15.6'' mezi kanceláří a domovem, univerzál z Japonska - Fujitsu LIFEBOOK A 3510

23. 3. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

V hierarchii nabídky notebooků od firmy Fujitsu je řada A úplně ''vespodu''. Popisují ho jako ''all-round'', tedy univerzál nebo všeuměl s určením pro domácnosti a základní kancelářské použití. Nelze než souhlasit, notebook je velmi základní, silnou stránkou je asi hlavně zajímavá výbava porty, neošizený displej a přiměřená cena.

15.6'' mezi kanceláří a domovem, univerzál z Japonska - Fujitsu LIFEBOOK A 3510

O těch nejobyčejnějších noteboocích se nepíše právě snadno. Je to spotřební zboží a charakter mu trochu chybí. Navíc Fujitsu ani se svou nejlevnější nabídkou nejde až na samotné dno trhu, v nabídce řady A, která se pohybuje mezi 15 - 20 tisíci korunami se ani příliš „neosekávaly hrany“, není tedy ani příliš co pohanit. Fujitsu se profiluje především jako výrobce spolehlivých konzervativních pracovních nástrojů určených pro business a hlídá si pověst. Příjemné na tom je, že i u nejlevnější nabídky si můžete být jisti, že nešlápnete vedle. Ale za značku a pověst (a kvalitu) se platí a obdobný výpočetní výkon můžete získat jinde i levněji.

Šasi notebooku je kompletně plastové, ale to se v této třídě čeká. Design je extrémně jednoduchý, lehounce zaoblené plochy ruší jen nenápadné logo výrobce. Za šikovný prvek považuji podsouvání víka displeje za tělo notebooku, to se přizvedne, což nakloní klávesnici do ergonomičtější pozice a zlepší přísun vzduchu k chlazení. Rozměry jsou 361 x 244 x 24 mm a hmotnost od 1,95 kg, ani těmito údaji se tento LIFEBOOK od konkurence nijak zvlášť neliší.


V úvodu jsem použil obrat ''neošizený displej'', tím myslím obrazovku s úhlopříčkou 15,6'' a rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů), typu IPS s poměrem stran 16:9 a antireflexním (matným) povrchem. Svítivost je 250 nitů, což je, řekněme, takový základní standard, který dostačuje pro běžnou práci v uzavřených prostorech nebo venku někde ve stínu.

Základní notebook nabídne pouze základní procesory. Zde Fujitsu staví na desáté generaci procesorů od Intelu a nabízí dva, oba jsou vyrobeny již 10 nm technologií. Prvním je dvoujádrový Intel Core i3-1005G1 (1,2 GHz, 3,4 GHz TB, HT 15 W TDP), druhou variantou je čtyřjádrový Intel Core i5 1035G1 (1,0 GHz, 3,6 GHz TB, HT) také s TDP 15 W. V obou procesorech najdeme integrované grafické jádro Intel UHD Graphics (G1 gen. 10). Ten nabídne naprosto korektní zobrazení i možnost vyvést 4K obraz na externí monitor, ovšem jen slaboučký 3D výkon, čip se zapotí i u starších a méně náročných her nicméně spustit je dokáže.


Procesory podporuje dvoukanálové zapojení pamětí, RAM je řešena dvěma paticemi pro DDR moduly, osazované kapacity jsou 8 nebo 16 GB, přičemž se v obou případech použije pouze jeden modul, pro plné využití dvoukanálu je tedy třeba paměť rozšířit, tím se i lehce zlepší výkon grafického jádra, především pro 3D. Úložiště dat je realizováno SSD o velikosti 512 GB, specifikace mluví i o 256 GB nebo 1 TB discích, všechny jsou připojeny přes M.2 NVMe slot. Specifikace hovoří i o možnosti připojit SATA III harddisk, i když žádná v Čechách nabízená konfigurace ho nemá. Obdobně je to s optickou mechanikou, které je na oficiálních fotkách od Fujitsu, jak se sami můžete přesvědčit, ale skladovou konfiguraci s DVD v Čechách neseženete, respektive na objednávku asi ano, reálně už ji vyžaduje jen málo kdo.

Soubor portů by měl bez problémů dostačovat - sestává z trojice USB-A 3.2 Gen1 (jeden s funkcí always-on), jednoho USB-C 3.2 Gen2, výstupu HDMI 2.0 v plné velikosti a síťového RJ-45 konektoru. Zvukový výstup je řešen kombinovaným 3,5 mm jackem, k dispozici je i čtečka paměťových karet. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi 5 /ac a Bluetooth 5.0. V rámečku displeje najdeme webkameru a mikrofon.

V Čechách jsou dostupné sestavy s cenami od 15.990,- Kč za model s procesorem Intel Core i3-1005G1, 8 GB paměti a 512 SSD až po nejvyšší variantu s Core i5 a 16 GB paměti za 20.990 Kč. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse