Toshiba Portégé Z20t-C – busines zařízení 2v1 s matným dotykovým displejem a stylusem

17. 10. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Tablet, nebo notebook? Pokud si kladete tuhle otázku, dost možná byste se měli podívat po zařízení 2v1 s odpojitelnou klávesnicí. A pokud hledáte takové zařízení do firmy, Toshiba nabízí Portégé Z20t – s dlouhou výdrží na baterie, matnou obrazovkou, možností používat stylus a malou hmotností jde o výborný mobilní přístroj. Odvrácenou stranou mince jsou procesory Core M s minimální spotřebou, ale také výkonem.

Toshiba Portégé Z20t-C – busines zařízení 2v1 s matným dotykovým displejem a stylusem

Zařízení 2v1 s odpojitelnou klávesnicí obvykle představují určitý kompromis ohledně použitelnosti jako notebook, a to především vzhledem k provedení a ergonomii klávesnice. Toshiba se snažila, co mohla, a za klávesnici obvykle v recenzích sklízí chválu. Přístroj by měl být tedy použitelný i tehdy, když musíte psát delší texty. Ostatně za cenu přes 40 000 Kč se musí Toshiba hodně snažit, aby si obhájila takovouto cenu v kategorii, kde nejlevnější přístroje začínají někde na 5000 Kč.


Základem všeho je dobře rozvržený design. Toshiba notebook rozdělila na dvě téměř stejně těžké poloviny. Znamená to, že se nemá tendenci překlápět „na záda“. Hmotnost vyvážila určitým kompromisem, v tabletu je použita velmi malá tříčlánková Li-Ion baterie, která ovšem i tak udrží tablet v chodu až 9 hodin. V klávesnici je druhá, také tříčlánková Li-Ion baterie, která dodá dalších až 10 hodin práce a celý přístroj vyvažuje. Za mě velmi elegantní řešení. O polohování se stará hned trojice zařízení – v podsvícené klávesnici je umístěna i modrá čepička trackpointu, pod ní běžný touchpad a nakonec tu máme ještě stylus, který může být schován přímo v těle tabletu.


Šasi je určeno pro nejmobilnější nasazení a jde o nejvyšší třídu, dbát se tedy muselo na materiály. Volba magnéziové slitiny je asi tou nejlepší cestou – je lehká, pevná, krásná, ve všech směrech převyšuje hliník a její hlavní nevýhodou je jen cena. Zde se ovšem příliš šetřit nemuselo. Rozměry přístroje jsou 309 x 215 x 21 mm a hmotnost 1,51 kg, příliš vás tedy nezatíží a při odpojení klávesnice vám v rukou zůstane jen 0,7 kg tabletu, s čímž se dá pracovat více méně bez omezení.


V tabletu najdeme dotykový 12'' IPS displej s rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů). Na první pohled lepší standard, ovšem zásadní výhodou celého notebooku, z určitého pohledu možná tou vůbec největší, je jeho povrchová úprava – matná antireflexní. Zejména pokud jste na cestách nuceni číst dlouhé stránky textu a nemůžete používat papírové podklady nebo čtečku, není lepšího řešení. Podsvícení samozřejmě obstarávají diody (LED). Přestože konkurenti mají často WUXGA+ displej, matný povrch považuji za obrovskou výhodu, které vše ostatní převáží.


V Toshibě Portégé Z20t je použit nízkonapěťový dvoujádrový procesor Intel Core M5-6Y54 (1,1 (2,7 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 4,5 W) s podporou technologií Turbo Boost i Hyper-Threading založený na architektuře Skylake. Nejde samozřejmě o žádný zvlášť výkonný procesor, ale snese srovnání třeba s Core i3-5005U s TDP 15 W a jádrem Broadwell z roku 2015, což není špatná vizitka. Nízké TDP navíc znamená pasivní chlazení a ve spojení s SSD úložištěm tedy zcela nehlučný přístroj. Pro výkon v grafických operacích slouží integrovaný čip z procesoru, tedy Intel HD 515 se základní frekvencí 300 MHz a Boost Frekvencí 900 MHz. Jeho výkon je dostačující na jakoukoli běžnou práci i všechny 2D aplikace, ovšem 3D výkon je zanedbatelný. Ve hrách jádro prakticky nemá šanci, při sníženém rozlišení si zahrajete World of Warships nebo Dirt Rally, s trochou štěstí možná FIFU 16, ale náročnější hry ne. Paměťový řadič je omezen na DDR3 paměti, v tabletu je osazeno 8 GB DDR3-1600 běžící v single-channel módu, rozšíření samozřejmě možné není, modul je připájen k základní desce a tablet je uživatelsky nerozebiratelný.

Jako datové úložiště slouží 256GB SSD připojený přes M.2 slot. Kapacitu úložného prostoru lze zvětšit externími řešeními nebo SD kartou, každopádně úložiště by mělo pro většinu potřeb stačit.


Co se týče konektivity a portů, Toshiba velmi příjemně překvapila. Wi-Fi s podporou všech standardů, tedy a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.0 adaptér jsou normou, ale přítomnost gigabitového Ethernetu (konektor RJ-45 v klávesnici) je opravdu dost nečekaná. Z portů je k dispozici jeden USB 3.1 Type-C Gen1 (bez Thunderboltu) konektor a micro HDMI, slot pro microSD, kombo audiojack (in+out), HD webkamera a mikrofon přímo na tabletu. Na klávesnici dále najdeme dvě USB 3.0 a ještě i analogový VGA výstup, což je u zařízení 2v1 další nevídaná vlastnost, kterou řada lidí v českém prostředí může velmi ocenit.

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 10 Pro 64bit. Výrobce už v základu nabízí tříletou záruku typu on-site, tedy s opravou přímo u zákazníka.

Koncová cena pro Toshiba Portégé Z20t-C v konfiguraci s procesorem Intel Core M5-6Y54 (1,1 (2,7 TB) GHz, 4 MB L3 cache, DMI, TDP 4,5 W), 8 GB RAM, 256GB SSD, Wi-Fi /ac, Bt 4.0, 1x USB-C, 2x USB 3.0 a s Win 10 Pro činí 35 529 Kč bez DPH (42 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse