RECENZE: Lenovo IBM ThinkPad R60e - odolný pracant

28. 11. 2006 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zahrádka

V síti našich recenzí tentokrát uvízlo praktické Lenovo IBM ThinkPad R60e, které se snaží při zachování aktuálních technologií udržet výslednou cenu co nejníže. Za solidních 23 500 Kč bez DPH tak lze pořídit robustní notebook s 15'' displejem, procesorem Core Duo, duální vypalovačkou i bezdrátovým adaptérem; konfigurace s Celeronem M stlačila dokonce cenu pod magickou hranici 20 tis Kč bez DPH.

Lenovo IBM ThinkPad R60e - odolný pracant

Základní popis

Jak už u notebooků ThinkPad bývá zvykem, jejich design je přísně účelový a funkčnost je na prvním místě. Někomu se pak výsledek líbí a nechtěl by nic jiného, někoho naopak design odrazuje, faktem ovšem je, že co do ergonomie patří notebooky řady ThinkPad k tomu nejlepšímu. Už při prvním pohledu působí R60e velice robustně, šasi je tvořeno z kvalitních černých plastů, které snesou i hrubší zacházení, kostra je tvořena magnesiovou slitinou. Celek je díky tomu velice pevný a prohýbání dílů okolo klávesnice minimální, taktéž z pokusu o kroucení víka vyjde R60 velice dobře. Drobné prohýbání plastů jsem zaznamenal pouze nad funkčními klávesami a v pravé části okolo DVD mechaniky, kde však zrovna větší tlak rukou při práci nehrozí.

V otevřeném i zavřeném stavu pak celému notebooku dominuje 15“ TFT XGA (1024 x 768) displej - je totiž usazen do mohutného víka, zevnitř navíc se silným plastovým přesahem pro vyšší pevnost. Jištěno je při zavření dvěma zámky z plastu, odjištění probíhá pouze jednou posuvnou páčkou v pravé části víka bez použití větší síly, naopak samotné otevření šlo poměrně ztuha a bylo potřeba použít obou rukou. Praktickým doplňkem je pak integrovaná dioda, která slouží jako lampička osvětlující klávesnici.

Zajímavým detailem, který zaujme hned na první pohled, je spojení víka a těla notebooku, provedené masivními klouby z již zmíněné slitiny. I když jsou díly pevné a slícování přesné, při zavření má víko určitou vůli, podobně je na tom i 6-ti článková baterie.

Notebook je standardně vybaven třemi konektory USB, jedním modemovým RJ-11 a jedním síťovým RJ-45, nechybí ani výstup na externí displej VGA a jeden PCMCIA I/II slot. Chudou, ale pro práci dostačující výbavu portů doplňují již jen jack konektory pro externí reproduktory a mikrofon, naopak FireWire, dokovací nebo dosluhující infra port byste hledali marně. Vše se u typů notebooků ThinkPad s přídomkem modelového označení „e“ (economy) řídí cenou, a tak absenci dalších rozhraní neberu jako zápor.
Naopak musím ocenit rozmístění všech konektorů, prakticky všechny jmenované porty se nacházejí na levé části u výdechu teplého vzduchu, takže pravákům nic nepřekáží na pracovním stole při použití myši; na ní bylo myšleno i rozdělením portů USB v poměru jeden vlevo, dva vpravo - při jejím použití tak není nutno vést případný kablík příliš složitě. Vytknout ale musím jejich těsné umístění hned nad sebou, při umístění vedle sebe nebo při větším rozestupu mezi nimi by si připojená zařízení tolik nepřekážela a manipulace s nimi by se obešla i bez prodlužovacího kabelu. Na pravé straně se nachází i Super Multi Dual optická mechanika, která je bez možnosti výměny za jiné zařízení.

Zadní strana patří dalšímu výdechu teplého vzduchu a napájecímu konektoru pro síťový adaptér, čelní strana disponuje pouze přepínačem pro zapnutí/vypnutí bezdrátového připojení a mřížkami ukrývajícími reproduktor.

Všechny stavové diody se nacházejí pod displejem, informují po řadě o zapnutí Wi-Fi, Num lock a Caps lock, běhu disku, celkovém běhu počítače, dobíjení baterie, připojení k napájení a o uspání notebooku. Zajímavým a praktickým doplňkem je viditelnost trojice nejdůležitějších diod (pro hlášení dobíjení, připojení k napájení a přepnutí do hibernace) i na vnější straně při zavřeném víku.

