Toshiba Tecra A50-C – Small Business z Japonska s dedikovanou grafikou

18. 4. 2016 08:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řada Tecra od Toshiby je cílena do podnikatelského prostředí jako tzv. Small Business. Aktualizovaná generace C nabízí sestavy s nízkonapěťovými procesory genreace Skylake, základní dedikovanou grafickou kartu, SSD a také svůj nezaměnitelný design.

Toshiba Tecra A50-C – Small Business z Japonska s dedikovanou grafikou

Notebooky Tecra se řadí do nižší obchodní třídy, ale jde již o plnohodnotné pracovní nástroje umístěné o třídu výše, než polodomácí Satellite Pro. Ve výsledku to znamená především osazení lepšími zabezpečovacími technologiemi, ale Toshiby mají obecně dobrou pověst mezi firemními zákazníky, navíc vzhledem k menšímu tržnímu podílu v ČR mají také jistý punc originality, který se vytrácí až s cestou na dálný východ.

Šasi notebooku je sice převážně z plastů, ale disponuje svou specifickou povrchovou úpravou v designu broušeného kovu, který kombinuje mat s leskem, tedy dnes nepříliš častou úpravu. Doba superlesklých notebooku je naštěstí za námi, ale tohle je trefa do černého. Řečí čísel: Šasi má rozměry 379 x 258 x 23,25 mm, patří tedy mezi ty průměrně štíhlé, ale hmotnost 2,4 kg je mezi dnešními 15'' business notebooky spíše vyšší, zase vám málokterý konkurent nabídne optickou mechaniku a dedikovanou grafickou kartu.. Toshiba je v tomto případě extrémně tajnůstkářská ohledně použité baterie, jde o čtyřčlánkový Li-Ion typ, ovšem výkon či kapacitu nikde neudává, pouze dobu výdrže podle MobileMarku 2014, která činí až 8 hodin.


15,6'' displej je výborný, jde o Full HD (1920 x 1080) panel s matnou povrchovou úpravou s antireflexem, vedle podsvícení pomocí LED oceníte i fakt, že se jedná o IPS technologií. Displej je jedna z nejdůležitějších součástek notebooku, spolu s klávesnicí bude váš pracovní život s notebookem ovlivňovat více než použitý procesor či osazená paměť, a v této kategorii už bych s TN v žádném případě nespokojil.

Toshiba osadila do těchto notebooků naprosto očekávané displeje, totiž nízkonapěťové Core i3, i5 a i7 v základních variantách, na českém trhu se lze nejběžněji setkat s Core i5-6200U (2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, 15 W TDP) a Core i7-6500U (2,3 (2,8 TB) GHz, 4 MB L3 cache, 15 W TDP). Svou část požadovaného výkonu dodá i integrované grafické jádro HD 520, které si hravě poradí s jakoukoli 2D aplikací včetně 4K videa, výrobce osadil i dedikovanou grafickou kartu z nižší třídy – NVIDIA GeForce 930M s 2 GB DDR3 paměti. V 3D výkonu nijak neexceluje, ale jde už o použitelnou kartu s 384 shadery. Nejnovější hry sice poběží jen na nejnižší detaily a ne vždy uspokojivě, ale i náročný X-COM 2 má 26 fps Fallout 4 už 32 fps a Metal Gear Solid lze úspěšně hrát i na střední detaily. V přístroji jsou dva paměťové sloty, standardně jsou osazené jediným 8GB DDR3-1600 modulem, ovšem dalšímu rozšíření nic nebrání. Notebook bohužel přes použití Skylake procesoru nepodporuje DDR4 paměti.


Pro ukládání dat tu máme 2,5'' SSD s kapacitou 256 GB připojené přes SATA. Vzhledem k tomu, že optické mechaniky rychle mizí ze stále větších notebooků, může být její přítomnost v této Toshibě výhodou, jedná se o běžnou DVD Super Multi vypalovačku.


Konektivita je zcela vyhovující: Wi-Fi a/b/g/n/ac stejně jako Bluetooth 4.0 a gigabitový Ethernet. Co se týče portů, najdete zde dvojici USB 3.0 a dvojici USB 2.0, kombinovaný audiokonektor (In+Out), pro vyvedení obrazu digitální HDMI port a stále i analogové VGA. Dále slot pro čtečku paměťových karet SD/HC/XC a MMC. Samozřejmě nechybí ani webkamera (1,3 Mpx) a duální integrovaný mikrofon. Pro zvýšení bezpečnosti je osazen TPM modul a čtečka otisků prstů, volitelně i čtečka SmartCard.


Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Pro (jako downgrade z Windows 10 Pro), ve výbavě najdete utility od výrobce a řadu dalšího software jako je MS Office trial, McAfee LiveSafe, DTS Sound a další. Záruka je tříletá.

Koncová cena pro Toshiba Tecra A50-C v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-6200U (2,3 (2,8 TB) GHz, 3 MB L3 cache, TDP 15 W), 8 GB RAM, SSD 256 GB, NVIDIA GeForce 930M 2 GB DDR3, Wi-Fi, Bt 4.0, 2x USB 3.0 a 2x USB 2.0 s Windows 7 Pro činí 23 876 Kč bez DPH (28 890 Kč s DPH).

Představení

Diskuse