Draft-N pro PCMCIA i USB od NETGEAR v testu

27. 6. 2007 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Michal Hausner

Firma Netgear prodává jako originální příslušenství k testovaném routeru WNR854T také RangeMax NEXT síťové adaptéry - Notebook Adapter WN511T pro PCMCIA a USB 2.0 Adapter WN121T pro USB. Zprovoznit 802.11n síť s teoretickými 320 Mb/s si tedy může každý. Oba adaptéry se shodnou cenou 2500 Kč bez DPH jsme pro Vás vyzkoušeli.

Recenzi na router s DraftN Netgear RangeMax NEXT Wireless Router - WNR854T, se kterým byly adaptéry testovány, jsme přinesli v minulém týdnu.

Obsah balení

Adaptéry jsou zabaleny v krabicích stejné velikosti. V obou případech najdeme v balení pouze samotný adaptér (chráněný igelitovým pouzdrem), tištěný manuál a CD s potřebnými ovladači. Žádné překvapení, například v podobě ochranného pouzdra na přenášení, se nekoná. Na přiloženém CD kromě ovladačů najdete konfiguračního průvodce a podrobný instalační manuál v PDF.

Vnější popis

Notebook Adapter - WN511T

WN511T

Bezdrátový adaptér se zasouvá do slotu PCMCIA. Z těla notebooku pak vyčnívá nevelká část, v které je integrována anténa. Při manipulaci je však nutné kartu vyjmout, aby nedošlo k jejímu poškození. Viditelná část má modrou barvu a je vyrobena z poloprůhledného plastu. Tento výčnělek naprosto přesně navazuje na zbylou část karty. Na kartě při její aktivaci najdeme dvě modře svítící diody, které signalizují, zda se notebook připojuje (blikání) a nebo je připojen (stále svítí) do bezdrátové sítě. Přesné rozměry karty jsou 123 x 54 x 8,5 mm a hmotnost 56 g.

USB 2.0 Adapter - WN121T

WN121T

Jak název napovídá, jedná se taktéž o bezdrátový adaptér vybavený technologií 802.11n. Rozdíl oproti předešlému je v provedení - jedná se o externí adaptér připojitelný k notebooku pomocí konektoru USB 2.0. Výrobní specifikace jsou naprosto totožné a nechybí ani starší standardy 802.11b/g. Přístroj je vyroben z bílého plastu o rozměrech 103,99 x 91,98 x 16 mm, hmotnost narostla na (stále velmi nízkých) 73,6 g. S častým přenášením tedy rozhodně nebude problém. V adaptéru je integrována anténa. Tu obstarává otočný výlisek vespod přístroje, který považuji za velmi praktický. Poslední věcí, o které se zde zmíním, je modrá dioda, která svým poblikáváním indikuje přenášení dat.

Instalace

Instalace je u obou produktů prakticky totožná. Jediný rozdíl najdeme v jiné verzi přiloženého ovladače na jednotlivých CD. Bohužel však konfigurační průvodce postrádá českou lokalizaci. Naštěstí je návod intuitivní a podpořený ilustrativními obrázky.

Stačí vložit jednotlivé instalační CD do mechaniky a spustit konfiguračního průvodce. Ten Vás sám vyzve k připojení adaptérů a následně nainstaluje potřebné ovladače. Následuje výběr sítě, do které chcete být připojeni. Posledním krokem je konfigurace síťového připojení. To lze i klasicky pomocí aplikace ve Windows a nebo pomocí dodávaného programu.

Praktické zkušenosti

Pro pohodlnou obsluhu síťových připojení je dodáván program přímo od společnosti Netgear. Jeho ovládání je snadné, čeština bohužel opět chybí.

Po připojení (jakéhokoliv ze dvou testovaných) zařízení k notebooku v dosahu sítě jste během pár desítek sekund připojeni a o nic víc se nemusíte starat. Obě zařízení umí pracovat se standardy 802.11b/g/n. To znamená rychlost přenosu až 11 Mbps v případě standardu b, maximálně 54 Mbps u g a konečně až 300 Mbps u n (300 Mbps je pouze teoretická hodnota v případě ideálních podmínek, běžně to je maximálně 270 Mbps).

A jak je to se sílou a kvalitou signálu?

Výrobce uvádí až 10x vyšší rychlost v případě n než u g (myšleno při stejné vzdálenosti od zdroje signálu). A až 15x delší dosah bezdrátové sítě založené na standardu 802.11n než v případě g. Výrobce dále uvádí až 50% zvýšení výkonu sítě při použití routeru se staršími standardy 802.11b/g.

Od PCMCIA adaptéru toho však přece jen mnoho očekávat nemůžete. Plný signál (tzn. teoretických 300 Mbps) budete mít pouze pokud jste v přímé viditelnosti a dostatečné vzdálenosti od Wi-Fi vysílače. To je dáno hlavně miniaturní anténou, která se musela vměstnat do malého prostoru. Pro příklad, pokud sedíte dvě místnosti od vysílače (dveře mezi pokoji jsou zavřené) kvalita signálu klesne zhruba na polovinu. To v případě rychlosti připojení znamená hodnoty někde kolem 150 Mbps, rychlost však celkem hodně kolísá (naměřeno 78 až 216 Mbps).

U USB adaptéru je situace výrazně lepší. Ve stejném případě jako u PCMCIA karty (tzn. jste dvě místnosti od Wi-Fi Access pointu) se rychlost připojení stále drží na teoretickém maximu 300 Mbps. Kvalita signálu se sníží, až pokud se více vzdálíte a nebo přejdete do jiného patra.

V kvalitě signálu tak jednoznačně vítězí USB 2.0 adaptér. Obě zařízení jsou kompatibilní s Windows Vista. PCMCIA adaptér se při provozu mírně zahříval, ale v porovnání s jiným PCMCIA příslušenstvím nešlo o nijak závratné hodnoty. Samozřejmostí je také podpora bezpečnostních standardů. Ať už těch starších a pomalejších WEP, WPA-PSK a nebo nejnovějšího WPA-PSK(TKIP) + WPA2-PSK(AES).

Závěr

Oba bezdrátové adaptéry lze doporučit tam, kde jednoduchost a nenáročnost na provoz hrají hlavní roli (menší firmy nebo domácí uživatelé). Pokud hledáte vysokorychlostní bezdrátový internet, nevede k němu snazší cesta.

V případě PCMCIA adaptéru zamrzí pouze horší kvalita signálu. U USB 2.0 adaptéru je zase nevýhodou z notebooku vyčnívající zařízení, jinak nemůžu vytknout prakticky nic. Obě zařízení jsou kvalitně zpracovaná, doplněná přehledným softwarem a instalace se obejde bez restartu počítače. Jediná maličkost je v nedostupnosti české lokalizace u konfiguračního průvodce.

Oba adaptéry mají shodnou doporučenou koncovou cenu 2546 Kč bez DPH (3030 Kč s DPH). Na obě zařízení je poskytována standardní dvouletá záruka.

Klady a zápory

+ kvalita signálu USB 2.0 adaptéru
+ jednoduchost instalace (obě zařízení)
+ kvalitní provedení (obě zařízení)

- kvalita signálu PCMCIA adaptéru

Foto galerie Netgear RangeMax™ NEXT Wireless Notebook Adapter - WN511T/ USB 2.0 Adapter - WN121T

Příslušenství

Diskuse