Ve všech aspektech pak R60e splňuje díky své konstrukci nárok na denní nošení do práce nebo do školy. S rozměry 332 x 269 x 40 mm a hmotností 2,8 kg brašnu příliš nezatíží, externí napájení zajišťuje malý síťový adaptér. Notebook vydrží hodně jak při mechanickém namáhání a otřesech (myšleno je i na odsunutí hlaviček disku při nárazu), tak i při provozu na baterie, což popisují další kapitoly této recenze.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice u testovaného kusu měla standardní rozložení kláves, déle jsem si zvykal pouze na umístění tlačítek PgUp/Down, Ins, Del, End a Home vpravo nahoře. Při psaní je tvrdší a nikde se neprohýbá, stisknutí doprovází slyšitelné klapnutí a prostor pro opření zápěstí při psaní je více než dostatečný. Popisky na jednotlivých klávesách jsou dobře čitelné a provedené v bílé barvě, jejich druhá funkce je pak vyznačena modrou.

Příjemný byl velký Enter i druhá funkce kurzorových kláves, která při současném stisknutí klávesy Fn může ovládat Windows Media Player (s jinými přehrávači včetně Winampu není funkční). Za zmínku stojí i rozdělení kláves F1-F12 do skupinek, takže je lze po tmě lépe nahmatat. Na co jsem si však nezvykl vůbec, bylo právě umístění klávesy Fn, která byla na obvyklé pozici levého Ctrl- toto umístění mají bohužel všechny ThinkPady. Dalším neduhem byl pak malý levý Shift (jen o pár milimetrů širší než obyčejná klávesa), celkově vzato bylo ale psaní po několika dnech příjemnou záležitostí.

Mnoho dalších tlačítek okolo klávesnice již nenajdeme, jedná se pouze o praktická tlačítka pro ovládání hlasitosti (vypnout zvuk, ztlumit a zvýšit hlasitost) provedené ve stříbrné barvě a podlouhlé modré tlačítko ThinkVantage ovládající zabezpečení a obnovu celého systému. Na čelní straně notebooku se nachází ještě posuvný přepínač, který zapíná/vypíná Wi-Fi.

Práce s trackpointem (nutno podotknout, že notebook má pouze trackpoint, touchpad by totiž zvyšoval cenu) je na celém ovládání to nejlepší. Bez potíží dokáže zastat externí myš, při práci se soubory, případně při brouzdání na webu potěší i scrollovací klávesa mezi levým a pravým tlačítkem. Nutno podotknout, že se domluvila nejen s Internet Explorerem, ale i Firefoxem a Operou.

Poslední funkcí klávesnice, kterou je dobré zmínit, je vestavěná LED v rámu displeje, která má pomoci při čtení popisků kláves za tmy. Díky přisvětlení od displeje má žlutá dioda snadnější práci, i tak je rozdíl mezi použitím lampičky a jejím vypnutím znát a celkově při psaní dobře pomáhá. Při úhlu rozevření víka od notebooku přibližně 110° osvětluje rovnoměrně celou plochu klávesnice a přitom je z hlediska náhledových úhlů displeje dobře vidět na zobrazovaný text. Některé klávesy (především ty blíže k displeji) se však lesknou a pro dobrou čitelnost je tak nutné občas měnit úhly pohledu.

Hlavní HW parametry

Základní deska s čipsetem Intel 945GM a s integrovanou grafickou kartou GMA950 je osazena dvoujádrovým procesorem Intel Core Duo T2400, což určuje použití notebooku především pro kancelářskou práci a surfování na webu. Procesor taktovaný na maximální frekvenci 1829 MHz a se 2 MB L2 cache je pro běžnou práci více než dostačující. Frekvence sběrnice je 667 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 19 267
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 423

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 38 549
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 28 828

Naměřené hodnoty potvrdily vysoký výkon a procesor se v našem žebříčku umístil v první dvacítce. Pro zaměření notebooku - tedy kancelářské aplikace - je více než dostatečný. V ČR jsou momentálně k dostání dvě konfigurace R60e, s procesorem Celeron M 420 (1,6 GHz, 1 jádro a bez úsporných mechanismů) a Core 2 Duo T5500 (1,66 GHz).

