13'' magnéziová špička lehkých notebooků pro vrcholné manažery - Fujitsu LIFEBOOK U9310

17. 6. 2020 14:04    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Ultramobilní notebook směřovaný do vyšší firemní sféry nabídne magnéziové šasi, minimální hmotnost, procesory Intel 10. generace a velice pokročilou výbavu porty. Každý prodaný notebook by měl mít k dispozici dvě moderní metody biometrického zabezpečení a jako příplatkovou možnost 4G modem.

13'' magnéziová špička lehkých notebooků pro vrcholné manažery - Fujitsu LIFEBOOK U9310

Fujitsu na začátku tohoto měsíce představilo celou svou novou řadu firemních notebooků. My se dnes podíváme na ultramobilní 13'' model Lifebook U9310. Je určen pro nejvyšší management a uživatele, kteří potřebují nekompromisní kvalitu a dokonalou mobilitu a jsou ochotni si za ni připlatit. Vzhledem k tomu, že jde o velmi čerstvé novinky, celá letošní nabídka zatím nebyla uvedena na český trh, a neznáme tedy ani přesné ceny. Ovšem Fujitsu se již tradičně orientuje na firemní a business klientelu a jeho produkty vlastně nemají entry-level řady.

Základem notebooku je celomagnéziové šasi o rozměrech 309 x 212 x 15,5 mm a s hmotností začínající již na 916 (!) gramech. Ta může ještě trochu narůst podle příplatkové výbavy (dotykový displej nebo 4G modem), každopádně hmotnost kolem jednoho kilogramu a mimořádná odolnost jsou i v této třídě špičkové vlastnosti a pokud je mobilita pro vás tou nejdůležitější vlastností, na trhu budete jen obtížně hledat konkurenci s lepšími parametry.


Displej má dnes nejběžnější úhlopříčku pro malé a lehké stroje – 13,3''. Jde o IPS panel s LED podsvícením, matným povrchem a rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů), které je na takto malé obrazovce už velmi jemné a z ergonomického hlediska nabízí asi nejlepší poměr jemnosti a velikosti zobrazovaného. Ostatně i tak si někteří uživatelé na malých Full HD panelech např. výrazně zvětšují ve Windows základní písmo.


V modelové řadě se objeví tři procesory Intel s 15W TDP z řady Comet Lake, což je pozdní evoluce procesorů Skylake vyráběná 14nm procesem. Pro Intel Core i5-10210U je základní takt 1,6 GHz a boost dosáhne na 4,2 GHz, Intel Core i5-10310U má takty 1,7 – 4,4 GHz a vrchol nabídky Core i7-10610U běží v rozmezí 1,8 – 4,6 GHz. Všechny procesory mají čtyři fyzická jádra a podporují HyperThreading, tedy osm vláken, a virtualizaci. O grafickou stránku věci se stará vestavěné jádro Intel UHD Graphics, výkon je napříč celou řadou procesorů obdobný, i když modely Core i7 mají o 50 MHz vyšší takt v boostu. RAM je, nejspíše kvůli velice nízké výšce notebooku, výhradně napevno připájena na základní desce a bez možnosti rozšíření, k dispozici budou modely s 8 nebo 16 GB LPDDR3 pamětí s taktem 2133 MHz. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot a NVMe rozhraní a má volitelné kapacity od 256 GB do 1 TB. Je možno pořídit i kombinaci s vyrovnávací pamětí Intel Optane (32 + 512 GB).


Výbava porty je na velikost notebooku poměrně bohatá: dvojice USB-A 3.2 (jeden s možností nabíjení připojených zařízení i při vypnutém notebooku), dvojice USB-C 3.2, přičemž oba podporují zároveň Intel Thunderbolt), velice šikovný HDMI konektor v plné velikosti a dokonce i výklopný konektor ethernetu (RJ-45). Dále čtečku paměťových karet SD /HC/XC a nakonec 3,5 mm kombinovaný audio jack (in/out). O konektivitu se stará WiFi 6 /ax a Bluetooth 5.0. Možno je pořídit i LTE modem, pak přibyde slot pro SIM kartu (podporována je i eSIM) a schopnost lokalizace podle GPS. Klávesnice je podsvícená.

U firemního hig-endu je pozorně sledováno i zabezpečení. Zde je základem TPM 2.0 čip kombinovaný buď se čtečkou otisků prstů, nebo PalmSecure čtečkou (bezdotykové rozeznávání obrazu krevního řečiště v dlani, obecně je ještě rychlejší, než čtečka otisků prstů), tedy hardwarové řešení pro zabezpečení hesel. Další možností je rozeznávání tváře přes vestavěnou infračervenou kameru a technologii Windows Hello.

Představení

Diskuse