RECENZE: Umax VisionBook 7300WXR - dostupná 12''

18. 10. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Janeček

VisionBook 7300WXR je 12'' subnotebook s velmi zajímavým designem, evokujícím jistou dávku exkluzivity. Díky své váze pod 2 kg se hodí na cesty, na kterých svému majiteli poskytne jak dostatečný výkon procesoru Core 2 Duo, tak i komplexní možnosti konektivity a nebo integrovanou optickou mechaniku, to vše za doporučenou koncovou cenu pod 30 000 Kč bez DPH.

Umax VisionBook 7300WXR - dostupná 12''

Společnost Umax nikdy nepatřila mezi značky nabízející luxusní nebo designové notebooky. Naopak spíše prodávala notebooky s dobrým poměrem cena/výkon. V poslední době nicméně "vystrkuje růžky" a vypustila na trh některé zajímavé modely. Je to poměrně logický krok, protože dnešní zákazník se chce odlišovat (notebook také vyjadřuje životní styl) a vyžaduje určitou dávku exkluzivity. Za tu je si nutno připlatit, což ale u Umaxu zcela neplatí.

Model VisionBook 7300WXR svým šasi vychází z modelu VisionBook 7200WXN, nicméně na něm nalezneme pár změn. Na první pohled patrnou změnou je černá místo bílé barvy a dále pak členitý kryt displeje (rozdělený na malé kosočtverce). Redesignem prošla také spouštěcí tlačítka nad klávesnicí. Ostatní změny se již odehrály pod kapotou. Tím nejdůležitějším je nasazení platformy Intel Centrino Duo, což do jisté míry určuje/ovlivňuje ostatní zvolené komponenty (model 7200WXN měl čipset SiS).

Hlavní HW parametry

Základní deska má tedy čipset Intel GM965 Express, který nabízí 800MHz FSB. Tento čipset je dobrým základem pro každý notebook na platformě Intel Centrino Duo s integrovanou grafikou. Jako procesor byl zvolen Intel Core 2 Duo T7300 s jádrem Merom-4M, který pracuje na frekvenci 2 GHz a má 4 MB vyrovnávací paměti druhé úrovně. Jeho TDP (ztrátový výkon) má hodnotu 35 W. Toto je jediný procesor, který je v předkonfigurovaných modelech dodáván. Jeho výkon je více než dostatečný pro jakékoliv použití.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 642
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 376

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 937
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 30 116

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,9

Procesoru sekunduje 1 GB operační paměti typu DDR2 o frekvenci 667 MHz. Jedná se pouze o jeden paměťový modul a základní deska samozřejmě nabízí dva paměťové sloty, takže je zde možnost snadného budoucího rozšíření. Výkon paměti byl změřen na 2189 MB/s, což odpovídá současným standardům v Single Channel zapojení. Na výkonu RAM je vidět velký výkonový rozdíl mezi čipsetem SiS použitém v modelu 7200WXN a čipsetem Intel v tomto stroji.

Pevný disk Toshiba (MK1637GSX DL030G) nabízí velkou kapacitu 160 GB. Je připojen přes rozhraní Serial ATA, jeho plotny rotují rychlostí 5400 ot./min. a má 8 MB vyrovnávací paměti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 82,99 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 38,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,1 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 4,8

Tento disk rozhodně patří ke kladům modelu 7300WXR. Jeho výkon dosahuje současné špičky, a to jak v přenosové rychlosti, tak v průměrné přístupové době. Výborně ho hodnotí také samotný operační systém Windows Vista. Horší hodnotu dosáhl pouze v syntetickém testu při čtení z cache.

Někteří výrobci u malých notebooků neintegrují optickou mechaniku a nabízejí ji jako externí příslušenství. Umax ji ale do notebooku vložil jako základní vybavení a je to dle mého názoru dobře, neboť uživateli nebude chybět, až na cestách dostane chuť například na film na DVD. Jedná se o typ DVD Super Multi (Optiarc DVD RW AD-7530B) a umožňuje čtení a vypalování všech možných CD a DVD médií (DVD+-R/RW DL, DVD-RAM).

Na cestách jsou také důležité možnosti připojení k internetu. V tomto stroji naleznete standardní 56kbit/s modem, gigabitovou síťovou kartu (Realtek RTL8168/8111) a Wi-Fi adaptér podporující režimy b/g (Realtek RTL8187, nejedná se tak o notebook s logem Intel Centrino). Komunikaci s mobilem nebo mezi počítači pak můžete zřídit ještě přes technologii Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý lesklý displej má úhlopříčku 12" a často využívané širokoúhlé rozlišení WXGA (1280 x 800 pixelů). Kvalitou je subjektivně na dobré úrovni, především se na něj nemusíte dívat pouze z ideálního úhlu.