Testovaný počítač byl osazen jedním modulem 512 MB DDR2 SDRAM taktovaným na 667 MHz, pro budoucí rozšíření (max. 2 GB) je k dispozici ještě jeden SO-DIMM slot. Datová propustnost paměti pak dosáhla dobrého výsledku 1937 MB/s, což je průměrný výsledek a na práci, pro kterou je ThinkPad R60e určen, bohatě stačí.

80GB disk FUJITSU MHV2080BH s 8MB vyrovnávací pamětí je připojený přes rozhraní S-ATA 150, rychlost otáčení ploten je 5400 ot/min. Prodejní konfigurace disponují disky s 60GB kapacitou. V našich testech dosáhl testovaný kus těchto hodnot:

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 90,91 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 28,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,81 ms

Datová propustnost i přístupová doba nikoho neoslní, rozhodně ale vyhovují pro běžnou práci a uživatele svými parametry nebudou zdržovat.

O spojení se světem se stará bezdrátový Wi-Fi adaptér 802.1a/b/g a rovnou gigabitová ethernetová karta. Námi testovaný model nebyl vybaven Bluetooth adaptérem, stejně jako je tomu u levnější prodávané konfigurace s procesorem Celeron M. Dražší prodávaný model s procesorem Core 2 Duo adaptérem Bluetooth disponuje.

Optická mechanika HL-DT-ST DVDRAM GSA-4082N od LG Electronics je typu Super Multi DL a nemá problém se čtením žádných druhů médií. Rychlost zápisu na disky CD-R a DVD+/-R je 24x, zápis na přepisovatelná média CD je možný rychlostí až 16x, u DVD+RW 8x resp. pro DVD–RW 6x. Dvouvrstvá DVD zvládne zapisovat rychlostí 4x. Při čtení se vyznačuje poněkud vyšší hlučností.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Matný TFT displej o úhlopříčce 15“ s rozlišením 1024 x 768 dnes již nikoho nenadchne, nabízí však dobré pozorovací úhly i dobré podsvícení nastavitelné v sedmi krocích. Úplné vypnutí pomocí klávesy není možné. Díky velkým přesahům rámu je displej trochu lépe chráněn proti odleskům světla a při dobrém natočení může pomoci i při práci na slunci. Odezva je dobrá a nic tak nebrání například sledování filmu.

O grafiku se stará nejzákladnější model ze všech v současnosti používaných grafických karet, GMA950 se 128 MB sdílené paměti. Pro určení notebooku je dostačující, pro hráče novějších 3D her však rozhodně není. Naměřené hodnoty, které se řadí v našich žebříčcích k podprůměru, tedy nepřekvapí:

  • 3DMark 2001: 5346
  • 3DMark 03: 1343
  • 3DMark 05: 460
  • 3DMark 06: 135

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Multimediální výbava je podprůměrná, od kancelářského počítače se však více než reproduktorky a mikrofon (umístěn vlevo u klávesnice) čekat nedají. O zvuk se však v tomto případě stará pouze jeden reproduktor se špatným zvukem, plusové body mu patří za absenci drnčení při vyšší hlasitosti. Pro poslouchání hudby při práci bych ale rozhodně doporučil sluchátka. Z multimediálních funkcí musím zmínit pouze již zmíněnou druhou funkci šipek, která umí ovládat Windows Media Player, a samostatná tlačítka pro ovládání hlasitosti.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je řešeno klasickým nasáváním vzduchu na spodní straně notebooku, horký vzduch je odváděn na levé a zadní straně. Chladič však nemá mnoho práce, úsporný procesor i grafická karta totiž příliš tepla nevyrábí. Ve výsledku je tak provozní hluk velice nízký, větráček se otáčí konstantní rychlostí a ničím neruší. Za celou dobu používání se mi podařilo zvýšit otáčky na slyšitelnou mez pouze při zátěžovém 3D Mark testu, po několika sekundách se však opět snížily.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = bez touchpadu
  • levá strana pod klávesnicí = 38,1
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,2
  • klávesnice vlevo = 32,2
  • klávesnice vpravo = 30,1
  • spodek maximum = 40,0 (levá strana okolo procesoru)
  • výdech chlazení = 37,7

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = bez touchpadu
  • levá strana pod klávesnicí = 39,2
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,8
  • klávesnice vlevo = 33,0
  • klávesnice vpravo = 31,2
  • spodek maximum = 40,1 (levá strana okolo procesoru)
  • výdech chlazení = 38,5

teplota okolí při měření: 24,2

Práce na klíně je bezproblémová, žádná část notebooku nepálí, klávesnice je při dotyku poměrně chladná. S provozním hlukem i teplotou jsem byl nadmíru spokojen.

