Umax AstraScan Slim - ultraplochý scanner

31. 8. 2004 06:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jan Šesták

Společnost Umax nedávno představila novou řadu skenerů AstraScan, mezi nimi i skener Umax AstraScan Slim. Díky relativně malým rozměrům jej lze poměrně snadno transportovat a přes USB napájet i v terénu přímo z notebooku.

Umax AstraScan Slim - ultraplochý scanner

Tento ultraplochý skener se může pochlubit rozměry 256 x 373 mm, výškou 32 mm a hmotností kolem 1,4 kg. Je obdařen snímačem CIS (Compact Image Sensor) s optickým rozlišením 600 dpi x 1200 dpi. I přes celkové drobné rozměry má AstraScan Slim vcelku slušné parametry. Do skeneru lze vměstnat předlohu o maximální velikosti 216 x 297 mm, což odpovídá formátu A4. Maximální rozlišení snímků po interpolaci dosahuje až 9600 dpi x 9600 dpi. Hloubka barev naskenovaného snímku dosahuje 48 bitů. Přiložený grafický SW však pracuje pouze s hloubkou barev 24 bit a lepší program je třeba dokoupit.

V přední části těla skeneru je umístěno 5 tlačítek pro přímé ovládání - Copy, OCR, E-Mail, Custom, SCAN. Pro tlačítko Custom jsou možné 2 volby, a to Album nebo FAX. K počítači se skener připojuje přes rozhraní USB 1.1, přes něž je zajištěno i napájení celého zařízení. Odpadá tím tedy problém s větším nepořádkem a množstvím kabelů na stole a v případě potřeby je možno scanner použít i v “terénu”.

Skener je podporován operačními systémy Windows 98, ME, 2K a XP. V balení je od výrobce dodáván i balík programů pro správu a editaci naskenovaných objektů. Program OCR FineReader 5.0 Sprint si poměrně dobře poradí s textem i případnými tabulkami. Po naskenování je třeba občas opravit chyby, ale OCR dokáže ušetřit hodně času s přepisováním. Pro práci s obrázky jsou přibaleny programy NewSoft Presto! ImageFolio a NewSoftPresto! Mr.Photo. Programy jsou přeloženy do češtiny. I když je občas v překladu výraz jako “Barevný foto”, je pro uživatele neznalého cizích jazyků srozumitelnější.

Oficiální cena skeneru Umax AstraScan Slim je stanovena na 1.490,- Kč bez DPH.

Příslušenství

Diskuse