Obraz je zpracováván (jak jinak) integrovanou grafickou kartou Intel GMA X3100. Ta nedisponuje žádnou vlastní pamětí a sdílí až 358 MB operační paměti se systémem. Její výkon je pro pracovní využití dostatečný, s hraním her to je horší (podpora DirectX 9c, chybějící T&L jednotka).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4264
  • 3DMark 03: 1182
  • 3DMark 05: 698
  • 3DMark 06: 403

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 2,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,2

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Subnotebooky obecně neoplývají multimediální výbavou, vybaveny jsou pouze tím základním a běžným. To platí i o Umax VisionBook 7300WXR, který je vybaven dvěma reproduktory standardní kvality, integrovanou zvukovou kartou Intel High Definition Audio (nabízí 3 zvukové vstupy/výstupy, jeden z nich je digitální S/PDIF), čtečkou paměťových karet 4v1 (MS/MS Pro, SD, MMC) a webkamerou o rozlišení 1,3 Mpixelu. Ta bohužel s dodaným softwarem BisonCap neumožňuje vytvářet fotografie, umožňuje pouze natáčet video sekvence.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení tak malého prostoru je vždy problém, o to větší při použití "plného" mobilního procesoru a ne nízkonapěťové a úspornější verze. To se podepsalo i na testovaném modelu, protože notebook se po dobu testování zahříval přeci jen více a práce na klíně nebyla moc příjemná. Studený vzduch dovnitř vstupuje standardně několika vstupy na spodu notebooku a je vyháněn ventilátorem na levé hraně. Z důvodu vyššího zahřívání také ventilátor pracuje často a mírně ruší při práci.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,6
  • levá strana pod klávesnicí = 33,1
  • pravá strana pod klávesnicí = 25
  • klávesnice vlevo = 30,5
  • klávesnice vpravo = 26,3
  • spodek maximum = 39,8 (u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 44,8
  • napájecí adaptér = 43,6

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,2
  • levá strana pod klávesnicí = 33,8
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,9
  • klávesnice vlevo = 32,3
  • klávesnice vpravo = 25,4
  • spodek maximum = 44,8 (u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 49,6
  • napájecí adaptér = 46,7

teplota okolí při měření: 23,5

Baterie

Baterie jsou k notebooku dodávány dvě. Ta menší, která přesně padne do šasi, má kapacitu 2400 mAh a výstupní napětí 14,4 V. V našem standardním testu* udrží notebook v chodu 1 hodinu 48 min, což je vzhledem k její kapacitě očekávaná hodnota, se kterou ale uživatel v terénu příliš nepochodí. S větší baterkou o kapacitě 4400 mAh a výstupním napětí 14,8 V vydrží notebook běžet 3 hodiny a 21 minut. To už je lepší hodnota, ale přesto to není v tomto případě velké vítězství. Daň na tom má především žravější procesor. U subnotebooku s malým displejem, který bude pravděpodobně často využíván na cestách, bych raději viděl delší výdrž.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 28
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 50

Naměřený příkon notebooku odpovídá příkonu běžných 15,4" modelů s integrovanou grafickou kartou.

BIOS a zabezpečení

Do BIOSu Phoenix se dostanete stisknutím klávesy F2 při startu počítače. Z hlediska nabízených možností nastavení se jedná o standard. Můžete upravit čas, pořadí bootování a nastavit bezpečnostní hesla do BIOSu a pro přístup na pevný disk. Ty jsou také jediným možným zabezpečením počítače, pokud pomineme přípravu pro fyzický zámek Kensington Lock. Proti některým (dnes již spíše prehistorickým) virům (konkrétně tzv. bootovacím) se pak můžete chránit zabezpečením bootovacího sektoru, které je v BIOS také nabízeno. Zajímavá a poněkud matoucí je možnost aktivovat Intel Turbo Memory, která se v počítači nenachází a způsobí pád operačního systému již při jeho startu.

Příslušenství

Při zakoupení dostanete k notebooku ještě brašnu a softwarové příslušenství. To zahrnuje jednoduchou utilitu BisonCap pro snímání video sekvencí, vypalovací balík Nero 7 Essentials a softwarový přehrávač CyberLink PowerDVD.

Jako operační systém je dodáván Windows Vista Home Premium nebo můžete zvolit edici Business. Notebook se dá zakoupit i bez OS.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je zároveň také oficiálně dostupnou konfigurací. Za 27 990 Kč bez DPH (33 308 Kč s DPH) dostanete notebook s procesorem Intel Core 2 Duo T7300, 1 GB operační paměti, integrovanou grafikou Intel GMA X3100, 160 GB pevným diskem a operačním systémem Windows Vista Home Premium. Tuto konfiguraci si můžete upravit pomocí konfigurátoru na stránkách společnosti Umax.

Standardní záruční lhůta je 2 roky a lze ji rozšířit na 3 roky.

Závěr

Umax VisionBook 7300WXR je designově povedený notebook, který v malém 'balení' nabídne velmi dobrý výkon pro práci i pro zábavu (samozřejmě mimo hraní her). Doporučil bych ho lidem, co chtějí neobvyklý notebook za rozumnou cenu, případně lidem vyžadujícím výbornou mobilitu. Vytknul bych mu pouze efektivitu chlazení, která by mohla být vyšší, ale jinak notebook splnil moje očekávání.

Klady a zápory

+ výkon/velikost
+ design

- chlazení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Umax VisionBook 7300WXR

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Umax VisionBook 7300WXR
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T7300 (2 GHz, 800 MHz, 4 MB L2 cache)
  • RAM (MB): 1 GB DDR2-667
  • HDD (GB): 160 (Toshiba MK1637GSX DL030G, SATA, 5 400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super Multi (Optiarc DVD RW AD-7530B, DVD+/-RW DL, DVD-RAM)
  • LCD: 12"
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X3100, až 358 MB sdílené paměti
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: Intel High Definition Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows Vista Home Premium
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 2 400/4 400 mAh / 1h 48min/3h 21min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, S/PDIF, 3x USB 2.0, ExpressCard, 4in1 Card Reader (MS/MS Pro, SD, MMC), FireWire, VGA
  • Rozměry: 299 x 219 x 26/35 mm
  • Hmotnost (kg): 1,96
Recenze

Diskuse