RECENZE: Acer TravelMate 3220 - výkon v malém

6. 10. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hron

Model TravelMate 3220 používá podobná konstrukční řešení a materiály shodné s většinou současných modelových řad Acer. Konfigurace vychází z druhé verze technologie Centrino (Sonoma), může se pochlubit výkonným grafickým čipem ATi Mobility Radeon X700 ve spojení s širokoúhlým displejem. V ceně těsně pod 40 tis. bez DPH lze získat zařízení velikostí a hmotností příjemné pro časté přenášení.

Acer TravelMate 3220 - výkon v malém

Základní popis
Nový Acer přebírá design od svých sourozenců, který je dle mého názoru velmi atraktivní a především moderní (je shodný s předchozím modelem 3210, ale navíc nabízí např. konektor pro replikátor portů a některá další vylepšení HW). Tento drobeček s rozměry 335 x 240 x 31,9 / 34,1 mm vám tak bude důstojnou ozdobou v kanceláři i na cestách. Jeho váha 2,6 kg je vzhledem k velikosti poměrně vysoká, není ale v žádném případě překážkou pro mobilitu přístroje. Samotné šasi je provedeno v kovově šedé barvě v kombinaci s černými plasty, víko zdobí pouze malé logo výrobce a je uchyceno ke spodní části jedním zámkem. To ale není vzhledem ke kvalitě celé konstrukce nikterak na škodu, víko sedí na svém místě přesně tak, jak má - navíc jeho otevírání je pohodlné, kloub klade dostatečný odpor a displej pevně drží ve zvolené poloze.

Na přední části přístroje jsou umístěny mřížky reproduktorů, mezi nimiž se nachází dvě kontrolní diody (napájení a stav baterie) a tlačítka pro zapnutí/vypnutí bezdrátových technologií Bluetooth a WiFi - ta jsou průsvitná a v případě aktivity jasně podsvícená modrou a oranžovou barvou. Téměř v levém rohu jsou pak umístěny konektory audio vstupu/výstupu (vhodné pro headset, nevhodné pro externí repro). Na levé straně pak nabídka portů a zdířek zdařile pokračuje slotem PCMCIA, který je opět zakryt pouze plastovou záslepkou. Pod ním je pak umístěno okénko infraportu a čtečka paměťových karet typu xD, MS, MS Pro, MMC a SD. Především pro lidi pracující s videem je zde i port FireWire, méně náročné uživatele uspokojí dva USB 2.0 porty. Ty svým umístěním zamezují vzájemnému překrytí, respektive neschopnost současného připojení některých větších periferií (USB paměťové klíčenky atp.).

Jelikož zadní strana obsahuje pouze jeden USB port, konektor napájení a speciální rozhraní pro připojení dokovací stanice, nalezneme na levé straně i zbytek potřebných přípojných bodů. Krom všech těch, které jsem zmínil v minulém odstavci, zde najdeme ještě i dvojici zdířek síťové karty a analogového modemu, výstup S-Video a klasický VGA výstup pro připojení externího monitoru. Na pravou stranu tak nezbylo nic jiného, než zámek pro bezpečností lanko (Kensington), vyústění chladící soustavy a optická mechanika. Je velká škoda, že zde výrobce neudělal trochu místa ještě pro jeden port USB, jelikož tři zdířky jsou nejen podle mne málo. Rozložení portů ale považuji jinak za vcelku zdařilé, i když již zmiňovaný VGA výstup mi na levém boku tak trošku "nesedí".

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice nového Aceru je ergonomicky prohnutá, což velmi příznivě pomáhá při dlouhém psaní rozsáhlých textů. Během chvíle jsem se s ní sžil natolik, že jsem téměř eliminoval jakékoli překlepy. Její klávesy jsou dostatečně velké a kladou příjemný odpor, navíc je při práci i poměrně tichá. Abych ale nepěl pouze chválu, vadí mi umístění speciálních znaků € a \$ do skupinky kláves kurzorového kříže (kurzorové šipky) - osobně postrádám i význam tohoto kroku, myslím, že většina uživatelů by se bez této drobnosti zcela obešla. Zvyknout si budete muset i na zúženou klávesu Enter, na které ale naopak chválím dvouřádkovou výšku.

Klávesy mají černou barvu, popisky jsou bílé a speciální funkce dostupné přes klávesu Fn modré. Vše je dostatečně viditelné i při horších světelných podmínkách. Ač působí klávesnice na první dojem zcela kompaktně, jsou funkční klávesy F1 až F12 příjemně rozděleny do čtyřčlenných skupinek. Klávesy pro jednoduchý pohyb v dokumentu (Home, PgUp, PgDn, End) jsou pak umístěny ve sloupečku vpravo vedle Enteru. Chválím umístění levého Ctrl do rohu před klávesu Fn (dříve bývalo u notebooků Acer často naopak). Příjemné je i umístění kláves Ins a Del do pravého horního rohu (v uvedeném pořadí od leva).

