Lenovo ThinkBook Plus, ThinkBook 16p 4. generace a příslušenství Lenovo Magic Bay

27. 3. 2023 06:20    Rubrika: Představení    Autor: TZ

Společnost Lenovo představila nový model z řady ThinkBook Plus, který staví na zkušenostech společnosti Lenovo v oblasti otočných displejů a zcela ji posouvá svým duálním otočným displejem – ten disponuje OLED panelem na jedné straně a barevnou e-Ink obrazovkou na druhé straně. Také odhalila 4. generaci notebooku ThinkBook 16p poháněnou vysoce výkonnými komponenty včetně procesorů Intel Core 13. generace a diskrétní grafiky až NVIDIA GeForce RTX 4060. Vyznačuje se inovativním designem modulárního příslušenství Lenovo Magic Bay s magnetickým pogo pin konektorem umožňujícím snadné rozšíření pro volitelně dodávané příslušenství Lenovo Magic Bay 4K Webcam, Lenovo Magic Bay LTE nebo Lenovo Magic Bay Light.

Lenovo ThinkBook Plus, ThinkBook 16p 4. generace a příslušenství Lenovo Magic Bay

Společnost Lenovo navíc uvedla na trh unikátní bezdrátový dock ThinkBook 13x Gen 2 Wireless Dock, který kombinuje několik bezdrátových technologií k vytvoření prakticky bezkabelového dokovacího a nabíjecího řešení. Jako poslední novinku pak společnost Lenovo předvedla to nejnovější z portfolia mini počítačů typu Tiny. ThinkCentre neo 50q je prostorově úsporný stolní počítač s objemem 1L navržený speciálně pro uživatele z oblasti malých a středních podniků.

Nový směr v oblasti hybridních počítačů

Od svého odhalení v roce 2020 se notebook ThinkBook Plus stal synonymem pro unikátní a inovativní zařízení určené profesionálům. Mezi jeho úspěchy patří druhá generace ThinkBook Plus s e-Ink displejem a třetí generace se sekundárním 8palcovým displejem zabudovaným vedle klávesnice. Společnost Lenovo má za sebou také dlouhou tradici inovací v oblasti otočných forem zařízení a displejů, která sahá až do roku 2005 k tabletu ThinkPad X41 a později k zařízení ThinkPad Twist z roku 2012. Nový ThinkBook Plus Twist zcela přetváří parametry této kategorie integrací otočného duálního displeje, který nabízí všestrannost ve více režimech a zároveň vylepšuje uživatelský zážitek v mnoha oblastech. Vznikl tak jedinečný notebook pro novou generaci uživatelů.

Nové zařízení si zachovává základní atributy modelu ThinkBook Plus Gen 2. Designéři a inženýři společnosti Lenovo naslouchali zpětné vazbě a postřehům uživatelů a na jejich základě implementovali řadu vylepšení a inovací pro ThinkBook Plus Twist:

  • Nejnovější procesory Intel Core 13. generace
  • Nový 13,3palcový 2,8K OLED dotykový skleněný displej s úzkými rámečky a otočným pantem
  • Nový barevný 12palcový e-Ink displej s předním nasvícením na horním krytu s vylepšenou obnovovací frekvencí 12Hz a dotykovým sklem
  • Intel Wi-Fi 6E vylepšuje výkon a stabilitu bezdrátového připojení v podporovaných sítích
  • Podpora pera na OLED a e-Ink displejích s výdrží baterie až 18 měsíců

ThinkBook Plus Twist může být velmi všestranným zařízením s řadou režimů použití, které lze nakonfigurovat do formátu „véčko“ nebo tablet, přičemž oba tyto režimy mohou upřednostňovat buď OLED displej nebo barevný e-Ink displej díky jedinečnému otočnému pantu.

Uživatelé, kteří jsou často obchodně na cestách, si oblíbí režim „psací stroj“ nebo režim „e-papír“ v módu tabletu. Oba tyto režimy jim umožní snadno navrhovat, upravovat a korigovat dokumenty pomocí klávesnice nebo chytrého pera. e-Ink displej může snížit únavu očí při delším používání a také spotřebuje méně energie, což v praxi znamená delší intervaly mezi nabíjením. Pro pokročilejší práci s dokumenty nebo obrázky mohou uživatelé přepnout do režimu tabletu s OLED displejem a komunikovat pomocí pera na jasném 400nitovém 2,8K displeji.

