RECENZE: Acer Aspire 8935G - multimedia ve velkém

1. 9. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Největší z nových modelů v řadě Aspire se dočkal inovace. Tento 18,4'' notebook má nyní stylovější klávesnici, úspornější chod a možnost přepínat mezi integrovanou (Intel) a dedikovanou (ATI) grafikou. Testovaná konfigurace s čtyřjádrovým procesorem, 4 GB RAM a dvěma pevnými disky cenou přesahuje 40 000,- Kč bez DPH.

Acer Aspire 8935G - multimedia ve velkém

Základní popis

Už při prvním pohledu je jasné, že tento notebook je primárně určen na multimédia a zábavu. Jeho tělo je sice černé, ale až na vrchní část základny je celé lesklé, což neznamená nic jiného než lapač otisků. Hrany jsou na většině míst zaoblené a v zavřeném stavu notebook působí mírně „polštářovitě“.

Odolnost šasi odpovídá zaměření, u kterého se očekává maximálně přesun mezi stoly, a to nejlépe autem. Uvnitř šasi jsou sice výztuhy, ale kvůli vyšší hmotnosti nedoporučuji nošení v otevřeném stavu za roh základny. Notebook se prohne a zavrzá. U těchto velkých notebooků jde ovšem o standardní jev, který se dá pochopit. Nedokonalost zpracování vidím na zkosené přední hraně, kde je možné odchlípnout svrchní plastovou část od té spodní a ani k tomu není potřeba mnoho síly. Také při otevírání je znát určité prohýbání některých plastů základny.

Klouby víka jsou zapuštěny v základně a maximální úhel otevření činí jen 120°. U tak velkého notebooku to pravděpodobně nikomu při běžném používání nebude vadit. Klouby jsou tužší a k otevření jsou potřeba obě ruce, aby se s víkem nezvedala i základna.

Výrobce se tentokrát více krotil, takže už notebook v zapnutém stavu nepřipomíná vánoční stromeček. Na čelní hraně je 5 modrých indikačních diod (disk, zámky klávesnice, zapnutí, baterie). Víko již nemá na vnější straně podsvícený nápis Acer. Ten je tentokrát podsvícený na vnitřní straně a je umístěn pod displejem. Prvky kolem klávesnice jsou podsvícené jen decentně.

Výbavu rozhraní má tento notebook velmi slušnou. Pominu-li čtečku paměťových karet na předku, všechna ostatní rozhraní si našla místo na bocích. Pravý bok je vybaven postupně od uživatele dvěma USB, optickou mechanikou, třetím USB a anténním vstupem TV tuneru. Na levém boku jsou dále ještě 3 programovatelné audio konektory, slot ExpressCard 54, FireWire 400, USB, eSATA/USB, HDMI, DisplayPort, VGA, LAN a napájecí konektor.

Výhrady nemám ani k počtu konektorů, ani k jejich rozmístění. Těší mě osazení FireWire portem a také přítomnost dvou digitálních výstupů grafické karty.

S mobilitou je to samozřejmě horší. Může za to poněkud větší hmotnost 4,37 kg a rozměry 438 x 305 x 40-50 mm. Napájecí adaptér má výkon 120 W a svou hmotností 765 g se řadí také k těm těžším.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice plně odpovídá dnešnímu trendu. Jde o nyní tolik populární typ chicklet, kdy jsou klávesy odděleny většími mezerami. Nechybí ani podsvícení, které je po startu vždy zapnuto a lze ho vypnout pomocí Fn+F9. Chod kláves je plynulý a psaní na klávesnici je příjemné.

Velmi široké tělo notebooku umožnilo doplnit standardní blok klávesnice numerickým blokem v klasickém rozložení známém ze stolních klávesnic. Nad numerickou částí je také v řadě umístěna čtveřice kláves pro pohyb v dokumentech, což může být pro někoho méně praktické, neboť je nutné při jejím použití zvedat ruku z písmenných kláves. K rozložení mám dvě větší výhrady. První se týká levého Shiftu, který je velký jako klávesy s písmeny. Druhá se týká kurzorových šipek, které jsou na výšku pouze poloviční.

Vlevo od klávesnice jsou tři dotykové senzory s podsvícenými ikonami – Wi-Fi, Bluetooth a zálohovacího programu. Umístění mi zde přijde nepraktické a nechápu, proč výrobce nevyužil velkou plochu nad klávesnicí. Při psaní se mi relativně často stávalo, že jsem si odloženým levým malíčkem vypínal a zapínal Wi-Fi i Bluetooth.

Vpravo od numerického bloku je sada dotykových senzorů Media Control. S její pomocí lze ovládat multimediální přehrávač a ztlumit zvuk. Proti některými kritizovanému CineDash zmizel dotykový pruh regulace hlasitosti, který byl nahrazen daleko praktičtějším kolečkem. Tento způsob regulace obecně považuji za uživatelsky nejpřívětivější.