Nad klávesnicí se nachází především hlavní designový prvek současných Acerů, kterým je černý vroubkovaný pruh plastu. V něm je pak vlevo umístěn hlavní vypínač přístroje a čtveřice kláves pro rychlé spuštění vámi zvolených programů. Jedna z nich, určená z výroby pro spouštění emailového prohlížeče, je průhledná a lze ji nastavit tak, aby příchod nové pošty signalizovala podsvícením. Po levé straně klávesnice se pak nachází malý otvor integrovaného mikrofonu a tři kontrolky informující o činnosti disku a zapnutém CapsLocku či NumLocku.

Jako polohovací zařízení je použit velmi povedený touchpad. Ač jsem se velmi snažil najít na něm nějakou tu chybku, nepodařilo se. Jeho tvar je přizpůsoben širokoúhlému displeji, tudíž má poměr stran 16:10. Práce s ním je velice jistá a jedná se o první dotykovou plochu, se kterou jsem byl spokojen i v případě vlhkých prstů. Jeho dvě tlačítka jsou, troufnu si říci, téměř bezchybné - jejich stisk je jistý a mají příjemný nízký zdvih s citelnou odezvou po stisku. Mezi nimi se pak tísní čtyřsměrné rolovací tlačítko, které má na každé straně malý výstupek usnadňující práci s ním. Zde bych pouze zmínil jeho titěrnost, je ale otázkou zvyku, kdy si na jeho řešení zvyknete. Celá soustava touchpadu a tlačítek je pro usnadnění pravákům mírně posunut doleva.

Hlavní problém bych viděl v místě pod klávesnicí, kde si při práci opíráme zápěstí - na mé velké ruce byla totiž nedostačují a zápěstí jsem měl těsně na okraji přístroje. Dlouho jsem se rozhodoval, zda mám tuto vlastnost vzhledem k menším rozměrům a mobilitě počítače brát jako neduh, jelikož by ale při troše snahy konstruktérů šla klávesnice posunout více nahoru, kritiku si neodpustím. Je ale nadmíru jasné, že bude záležet na koncovém uživateli a lidé menšího vzrůstu tento problém zcela jistě neobjeví.

Hlavní HW parametry
Celý systém je postaven na motherboardu osazeném čipsetem Intel 915PM (Alviso), tedy patřící do druhé generace mobilní technologie Intel Centrino. Poháněn je mobilním procesorem Pentium M 740 taktovaným na 1733 MHz a využívajícím 2MB L2 cache paměti. Procesor podporuje technologii Enhanced Intel SpeedStep. Výkonnostně se jedná o současný průměr spadající do druhé desítky v redakci testovaných procesorů.

Operační paměť je řešena jedním modulem DDR2-533 o velikosti 512 MB, rozšířit ji lze tedy velmi snadno na 1GB (max. je systém schopen obsloužit 2GB). Její přenosová rychlost patří s hodnotou 1246 MB/s k průměrným (v oblasti současných tzv. Centrino notebooků, oproti předchozí generaci se jedná téměř o dvounásobné zlepšení). Zajímavé je, že se jedná o stejné hodnoty, jakých dosahují stejně rychlé paměti připojené ke stejnému řadiči, ale pracující v režimu DualChannel (tedy 2x 256MB tap.), který by měl mít až dvojnásobnou propustnost.

Pevný disk zvučné značky Toshiba má v naší konfiguraci kapacitu 80 GB, zvolit lze kapacitu až 100 GB. Rychlost otáčení je bohužel pouze 4200 rpm, naštěstí disk alespoň trochu zachraňuje 8MB cache. V testech se nikterak nepředvedl, jeho přenosová rychlost dosáhla na hodnou 81,98 MB a přístupová doba na 19,55 ms - v obou případech se jedná spíše o podprůměr.

Jako optická mechanika je použita vypalovačka DVD Matshita, která je typu SuperMulti DL - zvládá tedy zápis i čtení všech myslitelných DVD a CD "placek". Je umístěna na pravé straně a o její činnosti informuje oranžová kontrolka.