Tito uživatelé si také oblíbí všestrannost, díky které mohou na cestách prohlížet svůj kalendář či emaily na e-Ink displeji a dále s nimi pracovat. Následně jednoduše přepnou na OLED displej do režimu notebooku pomocí rychlého otočení a připojí se stisknutím jednoho tlačítka k videokonferenci ve vysokém rozlišení s pomocí FHD kamery a vysoce kvalitního zvuku. Kvalitní zvuk zajistí mimo jiné i dvojice mikrofonů, které nabízí funkci inteligentního potlačení hluku pro snížení okolních zvuků. V režimu notebooku mohou uživatelé na OLED displeji využít plný výkon procesorů Intel Core 13. generace a operačního systému Windows 11 pro mimořádnou produktivitu. Na konci dne stačí přepnout do OLED režimu tabletu pro odpočinek u oblíbené streamovací služby. Nebo přepněte do režimu tabletu s e-Ink displejem a přečtěte si pohodlně několik kapitol nejnovějšího bestselleru.

Výjimečně vybavený ThinkBook s unikátní sadou Lenovo Magic Bay pro pokročilé uživatele

Čtvrtá generace notebooku ThinkBook 16p s volitelným příslušenstvím Lenovo Magic Bay přináší maximální výkon a produktivitu. Už rychlý pohled na jeho technické specifikace je toho důkazem. Nejnovější procesory Intel Core H-series 13. generace s volitelnou diskrétní grafikou až NVIDIA GeForce RTX 4060, možnost až 16palcového 3,2K displeje s obnovovací frekvencí 165Hz a podporou Dolby Vision, DDR5 paměť a podpora duálního SSD disku s úložištěm o velikosti až 2TB dělají z tohoto zařízení dosud nejvýkonnější ThinkBook. Tento model je ideální pro vysoce intenzivní pracovní zátěž, jako je zpracování obrazu a videa, nebo dokonce hraní her ve chvílích volna.

Inovace jdou ale za hranici technických specifikací. ThinkBook 16p Gen 4 představuje první redesign výkonných modelů z portfolia Lenovo a byl navržen s ohledem na lepší uživatelský zážitek a pro větší všestrannost. Té dosahuje díky řešení Lenovo Magic Bay pro ještě lepší zážitek z videokonferencí a práce na cestách. Baterie s velkou kapacitou 80Wh a možností rychlého nabíjení nabídne vynikající životnost baterie a méně času stráveného připojením k elektrické síti. Větší skleněný touchpad je navržen pro plynulejší ovládání, při online konferencích je k nezaplacení FHD kamera a čtyři reproduktory Harman Kardon otočené směrem k uživateli, které se postarají o kvalitní zvuk při konferenčních hovorech nebo běžném hraní her. Duální mikrofony s funkcí potlačení hluku jsou navrženy tak, aby ostatní slyšeli hlas uživatele nad okolním hlukem při práci i hraní.

Unikátní součástí tohoto výkonného notebooku je magnetický pogo pin konektor na horní straně displeje, který je navržen pro připojení modulárního příslušenství Lenovo Magic Bay. Toto vybavení je volitelně dostupné jako součást balíčku ve vybraných konfiguracích notebooku ThinkBook 16p Gen 4 a dokáže proměnit váš ThinkBook v domácí studio pro streamování videa nebo nabídnout přidaný benefit v podobě LTE 4G připojení pro práci a hraní na cestách.

S pomocí softwaru Lenovo View může integrovaná FHD webkamera fungovat společně s odnímatelnou webovou kamerou Lenovo Magic Bay 4K Webcam a spojit oba toky videa do jednoho. Kromě jiných funkcí toto spojení nabídne automatické sledování obličeje či schopnost rozpoznání tabule. S touto funkcí dokáže software vymazat vše, co zakrývá nápisy a kresby na tabuli a poskytnout vám jasný a čistý obraz.

Trojice nového příslušenství Lenovo Magic Bay se díky pogo pin konektoru snadno používá a umožní uživatelům jednoduchou rozšiřitelnost bez potřeby zapojení dalších kabelů, hardwarových klíčů nebo napájecích zdrojů.

Lenovo Magic Bay 4K Webcam je navržena pro videokonference a streamování videí ve vysokém rozlišení. Zahrnuje funkce automatického ostření a automatického rámování mluvčího s volitelným zorným polem, automatickým nastavením okolního světla a maximálním rozlišením až 4K při 30 snímcích za sekundu. Pro větší bezpečnost je kamera vybavena integrovanou elektronickou krytkou. Speciální 270° závěs umožňuje kameře otáčet se v různých úhlech, což uživatelům poskytuje větší flexibilitu. Mohou buď použít kameru v předním režimu pro zachycení sebe sama, nebo kameru otočit do režimu s orientací do místnosti a odprezentovat produkty nebo zachytit jiné účastníky hovoru či zajímavá místa.