Do prostoru pod klávesnicí se vtěsnal touchpad (Synaptics) s velkou dotykovou plochou. Reakce na prst jsou až překvapivě rychlé a práce s touchpadem je velmi příjemná. Menší výhradu bych měl snad jen k tlačítkům, která jsou mírně tužší. Poslední touchpady Synaptics již téměř bez výjimky podporují snímání více prstů a několik gest.

Hlavní HW parametry

Srdce notebooku tvoří čtyřjádrový procesor Intel Core 2 Quad Q9000 s frekvencí 2,0 GHz (2x 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB, 45W TDP oproti 25/35W u Core 2 Duo) a čipová sada Intel GM45 (tedy s grafickým jádrem). Zdá se, že se teď s čtyřjádrovými procesory budeme setkávat stále častěji a Q9000 je vstupním modelem (je nejlevnější).

CPU-Z
specifikace čipu

Výkon při použití jednovláknových aplikací zůstává limitovaný nízkou frekvencí procesoru a v některých aplikacích by se více osvědčilo nějaké dvoujádro s frekvencí 2,8 GHz. Čtyři jádra s nízkou frekvencí mají smysl jen v programech s dobrým rozdělením výpočetně náročné části na více vláken a i tam jsou výsledky většinou maximálně o 20% větší než u zmíněného 2,8GHz dvoujádra (například test renderingu v Cinebench).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 27 742
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 98 610

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17 631
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 62 796

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 395
  • Rendering (Multiple CPU): 1166
  • Multiprocessor Speedup: 2,95

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,8
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2902 MB/s

Oba sloty jsou zaplněny paměťovými 2GB moduly a celkem tak notebook nabízí 4 GB paměti typu DDR3-1066, ze kterých jsou přístupné přibližně 3 GB vinou použitého 32bit operačního systému.

Úložnou kapacitu tvoří dva 500GB pevné disky. V testovaném kusu byl první od Toshiby a druhý od Seagate. Toshiba se u svého disku chlubí nižší hlučností, ale nabízí také nižší výkon, takže z mého pohledu by bylo lepší použít pro systém druhý disk.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 158 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 60,7 MB/s (67,9 MB/s)
  • Průměrná přístupová doba: 20 ms (druhý disk: 17 ms)
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,6

Optická mechanika umí mimo čtení a pálení CD/DVD disků pracovat i s Blu-ray disky, a to dokonce nejen číst, ale i zapisovat. Podporuje tak multimediální zaměření notebooku a nabízí snadnou možnost přehrávání full-HD (1080p) obsahu.

Gigabitový ethernet je doplněn bezdrátovou konektivitou v podobě draft-n Wi-Fi modulu (2,4 GHz, 5 GHz) a Bluetooth modulem s podporou EDR.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý 18,4“ displej nabízí komfort na úrovni monitorů ke stolním počítačům díky svému rozlišení full-HD (1920x1080). Samotný TN panel je překryt lesklou vrstvou, která mimo jiné zvyšuje odolnost proti mechanickému poškození. LED podsvícení zajišťuje vyšší svítivost, díky které nejsou odlesky tak rušivé ani během používání přes den.

Kvalitativně jde o nadprůměrný panel a výhrady mám snad jen k pozorovacím úhlům. Konkrétně jednomu, a to tomu spodnímu. Při pohledu na displej zespodu dochází rychle k degradaci a invertování barev.

Sytost barev a podání černé jsou na dobré úrovni a barvy na LCD jsou spíše studené (mírně do modra).

U tohoto modelu proti předchozím verzím Acer přešel od NVIDIE k ATI, a notebook je tak osazen grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD4670 XT s vlastní pamětí 1 GB (128bit, GDDR3). Grafické jádro disponuje 320 unifikovanými výpočetními jednotkami a nabízí výkon někde mezi GeForce 9600M GT a 9800M GTX. Sympatická je možnost přepnutí na integrované grafické jádro GMA X4500MHD například pro snížení příkonu či hlučnosti notebooku.

V případě potřeby lze k notebooku připojit dva externí monitory a na každém zobrazovat jinou část plochy (v případě, že je interní displej vypnutý). Na výběr je VGA, HDMI a DisplayPort. Poslední dva jsou digitální a mají možnost snadné redukce na DVI. HDMI podporuje maximální rozlišení WUXGA (1920x1200). U DisplayPortu je omezení daleko výš a není problém připojit i 30“ profesionální monitory.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 24 035
  • 3DMark 03: 20 825
  • 3DMark 05: 11 904
  • 3DMark 06: 6937

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,7

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 461
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1692
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 4247
  • OpenGL Speedup: 9,22

SPEC viewperf 10 – Composite / 1600x1200 (fps)