Co se týče spojení se světem či periferiemi, je na tom tento Acer skutečně výborně. Kromě klasických artiklů jako je síťová karta (Broadcom NetLink Gigabit Ethernet) a analogový modem 56kb/s najdete v tomto modelu i bezdrátovou kartu Intel PRO/Wireless 2200BG Network Connection, z jejíhož názvu již plyne podpora specifikace pásem 802.11 b i g. Zapomenout se nemohlo ani na dnes již téměř raritní IrDa port vyšší vývojové evoluce, tedy typu FIR, a též na jeho novějšího kolegu, technologii Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej modelu TravelMate 3220 využívá širokoúhlý formát 16:10 a rozlišení WXGA, tedy 1280 x 800 obrazových bodů. Jedná se o klasický LCD využívající technologii TFT. Podsvícení je na dobré úrovni, při nastaveném nejvyšším jasu je jeho čitelnost velmi dobrá. Celkově kvalita dle subjektivního posouzení patří k dobrému průměru současných notebooků.

Grafická karta je řešená známou firmou ATi modelem Mobility Radeon X700, má k dispozici 64 MB vlastní videopaměti. Pracuje na rozhraní PCI-Express a v redakčních testech dosáhla velmi dobrých výsledku. V 3D Marku 2001 dosáhla bodového ohodnocení 16518 bodů, verze 2003 ukázala 5271 bodů a 2005 pak 1528 bodů - to jsou velmi dobré výsledky umožňující i hraní novějších 3D her a práci s náročnými aplikacemi. Ovšem se 128 MB paměti pro video by byly ještě o něco lepší. Práce s dokumenty a internetem, sledování videa či zpracování digitálních fotografií je samozřejmě naprosto bezproblémové.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Multimediální výbava začíná u zvukové karty Intel 82801FB AC\xB497 ve spojení s integrovanými reproduktory. Ty odpovídají průměru dosažitelnému u notebooků (až na některé vzácné výjimky) - ve výškách se při vyšší hlasitosti ztrácejí a hluboké tóny si moc neužijete. Pro běžné použití při menších firemních poradách ale plně dostačují. Dalším artiklem je pak již zmiňovaný integrovaný mikrofon, jehož kvalita i citlivost je na předpokládané úrovni vlastní podobným řešením. Ovládání hlasitosti je dostupné klasicky z klávesnice nebo přímo z OS.

Z pohledu portů se do multimediální výbavy řadí především rychlý FireWire a šikovné výstupy S-Video a VGA. Audio vstup a výstup jsou umístěny vpředu a podporují S/PDIF. Hlavním multimediálním plusem je pak integrovaná čtečka paměťových karet výše zmiňovaných formátů. O duální mechanice DVD jsem se již podrobněji zmiňoval, její umístění vpravo je sice téměř standardní, pro použití externího polohovacího zařízení ale nepříliš praktické.

Chlazení a provozní hluk
Chladící soustava je řešená tak, jako bohužel i u mnoha jiných výrobců - otvory pro nasávání studeného vzduchu jsou umístěny na spodku notebooku, čímž je do značné míry omezena delší práce na klíně nebo měkké podložce (nebezpečí přehřátí notebooku). Výdech teplého vzduchu je umístěn vpravo, což může vadit jen při práci s myší a dlouhodobém výkonovém zatížení notebooku. Při běžné práci s dokumenty a zapnutou funkcí SpeedStep (přepínání frekvence procesoru dle potřeb aplikací) je větráček často zcela vypnut a notebook by pracoval zcela tiše, pokud by nebyla slyšet občasná práce hlaviček pevného disku. Při plném výkonovém zatížení se větráček již rozběhne a pracuje neustále. Jeho hlasitost je na snesitelné úrovni. Teplota na pracovní ploše je cítit především na klávesnici a lehce i pod ní, to se však stane až po delší práci, a i tak jde spíše o prohřátí než o nepříjemné pálení. Celkově lze říci, že chlazení je provedeno dobře.

Baterie
Baterie, která tvoří podstatnou část zadní strany přístroje, má udanou kapacitu 4800 mAh a jmenovité napětí 11,1 V. Jedná se o šestičlánkovou baterii Li-Ion a při vypnutém přístroji ji nabijete za necelých 2,5 hodiny. Ve standardním* redakčním testu jsme naměřili příjemnou hodnotu 3h 55m; vzhledem ke kapacitě baterie jde tedy o standard v této kategorii (HW Centrino Sonoma).