Externí světlo Lenovo Magic Bay Light je navrženo tak, aby vyřešilo jeden z nejčastějších problémů video hovorů a streamování. Špatné osvětlení je častým důvodem uživatelské nespokojenosti – obraz je buď příliš tmavý, nebo naopak světlý a okolní světlo často vytváří nežádoucí nebo nelichotivé stíny. Lenovo Magic Bay Light dokáže dodat až 200 luxů nastavitelného jasu s minimální spotřebou energie. Světlo se snadno připojí k notebooku ThinkBook 16p Gen 4 a automaticky se zapne při aktivování vestavěné kamery, takže uživatelé mohou vytvářet profesionálně vypadající videa prakticky kdekoli.

Práce a zábava kdekoliv se staly novou normou. Konektivita ale občas zůstává proti tomuto trendu pozadu kvůli lokalitám, ve kterých se nacházíme, nebo nezabezpečeným veřejným Wi-Fi hotspotům. Lenovo Magic Bay LTE je navržen tak, aby řešil tyto problémy s konektivitou. Nabízí rychlé připojení 4G LTE pro větší flexibilitu na cestách a obsahuje LED indikátor stavu připojení a USB Type-C port s kabelem pro kompatibilitu s jinými notebooky.

Bezdrátová technologie je budoucností dockování

Společnost Lenovo také představila své první, plně funkční řešení bezdrátového nabíjení pro ThinkBook 13x Gen 2. Druhá generace notebooku ThinkBook 13x, představená na veletrhu CES v roce 2022 měla k dispozici volitelné příslušenství poskytující 65W bezdrátové nabíjení notebooku a dalších mobilních zařízení. Pro rok 2023 společnost Lenovo představila nové a kompletně bezdrátové dockovací řešení ThinkBook Wireless Dock pro ThinkBook 13x Gen 2, které kombinuje několik špičkových technologií s cílem zcela změnit způsob dockování notebooků. Využívá k tomu mimo jiné Wi-Fi 6, technologii Power-by-Contact a univerzální bezdrátové nabíjení k vyřešení problémů s více kabely. Bezdrátová dockovací stanice ThinkBook Wireless Dock představuje krok od “plug and play” k jednoduššímu “put and play” připojení.

Použití Power-by-Contact k bezdrátovému nabíjení představuje průlomovou technologii, která přenáší energii pomocí vodivých elektrod připojených k přijímacímu obvodu a k baterii přijímače. Tento základ doplňuje bezdrátová nabíjecí podložka poskytující až 10W pro univerzální chytrá zařízení s podporou bezdrátového nabíjení a příslušenství umístěné ve vyhrazené zásuvce dokovací stanice.

Uživatelský zážitek je výrazně jednodušší, protože stačí jenom položit notebook na nabíjecí podložku a informace o připojení se automaticky načtou z bezdrátového docku přes Wi-Fi. Při odpojení notebooku se navíc spojení po několika vteřinách automaticky ukončí, což zamezí jakémukoli zbytkovému datovému připojení, které by mohlo představovat bezpečnostní riziko.

Díky vysokému výkonu Wi-Fi 6 přináší bezdrátové dockování svým uživatelům také působivý zážitek z duálního displeje s nízkou latencí až 4K při rozlišení 60 Hz spolu s bleskovou rychlostí přenosu dat. Bezdrátová dockovací stanice obsahuje tři USB-A porty, jeden USB-C port a tenký konektor Lenovo pro napájení celé stanice.

Zařízení Wireless Dock bude dodáváno exkluzivně s vybranými modely ThinkBook 13x Gen 2.

Cena a dostupnost

  • ThinkBook Plus Twist bude na našem trhu dostupný od července 2023 s cenou začínající na 36990 Kč včetně DPH.
  • Čtvrtá generace notebooku ThinkBook 16p bude na našem trhu dostupná od června 2023 s cenou začínající na 34990 Kč včetně DPH.
  • Příslušenství Lenovo Magic Bay bude dostupné exkluzivně s notebookem ThinkBook 16p Gen 4. Pro stanovení cen jednotlivých balíčků se obraťte na lokální zastoupení společnosti Lenovo.
  • Bezdrátové zařízení ThinkBook Wireless Dock pro ThinkBook 13x Gen 2 bude na vybraných trzích dostupné jako varianta konfigurace balíčku.
Představení . Tiskové zprávy

Diskuse