Baterie

Baterie je umístěna v zadní části a je jištěna jedním zámkem. Její kapacita dosahuje slušných 5,2 AH při 10,8 V. Vadou na kráse byla její vůle, kdy se při manipulaci s notebookem ozývalo klepání. Na vše se dá však poměrně brzy zapomenout díky její výdrži, když v našem testu dosáhla při polovičním jasu displeje času 5 hodin a 9 minut. I přes špatnou čitelnost displeje by se v krajním případě dala výdrž ještě prodloužit jeho větším ztlumením.

BIOS a zabezpečení

Do BIOSu s nadstandardními možnostmi nastavení se přistupuje při bootování notebooku, přístup z operačního systému není možný. Administrátoři ocení možnost zakázat jednotlivé porty, zaheslovat přístup na disk nebo požadovat heslo i při probuzení z hibernace. Nechybí ani sekce Alarms, kde lze povolit/zakázat zvuky beeperu při jednotlivých událostech, a nástroj pro diagnózu harddisku. Kromě zámku Kensington a nastavení hesel právě v BIOSu notebook nenabízí jiné možnosti zabezpečení.

Příslušenství

Na notebooku jsou předinstalovány Windows XP Professional, 90ti denní Symantec Client Security 3.0, Lotus Notes nebo třeba Google Toolbar, a především pak utilita ThinkVantage, která se stará o obnovu systému včetně jeho zálohování, updatování a správu připojení. Ke svému běhu využívá zálohy uložené na disku, což samozřejmě zrychluje obnovu systému. K počítači se tak prakticky nedodávají žádná instalační CD, notebook si se svým diskem vystačí sám. Odhadem utilita i se zálohami na disku zabírá 5 GB.

Ceny a záruka

Námi testovaná konfigurace má podobnou výbavu jako v ČR prodávaná 0657-A9G. Ta má navíc Bluetooth, procesorem je pouze Core 2 Duo T5500 (1,6G Hz) a má 60GB disk. Její doporučená koncová cena je 23 990,- Kč bez DPH (28 550 Kč s DPH).

Základní prodávanou konfigurací je 0657-4SG s procesorem Celeron M 420 (1,66 GHz) a 60GB diskem za 19 900,- Kč bez DPH (23 790 Kč s DPH).

Na obě konfigurace se vztahuje pouze jednoletá záruka (2 roky pro fyzické osoby nepodnikatele), která může být za příplatek rozšířena.

Závěr

Lenovo IBM ThinkPad R60e je základním modelem v řadě Thinkpadů. Nabízí robustní zpracování ala IBM za cenu začínající pod 20 000 Kč bez DPH. Za dobu testování jsem si na něj poměrně hodně zvykl a veškeré nedostatky dodatečně odpustil. Pro běžnou kancelářskou práci oplývá dostatečným výkonem, psaní na klávesnici je příjemné a potěší i výdrž na baterie. K záporům bych přičetl horší displej a nezvykle umístěnou klávesu Fn. Nedostatky jako chudou výbavu portů popř. ošizené audio vzhledem k ceně není těžké opomenout - škoda jen, že jako jediný notebook z korporátní řady ThinkPad nedisponuje možností dokování.

Klady a zápory

+ kvalitní provedení
+ nízký provozní hluk
+ dlouhá výdrž na baterie

- vůle u víka a baterie
- klávesa Fn na místě Ctrl

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo IBM ThinkPad R60e

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo IBM ThinkPad R60e
  • Instalovaný procesor: Intel Core Duo T2400 (1.66 GHz, 2 MB L2)
  • RAM (MB): 512 DDR2-667 (1x 512)
  • HDD (GB): 80GB (FUJITSU MHV2080BH, SATA 150, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-4082N
  • LCD: 15" TFT
  • LCD rozlišení: XGA (1024 x 768)
  • Video: Intel GMA 950 až 128MB sdílené paměti
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio [B0]
  • Polohovací zařízení: trackpoint
  • Software: Windows XP Professional
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5200 mAh / 5h 9min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 3xUSB, VGA out, RJ-11, RJ-45, 1xPCMCIA I/II
  • Rozměry: 332 x 269 x 40 mm
  • Hmotnost (kg): 2.80
Recenze

Diskuse