Závěr
Nový Acer TravelMate 3220 je konstrukčně velmi povedený přístroj, který až na drobné chybky, z nichž nejpodstatnější je řešení chlazení, splňuje všechny požadavky na plně mobilní a ergonomický notebook pro práci v terénu. Doporučil bych ho především podnikatelům, kteří si potrpí i na multimediální výbavu svého přístroje – ta je především díky grafice u tohoto modelu na velmi dobré úrovni (škoda jen, že nemá pro čip x700 obvyklejších 128 MB), ocenit musím i nabídku všech bezdrátových technologií (FIR, Bluetooth, WiFi). Velmi vítaná je i samotná velikost přístroje, se kterou se ale samozřejmě zvyšuje cena - naše konfigurace označovaná jako 3222WXMi je nabízena za doporučenou koncovou cenu 39.990,- bez DPH. Na přístroj máte standardně jednoletou mezinárodní záruku, může být ale prodloužena na dva nebo tři roky, pokud si přikoupíte službu Acer Advantage. Nabízena je i možnost přikoupení tříleté záruky na náhodné poškození notebooku. Pokud si přístroj pořizujete jako soukromá osoba (ne na firmu nebo živnost), náleží vám zákonná dvouletá záruka.

Klady a zápory:
+ komplexní výbava (bezdrátové technologie, výkonná grafika)
+ mobilita

- v poměru k rozměrům vyšší hmotnost
- cena

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Acer TravelMate 3220

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2008-05-27 21:34:24 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Tiskové zprávy - Microsoft oznamuje změnu ve vrcholovém vedení:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • Microsoft oznamuje změnu ve vrcholovém vedení:
  • <H2>TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění</H2>:
  • <P>Společnost Microsoft dnes oznámila změnu ve vedení související s působením firmy ve střední a východní Evropě. Současný generální ředitel v České Republice Michal Čupa byl jmenován do nově vytvořené pozice generálního ředitele pro online služby v Rusku. Rozhodnutí přichází v době, kdy byl český Microsoft označen za nejlepší pobočku na světě v rámci celé korporace.<BR>:
  • Od 1. května bude Michal Čupa zodpovědný za ustavení a rozvoj internetových (online) služeb na nejrychleji se rozvíjejícím evrospském trhu. Produkty zaštítěné pod značku Windows Live, nabízejí spotřebitelům a firmám na celém světě kompletní řadu softwarových služeb. Windows Live je zároveň silnou zbraní Microsoftu na sílící konkurenci v oblasti webových produktů. Nové jmenování Michala Čupy dokazuje, že firma Microsoft přikládá vysokou prioritu rozvoji online služeb v regionu střední a východní Evropy. <BR>:
  • &#8222;Tuto novou výzvu jsem s radostí přijal,&#8220; říká Čupa. &#8222;Online služby otevírají zajímavé možnosti pro miliony zákazníků a partnerů. Rusko je v tomto směru a z evropského pohledu zásadním trhem a mimořádně atraktivní příležitostí.&#8220;<BR>:
  • Rozhodnutí přichází přesně rok po jmenování Michala Čupy do jeho současné pozice. Je výrazem uznání jeho zásluh za mimořádný růst, který dnes vykazuje česká pobočka a za efektivní řízení interních změn, ke kterým došlo po rozdělení českých a slovenských aktivit v tomto hospodářském roce. Jako generální ředitel měl Michal Čupa na starosti všechny obchodní aktivity a programy společnosti Microsoft v ČR, včetně úspěšného uvedení operačního systému Windows Vista, Microsoft Office 2007 a herní konzole Xbox 360. <BR>:
  • Během jeho působení v roli generálního ředitele se mu podařilo vybudovat silný vedoucí tým, neboť kladl velký důraz na získávání talentovaných zaměstnanců pro pobočku. Zároveň realizoval celou řadu významných mezinárodních projektů, např. vznik světového centra pro mobilní technologie v Praze, či nové call centrum v Brně, které poskytuje podporu českým, slovenským a maďarským zákazníkům.<BR>:
  • &#8222;Tato změna byla velmi pečlivě naplánovaná,&#8220; říká Vahé Torossian, vicepresident EMEA a prezident pobočky Microsoftu pro střední a východní Evropu. &#8222;Michal prokázal velkou iniciativu v rozšiřování obchodních aktivit v ČR a realizoval celou řadu úspěšných projektů v souladu s naším dlouhodobým strategickým zaměřením na Českou republiku - např. vznik světového centra pro mobilní technologie v Praze či nové regionální call centrum pro zákazníky Microsoftu v Brně. Jsem přesvědčen, že jeho cenné schopnosti a dlouhé zkušenosti s budováním efektivní organizace a zajišťováním spokojenosti zákazníků, mu pomohou zvládnout i jeho novou roli a posílí pozici Microsoftu na rychle rostoucím ruském trhu.&#8220;<BR>:
  • Michal Čupa bude spolu se svými novými povinnostmi v Rusku i nadále dohlížet na veškeré každodenní záležitosti české pobočky. Ve své stávající funkci generálního ředitele české pobočky bude působit přinejmenším do konce hospodářského roku, případně dokud nebude oznámen jeho nástupce. <BR>:
  • </P>:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse