Recenze: WD My PassPort Ultra - cestovní disk se zálohou v cloudu

22. 8. 2013 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Externí disky jsou častým příslušenstvím pro zálohování důležitých dat. Testovaný 500GB disk pro USB 3.0 od WD nabízí nástroje, které dělají zálohování jednoduché a automatizované. V ceně s ním získáte SW, který dává možnost všechna data snadno zálohovat také na internet.

Recenze: WD My PassPort Ultra - cestovní disk se zálohou v cloudu

Základní popis a balení

Disk dostanete v malé krabičce, kde je vložen spolu s krátkým USB 3.0 kabelem a látkovým pouzdrem pro přenášení bez obav o poškrábání. Disk samotný má rozměry 110 x 81 x 13 mm a váží 138 g. Pokud jej spolu s kabelem vložíte do pouzdra, navýší se hmotnost na 170 g.

Povrch disku je s výjimkou lesklého okraje matný a na horní straně jej zdobí slušivý tečkovaný vzor. Konektor, kterým se disk propojuje s počítačem, je standardní micro-USB 3.0, takže v případě ukroucení kabelu lze snadno koupit nový.

Diskový prostor je formátovaný souborovým systémem NTFS. Programy pro zálohování, ovladače i uživatelské příručky ve všech možných jazycích (včetně češtiny) jsou nahrané přímo na disku v samostatných adresářích.

Testy a výkon

Při připojení k portu USB 3.0 pracuje disk v režimu SCSI-over-USB, kdy nabízí plnou rychlost téměř na úrovni přímého připojení uvnitř notebooku. Poradí si pochopitelně také se staršími verzemi USB 2.0 (resp. USB 1.1). V případě USB 2.0 je rychlost přenosu vinou rozhraní omezena na hodnoty okolo 30 MB/s.


Rychlost při připojení přes USB 3.0.


Rychlost při připojení přes USB 2.0.

Zálohování a zkušenosti

WD My Passport Ultra je v principu klasický pevný disk, takže pro základní použití nepotřebujete žádné speciální ovladače a bezchybně funguje ve všech běžně používaných operačních systémech. Integrovaný USB řadič přímo v elektronice disku řeší přidané funkce pro zálohování, bezpečné mazání a zabezpečení heslem pomocí samostatného ovladače (SCSI Enclosure Driver). Pro systémy Windows a OS X je umístěn přímo na disku. Jakmile je obsah disku zabezpečen heslem, je instalace ovladače na cílovém počítači nezbytná pro přístup k datům.


Ovladač se instaluje automaticky s programem WD SmartWare, který slouží k zálohování dat v počítači. Zálohu lze provádět ve dvou režimech. Výchozím je zálohování podle kategorií, kdy program prohledá disk a snaží se najít různé typy dokumentů (obrázky, videa, dokumenty). Tato volba je spíše pro uživatele začátečníky, zkušenější využijí ruční volbu adresářů, které mají být zálohovány.


Jakmile zvolíte soubory a adresáře, které chcete zálohovat, můžete vynutit ruční zálohu, nebo nastavit čas, po kterém dojde k záloze automaticky. Standardně je vybráno nepřetržité zálohování, což znamená, že program neustále sleduje změny na disku a podle toho provádí zálohu. Další možností je plánování každou hodinu, každý den (lze vybrat dny v týdnu a hodinu) a každý měsíc.


Obnovu souborů lze také provádět více soubory. Můžete zvolit pouze část zálohovaných souborů, které chcete obnovit, a můžete zvolit, zda se obnoví na původní místo, nebo do uživatelsky zvolené složky.

U zálohovaných souborů se může uchovávat více verzí. Ve výchozím stavu je historie omezena na pět verzí, ale číslo lze libovolně změnit (čím více, tím více místa budou postupně data na disku zabírat). Pro ruční přístup k záloze program WD SmartWare nepotřebujete, jednotlivé zálohy jsou rozřazeny v klasické adresářové struktuře.

V ceně disku je započítán SW pro přístup k cloudovému úložišti Dropbox. U služby Dropbox si musíte vytvořit účet a následně z programu SmartWare provádíte přenášení dat. Zálohování a obnovování souborů je dále možné nejen na disk, ale také na servery Dropboxu. Výhoda je jasná – pokud nepotřebujete rychlou práci s diskem, nemusíte jej tahat s sebou a nepřijdete o přístup k zálohovaným datům.

Vzhledem k tomu, že operační systém neřeší uspávání u disků připojených přes USB, je tato funkce řízena čistě řadičem disku. Dobu nečinnosti, po které se plotny disku zastaví, lze (stejně jako bezpečné vymazání disku) nastavit v programu WD Drive Utilities.


Cena

Testovaná 500GB varianta má doporučenou koncovou cenu 1 322 Kč bez DPH (1 599 Kč s DPH). V prodeji jsou i verze s kapacitou 1TB (2 250 Kč s DPH) a 2TB (3 790 Kč s DPH).

Závěr

WD My Passport Ultra je dobré mobilní řešení pro přenášení dat a zálohy. U nových počítačů s USB 3.0 může pracovat stejně rychle jako interní pevný disk notebooku, ale funguje také u starších počítačů s USB 2.0. Nevyžaduje přídavné napájení a na všech testovaných počítačích se zvládl napájet z jednoho portu.

Příslušenství . Recenze

Diskuse