RECENZE: Prestigio NOBILE 1560 - slušná výdrž v laciném balení

15. 9. 2005 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michal Hron

Prestigio nabízí řadu levnějších notebooků střední třídy nazvanou NOBILE. Model s označením 1560 je druhým zástupcem se sadou Centrino (Sonoma). Středně velký notebook s vahou pod 3 kg vyniká příjemnou výdrží na baterie. I přes líbivý vzhled jsou však jeho neduhem některé konstrukční nedostatky.

Prestigio NOBILE 1560 - slušná výdrž v laciném balení

Základní popis
Na první pohled působí přenosný počítač Prestigio velmi elegantním vzhledem daným kombinací stříbrné a šedé barvy imitující kov, přičemž stříbrná barva je tomuto notebooku vlastní. Jeho rozměry jsou 320 x 270 x 32 mm a váha příjemných 2,7 kg. Zmiňovanou šedou nalezneme jen na víku ukrývajícím displej, kde tvoří široký pruh ukončený povedenými vlnkami. Uprostřed víka se pak nachází logo výrobce, v dolní části tři indikační diody informující o aktivitě bezdrátové sítě (oranžová), zapnutí systému (modrá) či režimu spánku (opět oranžová dioda).

Ač se použité plasty díky povrchové úpravě skutečně tváří jako kov, po uchopení notebooku do ruky již nebudete mít ani pochyb o použitém materiálu. Se specifickým vrzáním plastů se totiž setkáte snad při každém uchopení těla notebooku. Spodní část ukrývající baterii a porty se sice tváří pevně, ostatní části konstrukce ale nelícují tak, jak by si většina uživatelů přála. Je to veliká škoda a konstruktéři v Prestigiu by měli doufat, že existují i jiní lidé než ti, pro které je první dojem z produktu ten nejdůležitější.

Na zadní straně se nacházejí tři USB porty, které jsou však blízko u sebe a tím pádem se připojené rozměrnější periferie vzájemně omezují. Neškodil by ani větší počet portů, ani větší rozmanitost jejich umístění po obvodu přístroje. Vedle nich nalezneme port FireWire (1394) a zásuvky modemu a síťového kabelu. Připraven je výstup S-Video i klasický VGA konektor pro připojení externího monitoru. Konektor napájecího kabelu je zde umístěn též, k celkovému popisu zadní strany počítače zbývají už jen dvě nenápadné zdířky – audio vstup a výstup (v tomto případě spojující jak analogový, tak i optický).

Vlevo našly své místo zásuvky pro PCMCIA karty a karty ExpressCard (PCI Express obdoba PCMCIA). První jmenovaná je zaslepena umělohmotnou náhražkou, druhá je pak zcela odkryta (krytka se zřejmě ztratila v předchozích redakcích; to je zároveň názorný příklad toho, že odklápěcí dvířka jsou v tomto ohledu praktičtější, ale bohužel je používá málokterý notebook). Stejně tak je vyřešen i slot pro paměťové karty SD/MS/XD/MMC nacházející se hned vedle – tedy opět zaslepen plastovým výliskem (zde naopak jsou myslím zbytečná i dvířka i plast). Pod ním nalezneme pro mě velice vítané kolečko k ovládání hlasitosti, možná jen jeho umístění mi přijde poněkud nepraktické.

Vpředu nalezneme optickou mechaniku. Osobně nemám takové umístění rád, po chvíli užívání k němu ale již nemám tak silné výhrady. Otázkou je, zda nebude někomu dělat problém umístění tlačítka pro otevření mechaniky, jelikož je umístěno přesně tam, kde intuitivně dvířka zasouváte zpět. Často se tak stane, že dvířka zavřete až na několikátý pokus díky opětovnému stisknutí tlačítka. Kolem tohoto tlačítka svítí zelené světlo indikující čtení z vloženého média. Umístění mechaniky v předu je také nepraktické pokud s notebookem pracujete na klíně.

Pravá strana je ze všech nejchudší, ukrývá pouze vyústění chlazení procesoru. Jeho umístění se nemusí líbit pravákům používající externí polohovací zařízení, jelikož při práci s myší se díky odvodu teplého vzduchy tímto směrem ruka více zapotí.

