte se splést popisem i na oficiálních českých stránkách: „Prémiového vzhledu bylo dosaženo zejména díky strukturovanému povrchu z broušeného hliníku.“ Je to přeci jen něco trochu jiného, než praví anglický originál: „Premium look and feel is achieved by the use of a brushed-hairline aluminum textures.“

Jinak je ovšem vzhled notebooku povedený, jednoduchost se zde snoubí s elegancí, tělo notebooku má i vyvážené proporce, spíše ostřejší hrany, i když jsem na serverech s diskusemi o modelu zaslechl i stesky, že na povrchové úpravě dost ulpívají otisky prstů, je tedy třeba mít alespoň občas k dispozici mikrovláknový hadřík na údržbu. To je ale jen věc kosmetická.


Rozměry 380 x 256 x 26,3 mm dělají z notebooku relativně mobilní přístroj, jehož limity opravdu představuje jen úhlopříčka displeje. Na druhou stranu se jedná především o kancelářský přístroj, takže i hmotnost 2,17 kg je přijatelná a během občasného nošení vás nijak nadměrně nezatíží. A pro vyleženou práci v terénu a v pohybu lze doporučit menší a lehčí přístroje. Pro notebook je možné pořídit tři různé baterie, největší s 9 články a 87 Wh výkonu už by měla stačit na řádnou porci hodin v provozu, výrobce tento údaj ovšem nijak nespecifikuje. Častější ale budou sestavy s 4článkovou baterií s výkonem 37 Wh, v minulé generaci s procesory Broadwell to stačilo na téměř 5 a půl hodiny výdrže, se Skylakem by to mělo být ještě o něco déle.

Pod víkem najdeme 15,6'' displeje s rozlišením Full HD (1920 x 1080) nebo HD ready (1366 x 768). Mají matný povrch s úpravou proti odleskům, což je pro business notebooky typické a navíc také vhodné, zejména kvůli unavě očí. Podsvícení samozřejmě obstarávají LED. Jde samozřejmě o TN TFT displej, ale v této cenové kategorii je to stále ještě standard.


Srdcem notebooku je dvoujádrový nízkonapěťový procesor generace Skylake - Intel Core i5-6200U (2,3 (TB 2,8) GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP), podporuje všechny pokročilé technologie od Intelu včetně Hyper-Threadingu (technologie Intelu umožňující počítat dvě aplikační vlákna na jediném fyzickém jádře) a Turbo Boostu. O grafickou stránku výkonu se stará Intel HD 520. Nejvyšší konfigurace je vybavena Intelem Core i7-6500U, existují i modely s Core i3-6100U. Po grafické stránce jsou všechny konfigurace odkázány na integrované jádro, herní výkon je tedy spíše symbolický a stačí jen na jednoduché a nenáročné hry, u Overwatch nebo Battlefieldu 1 budete odkázáni na snižování rozlišení a minimální detaily, naopak FIFA 17 nebo F1 2014 by měly s nízkými detaily běžet i v nativním rozlišení displeje. Vše je doplněno 8 GB DDR4-2133 systémové paměti v jediném modulu. Na desce jsou však dva sloty, není tedy problém dokoupit druhý paměťový modul a systémovou paměť rozšířit. Zejména směrem k optimalizaci grafického výkonu, pokud ho potřebujete, je to vhodný krok


Jako datová úložiště slouží1TB 5400otáčkový pevný disk, k dispozici je pouze 2,5'' SATA slot, do něj lze umístit i velké SSD, ovšem M.2 konektor v notebooku není. Naopak zbylo i dost místa na Super Multi DVD zapisovací optickou mechaniku.

Co se týče konektivity, ASUS nabízí Wi-Fi a/b/g/n/ac, gigabitový Ethernet a Bluetooth 4.1. Z portů je k dispozici trojice USB 3.0, jeden port USB 2.0, následuje HDMI, VGA, kombo audiojack (kombinace in/out na jednom jacku) a čtečka paměťových karet SD /HC/XC, webkamera a mikrofon. Velmi příjemná je v této cenové kategorii i osazená čtečka otisků prstů s TPM modulem.


Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Professional 64bit s možností upgrade na Windows 10 Pro. Asus nabízí i všechny základní utility a obslužné programy (Live Update, Life Frame III, Calculator, Power4Gear apod.). Záruka je dvouletá.

Koncová cena pro ASUS ASUSPRO 2530UA v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-6200U (2,3 (TB 2,8) GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP), 8 GB DDR4 RAM, integrovaný grafický čip Intel HD 520, 1 TB HDD, Wi-Fi, Bt 4.1, 3x USB 3.0, 1x USB 2.0 s Win 7/10 Pro činí 16 107 Kč bez DPH (19 490 Kč s DPH).

Představení

Diskuse