Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12, ThinkPad X1 2-in-1 Gen 9 a IdeaPad Pro 5i s Intel Core Ultra

21. 2. 2024 18:18    Rubrika: Představení    Autor: TZ

Nové Lenovo ThinkPad X1 Carbon, ThinkPad X1 2-in-1, a IdeaPad Pro 5i jsou Intel Evo notebooky poháněné nejnovějšími procesory Intel Core Ultra a operačním systémem Windows 11. Akcelerační podpora pro umělou inteligenci a asistent Copilot od Windows.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12,  ThinkPad X1 2-in-1 Gen 9 a IdeaPad Pro 5i s Intel Core Ultra

Procesory Intel Core Ultra mají celkem tři výpočetní jednotky: CPU (centrální procesorová jednotka), GPU (grafická procesorová jednotka) a NPU (neurální procesorová jednotka), která dokáže zpracovat úkoly pro umělou inteligenci. Nové funkce pomohou vytvořit souhrn z webové stránky, sestavit e-mail, změnit nastavení a otevírají nové možnosti v aplikacích včetně Malování, Výstřižků a dalších.

Hmatové značky jsou součástí konstrukce ThinkPadů už od roku 1992, aby usnadnily orientaci na klávesnici lidem se zrakovým postižením. V roce 2021 navázala společnost Lenovo prostřednictvím Product Diversity Office spolupráci s Governor Morehead School for the Blind v Raleighu v Severní Karolíně v USA, aby lépe pochopila, jak zrakově postižení uživatelé pracují s počítači. Lenovo je prvním výrobcem notebooků na světě, který integroval dodatečné hmatové značky zvyšující přístupnost. Společnost Lenovo tyto změny koordinuje s Accessibility týmem společnosti Microsoft, který pracuje na nových průmyslových standardech v oblasti designu klávesnic. Výsledky této spolupráce jsou vidět skrze nové hmatové značky na klávesnici, mezi které patří:

  • Zvýšení / snížení hlasitosti: Klávesy F2 a F3 budou obsahovat hmatové značky, které usnadní rozlišování mezi zvýšením a snížením hlasitosti.
  • Klávesa Insert: Klávesy Insert a Delete jsou na klávesnici vedle sebe, což může často způsobit komplikace. Hmatová značka na klávese Insert zjednoduší rozlišení mezi oběma klávesami.

ThinkPad X1 má i další uživatelské inovace. Větší 120 mm TrackPad s fyzickými tlačítky zlepšuje přesnost zaměření a ovládání jednou rukou díky integrovanému TrackPointu. Nová funkce ThinkPad X1 umožňuje uživatelům přizpůsobení běžných funkcí ze seznamu možností dvojitým poklepáním na TrackPoint, čímž se otevře rychlá nabídka TrackPointu. Skleněný dotykový panel Haptic TouchPad se stává volitelnou vstupní metodou, vůbec poprvé u zařízení ThinkPad X1. ThinkPad X1 2-in-1 má také větší magnetické pero.

Lenovo View poskytuje nástroje pro vylepšení videa z kamery, včetně nového nástroje Low Light Enhancer, který dokáže zesvětlit a vylepšit video v prostředí se slabým osvětlením. Software běží na jednotce NPU, aby se snížila spotřeba energie a zatížení procesoru. ThinkPad X1 bude obsahovat volitelnou 8MP kameru integrovanou do unikátní komunikační lišty. Komunikační lišta navíc vylepšuje použitelnost v přepracovaném šasi s užšími rámečky, které ještě dále zvyšují poměr displeje k tělu a lehkost otevírání s jednou rukou.

Nejnovější zařízení ThinkPad X1 pokračují v používání recyklovaných materiálů, PCC (Post-Consumer Recycled Content) plastů a balení z bambusu či cukrové třtiny bez plastů, čímž se snižuje použití primárních materiálů, a naopak maximalizuje integrace PIC (Post-Industrial Recycled Content) plastů. Lenovo zároveň blízce spolupracuje s Toray Industries Inc., které dodává Lenovu materiál z uhlíkových vláken. Spolupráce je navíc podpořena partnerstvím mezi Toray a výrobcem letadel Boeing, díky čemuž se pro výrobu ThinkPad X1 Carbon Gen 12 používají recyklovaná uhlíková vlákna získaná z výroby křídel Boeing 787.