Klávesnice a ovládací prvky
Klávesnice dostala u Prestigia do vínku černou barvu a je ohraničena tmavě šedým obdélníkem, na jehož levé straně se nachází pět hot kláves, z nichž čtyři jsou uživatelem konfigurovatelné. Pevnou funkci má tak pouze jedna (zapíná a vypíná WiFi adaptér), dvě jsou z výroby přednastaveny ke spuštění webového prohlížeče a emailového klienta, zbývající dávají plnou volnost uživateli. Ač jsou poměrně titěrné, kolem jednotlivých kláves je prohlubeň jako stvořená pro polštářek prstu, což zajišťuje bezproblémové ovládaní. Při manipulaci s počítačem se mi ale často stávalo, že jsem jednu z kláves omylem stiskl.

Než se dostaneme k hlavní klávesnici, podíváme se ještě na plochu nad ní. Zde se nachází nejen tlačítko pro zapnutí/vypnutí systému, ale také pro nás zajímavý panel s pěti tlačítky a malým monochromatickým displejem. Tento prvek slouží k ovládání CD při vypnutém systému, na displeji se zobrazuje číslo přehrávané skladby a též jednoduché ikonky odpovídající dané operaci (stop, pauza ...). Po stranách tlačítek se nachází mřížky vestavěných reproduktorů.

Popisky hlavní klávesnice jsou provedeny v bílé barvě, dostupné funkce přes klávesu Fn pak v modré. Jednotlivé klávesy jsou dostatečně velké, avšak až přespříliš "volné". Mají malý odpor a vzhledem k tomu i velice nepěkně chrastí. Opět se zde tak dotýkám celkové konstrukce notebooku, která skutečně není nikterak valná. Všechny klávesy jsou natěsnány na sebe, nikde tak nenalezneme skupinky kláves. S tím souvisí i hlavní výtka k funkčnosti klávesnice, jelikož díky šetření místa jsou pro mě hojně využívané klávesy Home a End dostupné pouze přes klávesu Fn. To je dle mého názoru velmi nepraktické (Prestigio není jediné, které trpí tímto neduhem). Pochválit naopak musím plnou velikost obou Shiftů a především umístění levého Ctrl do rohu.

Pod klávesnicí je umístěn touchpad se dvěma tlačítky. Je ohraničen chromovým rámečkem a tlačítka jsou zakomponována do plastového výlisku. Jejich stisk není příliš jistý, ač se zdají být tlačítka velká, ve skutečnosti reagují jen blíže k vertikálnímu středu touchpadu. Problém je i se samotnou plochou touchpadu. Na zhoršenou funkčnost se zvlhčenými prsty jsem zvyklý, v tomto případě se ale nejistota ovládání objevovala, i když jsem měl prsty zcela suché. Celá dotyková ploška touchpadu má totiž vůli a při trochu silnějším stisku putuje v rozmezí cca. 0.5mm s prstem, což je dost nepříjemné. Osobně doufám, že je tento neduh vlastní jen testovanému vzorku.

Hlavní HW parametry
Již v úvodu článku jsem zmínil, že model NOBILE 1560 je druhým zástupcem této řady postaveným na základě technologie Intel Centrino v nejnovějším provedení Sonoma. Tato informace již zkušenějším uživatelům napoví, co mohou od hardwaru tohoto zařízení očekávat. Celý systém je postaven na čipsetu Intel Alviso, tedy přesněji 915GM, který je určen především pro mobilní procesory Pentium M s 533MHz FSB. V tomto případě se jedná o procesor Pentium M 760 pracující na frekvenci 2 GHz s jádrem Dothan disponujícím 2MB L2 cache.

Na velikost operační paměti v testovaném vzorku si bude stěžovat jen málokdo, jelikož máte k dispozici celých 1024 MB. Výrobce Kingston se svými moduly typu DDR2-SDRAM obsadil oba dostupné sloty. Sympatické je, že se jedná o paměti DDR2, bohužel ale s frekvencí pouze 400MHz (max. je možno 533). V redakčním testu se paměť charakterizovala přenosovou rychlostí 1351 MB/s, což ji řadí do lepšího průměru. Podle zakoupené konfigurace je v totebooku i méně paměti a je možné, že paměťové moduly budou lepší nebo také horší.

