13,3'' mobilní univerzál s nízkou hmotností a dedikovanou grafikou - Dell Vostro 13 (5391)

22. 4. 2020 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Tenký a mobilní notebook, který je docela univerzální, třeba díky dedikované grafické kartě umožní i základní herní zážitek, ale orientuje se především na firemního zákazníka. Kvůli tomu je vybaven i verzí operačního systému Windows 10 Pro. K tomu patří i kovově šedá barva a velmi nenápadný, ale čistý design.

13,3'' mobilní univerzál s nízkou hmotností a dedikovanou grafikou - Dell Vostro 13 (5391)

Dell už dávno není firma, která by prodávala své přístroje jen přes vlastní prodejní kanály a téměř výhradně firemním zákazníkům. Vostro 13, v generaci označené číslem 5391, je toho krásnou ilustrací. Sice preferuje velmi střídmý a čistý design, který se výborně hodí do kanceláře nebo k obleku, ale právě díky určitému minimalismu v tom, jak vypadá, se zároveň hodí všude. Vzhledem k spíše nižší cenovce a základní dedikované grafické kartě si ho dobře umím představit v rukou studenta, který potřebuje malý a lehký notebook na přednášky, ale zároveň se chce po večerech díky němu také bavit a rozpočet nedovolí více než jedno zařízení.

Displej má nejobvyklejší úhlopříčku pro „thin-and-light“ notebooky, tedy 13,3'', matný povrch a pro běžné potřeby ideální rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů). Na práci je to ideální, na filmy samozřejmě pouze pokud se díváte sami nebo ve dvou večer v posteli. Od velikosti se odvíjí i velikost šasi, která je 307,6 x 204,5 x 14,9 mm. Ručička váhy se zastavila na hodnotě 1,18 kg (rozměry i hmotnost, jsou hodnoty udané výrobcem), zatížení je tedy velmi nízké, notebook bude snadné vměstnat ani do větší kabelky (rozměry listu formátu A4 přesahuje jen v délce, a to o pouhý centimetr). Tělo notebooku je z velké části tvořené hliníkem, z menší části je z plastu vyztuženého skelnými vlákny, takže i odolnost by měla být přizpůsobena vysoké mobilitě přístroje.


Aktuálně se v ČR běžně nabízí jediná konfigurace, ale je dobré si důkladně prohlédnout nabídky, i v rámci těch největších a renomovaných prodejců se cena liší i o více než 1000 Kč. Osazen je čtyřjádrový procesor Intel Core i5-10210U generace Comet Lake, jde tedy o několikátou evoluci procesorů Skylake a stále je vyráběn 14nm procesem. Základní takt je 1,6 GHz a boost dosáhne na 4,2 GHz. Procesor podporuje HyperThreading, tedy počítá až osm vláken, a virtualizaci.

O grafickou stránku věci se stará jednak vestavěné jádro Intel UHD Graphics, pokud potřebujete výkon pro 3D nebo vysoce paralelizované výpočty, je k dispozici i externí grafický čip NVIDIA GeForce MX250 s vlastními 2 GB paměti. Jde o základní čip, na kterém si v nativním rozlišení zahrajete běžné esport hry typu FIFA 19 nebo Fortnite. Osazeno je 8 GB DDR3-2133 v jediném modulu připájeném napevno k základní desce, nejde o nejvýkonnější řešení, ale nízkonapěťovému procesoru by měly bez obtíží stačit. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot a má kapacitu 256 GB.


Výbava porty je, jak je čím dál obvyklejší, poměrně střídmá, ale s přibývajícími bezdrátovými technologiemi to nevadí - jeden USB-A 3.0, jeden USB-C 3.1 a velice šikovný a už ne zdaleka tak běžný HDMI konektor v plné velikosti, čtečka paměťových karet SD /HC/XC a nakonec 3,5 mm kombinovaný audio jack (in/out). O konektivitu se stará WiFi 5 /ac a Bluetooth 5.0. Zabezpečení spoléhá pouze na Windows Hello přes wabkameru, notebook ale obsahuje i TPM čip, tedy hardwarové řešení pro zabezpečení hesel. Klávesnice je podsvícená.

Cena v Čechách, za dostupnou sestavu s procesorem Intel Core i5-10210U, 8 GB RAM a 25 6GB SSD začíná na 21.990 Kč včetně DPH, ale může se podle prodejce výrazně lišit.

Představení

Diskuse