Recenze: WD Scorpio Blue (WD10SPCX) - 1TB v 7mm provedení dostanete i do tenkého notebooku

18. 7. 2013 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Jiří Zima

Z nejmenších notebooků mizí klasické 2,5“ disky úplně. U těch běžnějších jsou stále, ale výrobci postupně přechází na nižší disky s výškou pouhých 7 mm. Problémem těchto nižších disků dosud byla menší kapacita. Zdá se, že se to mění a v redakci jsme měli možnost otestovat 7mm disk od WD s kapacitou 1 TB.

Recenze: WD Scorpio Blue (WD10SPCX) - 1TB v 7mm provedení dostanete i do tenkého notebooku

Plotnové disky hned tak z notebooků nezmizí, dokud lidé budou chtít velký úložný prostor, který rychlejší technologie flash pamětí (SSD) nedokáže nabídnout. Tedy dokáže, ale ne s cenou, která by byla pro průměrného uživatele přijatelná. Na druhou stranu tu máme trend ztenčování notebooků a ten si žádá své oběti v nutnosti vyrábět pevné disky nižší. Z dlouho používaných 9,5 mm výšky se přešlo na 7mm standard.

Při této výšce již není jednoduché do disku dostat více než jednu magnetickou plotnu, což logicky vede k nižší kapacitě. Zatímco (9,5 mm) 1TB disk do notebooku jsme měli v redakci už rok a půl zpět, na první 7mm disk stejné kapacity jsme museli počkat až do teď. Produkt WD je ovšem stále spíše výjimkou a běžně se nesetkáte s tenkými disky, které by měly kapacitu vyšší než 500 GB (i v nových noteboocích ještě najdete také 320GB verze).

Kromě kapacity 1 TB výrobce u disku WD10SPCX uvádí rychlost otáčení ploten 5400 rpm, zdvojnásobenou vyrovnávací paměť (16 MB), podporu SATA-3 a přenosové rychlosti až 140 MB/s. Podpora SATA-3 (6 Gb/s) je spíše marketingovou záležitostí, neboť v praxi u plotnových disků nepřináší žádné zrychlení (limit není ve sběrnici). Podporovány jsou samozřejmě také starší implementace SATA s rychlostí 1,5 a 3 Gb/s.

Oficiálně udávaná spotřeba disku činí 1,7 W při práci, 0,57 W při nečinnosti (plotny se stále točí) a 0,18 W v pohotovostním režimu (plotny se zastavily).

Obsah balení a instalace.

Disk se prodává zavařený ve fólii bez dalšího příslušenství, tak jak je zvykem u podobných komponent. Složitost instalace závisí na notebooku, ale obvykle na spodku najdete nějaká dvířka, pod kterými se po odšroubování šachta pro disk najde. V poslední době se situace trochu komplikuje, neboť u některých tenkých notebooků musíte sejmout celý spodek základny. Doporučuji tedy nejdříve hledat návod pro přístup k disku u konkrétního notebooku.

V případě, že budete provádět čistou instalaci operačního systému a půjde o Windows Vista/7/8 nebo nějaký novější Linux a OS X, nemusíte řešit vůbec nic navíc. V případě, že byste chtěli nový disk do notebooku s Windows XP, bude po instalaci potřeba provést zarovnání logických bloků souborového systému na fyzické sektory disku. K tomu lze z webu výrobce stáhnout utilitu WDC Align Utility.

Pokud chcete přenést již instalovaný operační systém z jiného disku, můžete nový disk připojit přes USB (pomocí USB-SATA redukce) a vlastní vytvoření kopie zajistí program Acronis True Image. Ten je ve verzi pro disky WD zdarma (touto verzí nelze kopírovat na disky jiných výrobců).

Testy a výkony

Pokud jde o přenosové rychlosti, není u plotnových disků vidět v posledních dvou letech téměř žádný pokrok. Jednak se vývoj zpomalil, když většinu továren na disky zasáhly povodně, a jednak se snahy upírají spíše k úložnému prostoru a miniaturizaci, neboť ve výkonu stejně není možné bojovat proti SSD.




Změřené rychlosti odpovídají jeden a půl roku starému 1 TB modelu v 9mm verzi a není zde výrazná penalizace kvůli tenčímu provedení. Mezi dnešními disky jde stále o jeden z rychlejších, jaké můžete v noteboocích najít. Vzhledem k tomu, že dvojnásobné kapacity proti jiným 7mm diskům bylo dosaženo přidáním druhé plotny, není na jednu plotnu větší hustota zápisu, a proti moderním 500GB verzím tak není rychlost vyšší. Hledáte-li maximální výkon (a nechcete SSD), jsou většinou 500GB disky s 7200rpm rychlostí ploten vhodnější.

Závěr

Nový tenký disk od WD je skvělou volbou pro uživatele požadující co největší úložný prostor do tenkých notebooků, kam se větší než 7mm disky nevejdou. Ideální je zejména tam, kde jde o čistě datový disk v kombinaci s mSATA SSD pro operační systém. Nové notebooky se 7mm šachtou jsou dnes téměř bez výjimky nabízeny maximálně s disky o kapacitě do 500 GB, takže může jít o vítané vylepšení nejen pro starší stroje.

Doporučená cena disku je 2 749 Kč.

Příslušenství . Recenze

Diskuse