Testovaný pevný disk Samsung má kapacitu 80 GB a dokáže se otáčet rychlosti 5400rpm. Nabízí 8 MB buffer a využívá rozhraní SATA. Při testu přenosové rychlosti dosáhl na hodnotu 92,75 MB/s, což je nejlepší výsledek z dosud testovaných notebooků respektive disků! Přístupová doba 17,73 ms nikterak nevybočuje z průměru pevných disků používaných v přenosných počítačích, jde spíš o lepší průměr. Podobně jako u pamětí je podle konfigurace možno zvolit i jiný disk.

Pro čtení "stříbrných placek" je připravena optická mechanika QSI, která si poradí s DVD a pomůže vám vypálit CD na jakýkoli formát. Jedná se tedy o nejběžnější combo mechaniku spojující čtečku DVD a vypalovačku CD. Vzhledem k zaměření modelu bych očekával spíše vyšší evoluční řadu, je ale nadmíru jasné, že je tento artikl volitelný.

Co se týče spojení se světem, nabízí Prestigio běžnou síťovou kartu Realtek RTL8139 s podporou rychlostí 10/100 Mbit/s a analogový modem 56 kb/s. Bezdrátové sítě obstarává novější síťová karta ze sady Centrino Intel PROSet/Wireless 2915 podporující všechny 3 protokoly - a/b/g. Osobně bych uvítal přítomnost Bluetooth - navíc když chybí IrDa port. S propojením mobilního telefonu s tímto PC tak budete muset sáhnout po kabelu nebo jiném řešení (např. externí Bluetooth modul).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika
Displej se může pochlubit standardní úhlopříčkou 15" a maximální rozlišení 1024 x 768 obrazových bodů patří v dnešní době již k podprůměrné avšak stále časté hodnotě levnějších notebooků. Kvalita zobrazení je tak zcela běžná, nikterak nevybočuje ze zavedených konvencí v levné cenové kategorii. Na slunci se budete muset smířit s horší čitelností, stále ale na snesitelné úrovni. Samozřejmě se jedná o aktivní displej typu TFT.

Řešení grafické karty se smířilo se základem této čipové sady – jedná se o Intel GMA900, který ke své práci používá až 128MB sdílené operační paměti (proto doporučuji nekupovat méně než 512 MB RAM). Její grafické výkony nejsou nikterak oslnivé, na běžnou práci s dokumenty a internetem i starší 3D hry ale stačí. V testech získala (na integrovanou grafiku se sdílenou pamětí poměrně slušné) bodové hodnocení 5162 b pro 3DMark 2001SE, 1087 b v 3DMarku 2003 a 243 bodu v 3D mark 05.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia
Z pohledu multimedií je nové Prestigio velmi dobře vybavené, především díky portu FireWire a nezvyklému optickému audio výstupu. K dispozici máte i výstup S-Video, o klasických USB portech se již zmiňovat snad nemusím. Umístění audio vstupu i výstupu na zadní stranu ale znesnadňuje použití sluchátek či mikrofonu. Naštěstí má tento zástupce řady NOBILE zabudovaný mikrofon pod touchpadem. Jeho citlivost i kvalita odpovídá očekávání, jen jeho umístění není dle mne zcela praktické. Při běžné práci s touchpadem se z reproduktorů ozývá nepříjemně pronikavé pištění (vazba s reproduktory). Mikrofon je tedy nutné mít neustále vypnutý a zapínat ho pouze při použití a umírnit jeho nastavení. Problém zvukové vazby by neměl u dobře řešených notebooků vznikat.

Zvuk obstarává zvuková karta Intel 82801 FB AC’97 ve spojení s integrovanými reproduktory, které sice nepatří ke špičce, jejich přednes je ale velmi kvalitní – to platí ale pouze pro středy a výšky, jelikož hloubky nejspíše dostaly dovolenou. I při nejvyšší hlasitosti nedochází k žádnému zkreslování. Velmi vítám použití klasického potenciometru pro změnu hlasitosti, což u nových notebooků nebývá zvykem. Nad ním se nachází další zajímavý prvek, kterým je čtečka paměťových karet. Ta si poradí s většinou dnes známých formátů kromě Compact-Flash a Trans-Flash.

