14'' ultrapřenosný notebook z Číny je sebevědomý a vypadá stylově - Huawei MateBook X Pro

26. 8. 2020 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Výrobci mobilní elektroniky z Číny se snaží prosazovat i ve světě notebooků. Huawei se svým neskromně naceněným, ale vzhledově zajímavým a ultrapřenosným notebookem MateBook X Pro oslovuje i české spotřebitele, zejména ty z firemní sféry.

14'' ultrapřenosný notebook z Číny je sebevědomý a vypadá stylově - Huawei MateBook X Pro

Tak jako se nám před pár lety nastěhovaly do kapes mobily čínské provenience a agresivním marketingem i cenovou politikou prakticky zlikvidovaly staré slavné značky (Motorola, Eriksson, Siemens...), zdá se, že by čínské firmy chtěly něco podobného zopakovat i na trhu notebooků. Minule jsem popisoval zajímavý Honor, dnes tu máme stylovku s řádně sebevědomou cenovkou od Huawei. Jde o absolutní vrchol nabídky, který je více než dvakrát dražší než další po něm následující model nabízený na českém trhu. Téměř 50.000 korun stojí stylový kovový notebook vhodný především pro sebeprezentaci, například firemního prostředí, hlavní výhodou je vysoká mobilita.

Základem notebooku je mimořádně štíhlé šasi z hliníkové slitiny o rozměrech 304 x 217 x 14,6 mm a s hmotností začínající již na 1330 gramech. Vzhledem k velikosti a především minimálním rámečkům displeje dostanete notebook s mimořádným poměrem velikosti displeje k tělu, Huawei tvrdí, že displej zabírá 91% plochy víka.


Displej má mírně nestandardní fyzické parametry – úhlopříčku 13,9'', poměr stran 3:2 a rozlišení 3000 x 2000 pixelů. Mluvíme o rozlišení, které v počítačovém světě ani nemá zkratku, zato je celkem běžné v tisku fotografií. Jde o IPS panel s LED podsvícením, lesklým povrchem a silným podsvícením (450 nitů). Navíc má i dotykovou vrstvu a je překryt odolným Corning Gorilla sklem - prostě celkový přístup podobný spíše mobilům.

Na českém trhu se vyskytuje jediná konfigurace modelu X Pro, a to se čtyřjádrovým Intelem s 15W TDP z generace Comet Lake, což je pozdní evoluce procesorů Skylake vyráběná 14nm procesem. Základní takt Intel Core i7-10510U je 1,8 GHz a boost dosáhne na 4,9 GHz. Procesor podporuje HyperThreading, má tedy osm výpočetních vláken. O grafickou stránku věci se může starat vestavěné jádro Intel UHD Graphics, zajímavější je ovšem dedikovaná NVIDIA GeForce MX250 se 2 GB GDDR5 paměti. Ta je postavena na architektuře Pascal známé z řady GeForce 10 vyráběné 14nm procesem od roku 2017. RAM je, nejspíše kvůli velice nízké výšce notebooku, výhradně napevno připájena na základní desce a bez možnosti rozšíření, k dispozici je 16 GB LPDDR3 pamětí s taktem 2133 MHz. SSD úložiště je připojené přes M.2 slot s NVMe řadičem a má kapacitu 1 TB.


Výbava porty je striktně omezena velikostí notebooku a jeho stylovostí: jeden USB-A 3.2, dvojice USB-C 3.2, přičemž jeden podporuje zároveň Intel Thunderbolt a lze přes něj připojit displej či projektor, a nakonec 3,5 mm kombinovaný audio jack (in/out). Přibalená 65W nabíječka používá USB-C konektor. O konektivitu se stará WiFi 5 /ac a Bluetooth 5.0.

O zabezpečení se stará čtečka otisků prstů, která je zabudována v tlačítku zapínání - další viditelná inspirace ve světě mobilních telefonů, ne však ojedinělá i ve světě notebooků. Klávesnice je podsvícená, nemá ovšem numerickou část. Notebook obsahuje i 1Mpx webkamerku, pokud byste ji nemohli najít na obrázcích, nedivte se. Podobně jako u Honoru, je schována ve výklopné funkční klávese.

Za jedinou dostupnou konfiguraci s procesorem Intel Core i7-10510U, dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce MX250 se 2 GB paměti, 16 GB RAM a 1TB úložištěm zaplatíte 49.990,- Kč včetně DPH.

Představení

Diskuse