Fujitsu LIFEBOOK A556 – 15'' základní business notebook s možností dedikované grafické karty

2. 5. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Fujitsu LIFEBOOK A556 je základní notebook střední třídy určený především pro podnikové nasazení. Vyznačuje se elegantně strohým designem, procesory Core i5 generace Skylake, DDR4 paměťmi a pořídit si můžete i variantu s písmenem G za číslem modelu, která má lepší displej a dedikovanou kartu od AMD.

Fujitsu LIFEBOOK A556 – 15'' základní business notebook s možností dedikované grafické karty

LIFEBOOKy řady A nepatří do nejprestižnější oblasti výrobků od Fujitsu, ale pořád sdílí s těmi lepšími základy designového jazyka (ovšem musíme se rozloučit s krásnými rudými detaily). Ve firemní nabídce představuje entry-level, byť v oblasti, kde jiní výrobci mají už počátek střední třídy. Ostatně levnější notebooky Fujitsu už pořídíte jen se staršími procesory, v generaci Skylake je tohle cenový základ u Fujitsu.

LIFEBOOKY jsou obecně jedny z notebooků nejvíce zaměřené na business sektor, řada A pak na běžné kancelářské uživatele, kteří potřebují kvalitní klávesnici, základní výkon a spolehlivost. Vzhledem k nastavené cenové politice také není překvapením, že řada A od Fujitsu patří mezi nejlevnější notebooky, které se už dnes osazují DDR4 paměťmi, což pro výhled do budoucna, neboť tyhle notebooky obvykle vydrží déle, než jen po dobu záruky, je určitě dobrá investice.


Notebook se snaží co nejvíce opsat od svých dražších souputníků, ale kompromisy oddělující ho od vyšších řad jsou zjevné - šasi notebooku je z tmavého plastu, proto je také o něco tlustší než hliníko-magnéziová těla řady E, ovšem chybí červená linka na hraně víka displeje a ta oddělující klávesnici a opěrky dlaní. Naopak podobná zůstala klávesnice odolná proti polití, byť zde je nepodsvícená. Díky 15'' rozměrům obsahuje i numerický pad. Rozměry šasi jsou 378 x 256 x26,4 mm a hmotnost ve třídě přijatelných 2,3 kg. Trošku silnější jsou téměř všechny notebooky Fujitsu, možná to není designově nejkrásnější, ale nemusíte si dělat starosti se strukturální pevností nebo tím, zda se vejdou všechny potřebné konektory. Baterie je typu Li-Ion a má 3 články, kapacitu, výkon ani dobu výdrže u základní řady Fujitsu neuvádí.

15'' displej má dvě provedení, do základního modelu A556 se montuje pouze nejzákladnější panel s rozlišením HD ready (1366 x 768 pixelů) TFT s matnou antireflexní úpravou. Lepší a graficky silnější varianta A556G se liší jen ve dvou oblastech, první je právě osazení lepšího Full HD (1920 x 1080 pixelů) displeje, taktéže s matnou antireflexní povrchovou úpravou. Podsvětlení samozřejmě obstarávají v obou případech LED. Fujitsu nikde neuvádí technologii svých displejů, což se obvykle překládá jako TN panely, IPS technologie, přestože začíná být rozšířenější i v levnějších sestavách, bývá marketingově velmi dobře zpracovaná.


Fujitsu u tohoto notebooku nabízí jediný model nízkonapěťového procesoru aktuální generace Skylake, totiž Intel Core i5-6200U (2x 2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W) O zpracování grafiky se stará v základním modelu A556 integrovaná karta Intel HD Graphics 520, u business notebooku je to pochopitelné, alespoň nebudete rozptylování pokusy o hraní, byť tento čip starší nebo casual hry zvládne. Pokud vám to přeci jen nestačí, můžete sáhnout po modelové variantě A556G, která krom výše zmíněného Full HD displeje nabídne také dedikovanou grafickou kartu AMD Radeon R7 M360 s 2 GB DDR3 pamětí. Rozdíly výkonu nejsou příliš markantní, ve některých 3D testech (3DMark Ice Storm a Cloud Gate, všechny testy Cinebench) dokonce integrovaná karta vede, naopak v těch testujících výkon v nejnovějších podmínkách (3DMark Fire Strike) má AMD navrch o zhruba 30%. Základní deska využívá všech nejlepších vlastností čipsetu z generace Skylake, k dispozici tedy jsou dva paměťové sloty pro DDR4-2133, osazen je pouze jeden z nich, a to 8GB modulem, doporučit lze rozšíření kvůli větší datové propustnosti, a tedy posílení výkonu integrované grafické karty.


Notebook je vybaven datovým úložištěm realizovaným jako SSD s kapacitou 256 GB. Notebook je vybaven modulární šachtou, jako příslušenství lze dokoupit buď druhý disk, nebo Blu-ray vypalovačku, v základu dostanete DVD Super Multi vypalovačkou. Pokud optickou mechaniku nepotřebujete, je možné ji vyjmout a nahradit záslepkou (modulem snižujícím hmotnost).

Komunikační schopnosti notebooku mohou být pojmenovány jako standardní, nabízí gigabitový Ethernet, Wi-Fi b/g/n/ac a Bluetooth 4.1. I možnosti portů jsou standardní, zahrnují totiž 3x USB 3.0 (jeden se stálým napájením), jedno USB 2.0, VGA a HDMI a combo audio vstup a výstup (společný mini-jack). Nechybí ani samozřejmosti typu mikrofonu a webkamery nebo čtečka paměťových SD/XC karet. O bezpečnost se stará TPM čip.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Pro s možností bezplatného upgrade na Window 10 Pro. Fujitsu přidává i bohatou výbavu firemních programů, Acrobat Reader a trial verze MS Office nebo McAfee bezpečnostního programu. Záruka je poskytována v trvání 24 měsíců.

Koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK A556 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-6200U (2x 2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, DMI2, TDP 15 W), 8 GB RAM, integrovanou grafickou kartou Intel HD Graphics 520, Full HD displejem, SSD 256 GB, Wi-Fi, Bluetooth, 3x USB 3.0 + 1x USB 2.0 a s Win 7/10 Pro činí 17 099 Kč bez DPH (20 690 Kč s DPH).
Cena za variantu A556G s Full HD displejem a dedikovanou grafickou kartou AMD Radeon R7 M360 s 2 GB DDR3 činí 19 992 Kč bez DPH (24 190 Kč s DPH).

Představení

Diskuse