Notebooky ThinkPad, nově oznámené, podporují volitelnou sadu řešení Lenovo Device Intelligence (LDI). Pomocí technologie poháněné umělou inteligencí dává LDI týmům starající se o zařízení ve firmě pomůcky k diagnóze, prevenci a nápravě běžných problémů s výkonem počítače a zlepšování zkušenosti zaměstnanců. Portfolio řešení též zahrnuje Lenovo Device Intelligence, Lenovo Device Intelligence Plus, a též Lenovo Device Plus Managed Services:

  • Lenovo Device Intelligence je jádrem Digital Experience Monitoring (DEM) SaaS (Software jako služba), což je také zahrnuto ve službě Lenovo Premier Support Plus. Toto řešení funguje v cloudovém prostředí a je nezávislé na počítači. Software generuje pomocí umělé inteligence pokročilé prediktivní analýzy, proaktivní náhledy a upozornění, robustní reporty, nápravy problémů a hodnocení stavu flotily.
  • Lenovo Device Intelligence Plus je Digital Employee Experience (DEX) SaaS, která kombinuje všechnu technologii s umělou inteligencí LDI, s přidáním rozšířených přehledů, upozornění, reportů, analýz a dalších možností nápravy problémů. Lenovo Device Intelligence Plus má rozšířené funkce, jako jsou např. hodnocení digitální uživatelské zkušenosti, správná velikost hardwaru a softwaru, hodnocení dopadu na produktivitu, analýzy hlavních příčin, srovnávání s kolegy a možnosti samoopravy s komplexními přehledy a reportováním.
  • Lenovo Device Intelligence Plus Managed Service poskytuje tým Lenovo odborníků, kteří spravují LDI Plus software jménem zákazníků, a samostatně tak monitorují stav flotily zařízení zákazníka, odstraňují problémy, pomáhají optimalizovat plánování zdrojů IT a doporučují zlepšení digitálního prostředí pro zaměstnance.

Lenovo IdeaPad Pro 5i (16”) je prvním spotřebitelským Intel Evo notebookem poháněným Intel Core Ultra procesory, které optimalizují prostředí umělé inteligence. Osazen je novými procesory od Intelu a grafickými čipy s možností volby až NVIDIA GeForce RTX 4050 dosahující až 115 TDP. 14palcový či 16palcový formát LCD s 16:10 OLED 120 Hz panelem se 100% pokrytím DCI-P3.

IR FHD kamera s ToF sensory a krytkou kamery pro ochranu soukromí podporuje Windows Hello. 84Wh baterie podporuje Rapid Charge Express skrze Thunderbolt 4 pro rychlé nabíjení. Rozšiřitelný SSD slot umožňuje ukládat data 1 TB PCIe M.2 SSD. Notebook je k dispozici s vahou 1,46 kg u 14palcové varianty, a 1,95 kg u 16palcové varianty, v barvách Arctic Grey na všech konfiguracích.

Spodní kryt laptopu se skládá z 50% recyklovaného hliníku a obal na produkt z 90 % z plastů z oceánu. IdeaPad Pro 5i (16”) také drží registraci EPEAT Gold a certifikát ENERGY STAR. Lenovo též nabízí službu CO2 Offset ke kompenzaci odhadovaných emisí uhlíku tohoto produktu.

EMEA Dostupnost a cena

  • Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12, od února 2024, od 40.299,- Kč bez DPH.
  • Lenovo ThinkPad X1 2-in-1 Gen 9, od února 2024, od 45.099,- Kč bez DPH.
  • Lenovo IdeaPad Pro 5i (16”), od prosince 2023, 26 999 korun včetně DPH.
Představení . Tiskové zprávy

Diskuse