Velmi vítanou funkcí je i již zmiňovaná možnost přehrávání CD i bez zapnutého systému. Pro spuštění panelu pro přehrávání je připraveno tlačítko po pravém boku informačního displeje, vlevo od něj jsou pak klasická tlačítka vpřed, zpět, play/pause a tlačítko stop sloužící i pro vysunutí mechaniky. Na displeji se během přehrávání zobrazuje jen pořadí skladby a jednoduché symboly prováděné operace.

Chlazení a provozní hluk
Hledáte-li notebook, který vám ušetří peníze v topné sezóně, není NOBILE 1560 tím pravým kandidátem. Jeho tělo se i při dlouhodobé náročné práci zahřívá jen minimálně, citelné oteplení je jen na spodní straně notebooku. Vyústění větráčku je na pravém boku přístroje, vzduch pak nasává zespod a zčásti i zezadu. Při práci s položeným počítačem na klíně vás bude přístroj jen příjemně hřát (ovšem pozr na zakrytí přístupu chladicího vzduchu).

Hlasitost samotného ventilátoru je na velmi slušné úrovni, při běžné práci si ho ani nevšimnete. Zapíná se jen v případě, že je to skutečně potřeba. V klimatizované místnosti a při užívání kancelářských aplikací se neozval ani jednou.

Baterie
Již mnohokrát jsem zmiňoval, že mi přijde nepraktický akumulátor tvořící i část těla notebooku. Bohužel i Prestigio se k tomuto řešení přiklonilo a baterie tvoří podstatnou část spodku přístroje – navíc je zde na baterii umístěna i podpěrná nožička. V případě, že se rozhodnete z jakéhokoli důvodu užívat notebook bez baterie, budete mít velký problém se stabilitou přístroje. Samotný akumulátor má kapacitu 4400 mAh a je typu Li-Ion. Ve standardním* redakčním testu vydržela systém napájet velmi dobrých 5h a 13min, což je u Sonoma notebooků výrazný nadprůměr (i přesto že mnoho výrobců udává až 6 hodin).

Závěr
Ač se může zdát velká část recenze poněkud kritická, v žádném případě není Prestigio NOBILE 1560 npoužitelným výrobkem. Nepříjemné jsou některé konstrukční vady a třeba i rozložení USB portů těsně u sebe. Jeho nedostatky však kompenzuje především rychlý a úsporný procesor ve spojení s dostatkem operační paměti za příznivou cenu - referenční model s 1.6 GHz procesorem, 512MB RAM a 60GB diskem pouze nepatrně přesahuje 25.000 Kč bez DPH. Zákazník má možnost upravit si vnitřní výbavu dle svých představ což dává Prestigiu výhodu oproti mnoha zvučnějším značkám, které často dodávají na trh jen předem dané konfigurace.

Klady a zápory:
+ výdrž na baterie
+ nízké zahřívání a provozní hluk
+ kolečko pro ovládání hlasitosti

- horší mechanické zpracování
- rozmístění periferií

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.


Foto galerie Prestigio NOBILE 1560

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Prestigio Nobile 1560
  • Instalovaný procesor: Pentium M 760 (2.0GHz, 2MBL2, 533MHz FSB)
  • RAM (MB): 1024 (2x512) DDR2-400
  • HDD (GB): 80 (SAMSUNG HM080JI, SATA, 5400 otáček)
  • DVD: DVD/CD-RW (QSI CD-RW/DVD-ROM SBW242B)
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel GMA 900, sdílená do 128MB
  • Modem: 56k interní
  • LAN: 10/100, WiFi 802.11 a/b/g
  • Zvuková karta: Avance Logic ALC655/ALC850
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 5 hod 13 min
  • Rozhraní: 3x USB 2.0, 1x PCMCIA, 1xExpressCard, IEEE 1394 FireWire, LPT, COM, 2x audio vč. S/PDif, D-Sub, S-Video
  • Rozměry: 327 x 270 x 32 mm
  • Hmotnost (kg): 2.7
Recenze

Diskuse