Zaměřeno na kreativce, kteří se chtějí po práci i bavit - MSI Creator Z16

18. 8. 2021 06:20    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Především pro kreativce, tvůrce obsahu, ale klidně i pro hráče - ''kancelářsky'' vypadající notebooky se zaměřením na vysoký výkon jsou trendy. Zástupce od MSI se kromě samozřejmostí typu výkonné herní grafiky NVIDIA chlubí především displejem a biometrickým zabezpečením, to vše balí do elegantního kovového šasi.

Zaměřeno na kreativce, kteří se chtějí po práci i bavit - MSI Creator Z16

Není to tak úplně pracovní stanice, protože design jde stále spíše směrem elegance než ergonomické nenápadnosti a typ použité grafické karty si také zakládá spíše na rychlé aktualizaci ovládačů pro podporu nejnovějších her než na superstabilním softwaru s certifikací od autorů profi programů pro modelování či rendering. Faktem zůstává, že výkon lze snadno použít obojím způsobem a uživatel, pro kterého je 8 pracovních hodin před displejem málo, podobný přístroj zřejmě ocení.

MSI Creator nejspíše není notebook, který by se kupoval po desítkách do firemních flotil, ale třeba zabezpečení nepodceňuje, neboť autentifikaci může provádět i čtečka otisků prstů nebo kombinace IR a HD kamery. A že cílí na nejpokročilejší prostředí, dokazuje i fakt, že ostentativně ignoruje specializované grafické výstupy a nabídne externí obraz výhradně po USB-C.


Notebook má hliníkové šasi v nenápadné šedé barvě. Rozměry jsou 359 x 256 x 15,9 mm, což z notebooku dělá téměř šampiona v poměru velikosti k displeji, neboť i 15,6‘‘ notebooky bývají často větší a MSI Creator Z16, jak napovídá i číslovka v názvu, má 16‘‘ displej. Hmotnosti 2,2 kg v rámci kategorie neurazí, jistě můžete mít i lehčí notebook, ale těžko s takovým výkonem. Ostatně třeba chladicí systém má dokonce 3 větráčky. Zmínit mohu i programovatelné RGB podsvícení klávesnice, které také není jen a výhradně pro hráče.

Zdá se být již samozřejmé, to zejména s ohledem na cílovou skupinu uživatelů, že displeje v této třídě notebooků jsou výrazně nadstandardní – poměr stran 16:10 dává více pracovního prostoru, s ním souvisí i rozlišení WQXGA (také QHD+), tedy 2560 x 1600 pixelů. Technologicky jde o IPS panel s matným povrchem. Je velmi rychlý, obnovovací frekvence je 120 Hz, a barevně věrný, jeho možnosti pokrývají 100 % DCI-P3 gamutu (jde o standard používaný především ve filmovém průmyslu).


Výkonově se spoléhá na kombinaci hi-end produktů od Intelu a NVIDIA. Procesory jsou na českém trhu dva, oba z aktuální nabídky: Intel Core i7-11800H (2,3 GHz, TB 4,6 GHz, HT, TDP 45 W) a Intel Core i9-11900H (2,5 GHz, TB 4,9 GHz, HT, TDP 45 W). Oba jsou z generace s názvem Tiger Lake, což znamená 10nm výrobní proces, 8 jader a 16 výpočetních vláken. Oba jsou také osazeny Intel UHD integrovaným grafickým řešením. Zajímavější je ovšem dedikovaná grafická karta, ta je u obou konfigurací stejná, NVIDIA GeForce RTX 3060 ve verzi Laptop s 6 GB GDDR6 paměti, TDP je omezeno na 65 W. Procesory podporují dvoukanálové zapojení pamětí, RAM je řešena dvěma paticemi pro DDR4 SDRAM moduly, osazovány jsou vždy dva moduly s frekvencí 3200 MHz o kapacitách 8 nebo 16 GB, k dispozici je tedy celkem 16 nebo 32 GB. Úložiště dat je řešeno dvěma NVMe M.2 pozicemi s jedním osazeným diskem s kapacitou 1 TB.


Soubor rozhraní a portů se výrazně posunul k ''modernosti'': obsahuje dva USB-C 3.2 / Thunderbolt 4, dva USB-A 3.2 Gen2, kombinovaný 3,5mm jack a čtečku paměťových karet. Bezdrátové technologie reprezentují Wi-Fi 6 ax (Killer) a Bluetooth 5.2. Prémiový by měl být i zvuk, i když notebooky nikdy nemohou hrát lépe než specializovaná zařízení. Ale čtveřice reproduktorů zní slibně a podobně označení Hi-Res Audio snad znamená kvalitnější DA převodník a sluchátkové zesílení.

V Čechách jsou dostupné dvě sestavy s cenou 59.990,- Kč za ''základní'' model s Intel Core i7 a 16 GB paměti a 69.990,- Kč za vyšší konfiguraci s Intel Core i9 a 32 GB paměti. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Představení

Diskuse