  • 3dsmax-04: 8,17
  • catia-02: 10,19
  • ensight-03: 16,50
  • maya-02: 18,11
  • proe-04: 7,18
  • sw-01: 14,70
  • tcvis-01: 4,11
  • ugnx-01: 11,59

COD 5
game
COD 5, 1280x720, 4xAA, default

game
COD 5, 1920x1080, 4xAA, default

Race Driver GRID
game
GRID, 1280x720, 4xMSAA, high

game
GRID, 1920x1080, 4xMSAA, high

Výkon grafické karty je dostatečný na všechny dnešní hry. Pokud pominu ty nejnáročnější, je možné hrát i v nativním rozlišení displeje. Výkon karty se neztratí ani v profesionálních aplikacích, kde může jít o zajímavou levnou alternativu k jinak rychlejším (a dražším) kartám NVIDIA Quadro. Nechybí samozřejmě možnost hardwarové akcelerace HD videa.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Notebook je vybaven sadou 5.1 reproduktorů s opravdovou podporou prostorového zvuku. „Přední“ reproduktory jsou umístěny v mřížce nad klávesnicí a „zadní“ v čelní hraně pod opěrkami rukou. Hloubky řeší speciální reproduktor, kterému Acer říká Tuba.

Produkovaný zvuk patří k tomu lepšímu, co lze v notebooku najít, ačkoli několik výhrad bych zde také měl. Reproduktory nejsou správně vycentrované vůči uživateli a jsou více doprava. Pokud se uživatel posadí přímo před notebook, bude mít pocit, že hraje zvuk zprava a vytrácí se tak částečně stereo efekt.

Zvuková karta nabízí možnost programovat jednotlivé konektory zvukové karty. Není tak problém připojit dvoje sluchátka nebo všechny konektory přepnout do režimu výstupu a připojit 5.1 repro soustavu analogově.

V této konfiguraci je možné sledovat televizní stanice pomocí vestavěného DVB-T TV tuneru. Během testu 30 km za Prahou jsem na přiloženou anténu nechytil vůbec nic, ale s přiloženou redukcí je možné připojit velkou anténu (typicky z domácích rozvodů). Citlivost tuneru se příliš nelišila od tunerů v klasických set-top boxech.

Ve víku nad displejem se ukrývá objektiv webkamery, která je schopna pracovat v HD rozlišení 1280x720. Aby byla výbava kompletní, je vedle ještě duální mikrofon.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chladicí systém využívá jednoho ventilátoru, který se spouští záhy po zapnutí notebooku. Chod ventilátoru je prakticky neustálý bez ohledu na vytížení systému a vybranou grafickou kartu. Celková spotřeba je při kancelářské práci a integrované grafice jen kolem 15 W, což je hodnota, která by měla být na tak velkém notebooku uchladitelná i pasivně. Ventilátor přitom nejede na příliš nízké otáčky, a pokud v místnosti není žádný ruch, je nepřeslechnutelný.

V zátěži se otáčky ventilátoru zvednou, hodnota hluku však patří spíše do průměru podobně výkonných notebooků.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,8°C
  • klávesnice vlevo = 31,7°C
  • klávesnice vpravo = 32,5°C
  • spodek maximum = 33,3°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,8°C
  • napájecí adaptér = 42,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 40,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 39,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,0°C
  • klávesnice vlevo = 39,5°C
  • klávesnice vpravo = 37,8°C
  • spodek maximum = 40,3°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 54,1°C
  • napájecí adaptér = 57,1°C

teplota okolí při měření: 26°C

Odvod tepla je při kancelářské práci zajištěn dobře, protože se teplo na uživatele výrazně nepřenáší ani přes klávesnici, ani spodkem základny. Při větší zátěží umí čtyřjádrový procesor s Radeonem pěkně zatopit, takže pak je jednoznačně lepší položit notebook na rovný povrch, aby se mohl dobře chladit. Výhradu mám k opěrce levé ruky a části klávesnice nad ní, protože zde dochází k silnějšímu zahřívání a teploty dosahují až 40°C.

Baterie

Primární baterie je přístupná na spodku přístroje a má výkon 71 Wh. Acer se evidentně napříč svými notebooky snaží o co nejúspornější chod a podepsalo se to i na tomto obřím modelu. V našem redakčním testu* totiž vydržel pracovat na baterie přesně 5 hodin a 4 minuty. Při čistě kancelářské práci s integrovanou grafickou polovičním podsvícením LCD a zapnutou Wi-Fi jsem se pohyboval lehce pod 4 hodinami provozu.

Nejde o model do business segmentu, takže výrobce nenabízí větší baterie a ani možnost přidat druhou baterii místo optické mechaniky.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení – Intel GMA = 27 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení – ATI Radeon = 32 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 100 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení - Intel GMA = 48 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení – ATI Radeon = 79 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 100 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 76 W

Napájení má omezení na maximální odběr 100 W, což znamená určitou rezervu proti maximu napájecího adaptéru. Nabíjení baterie je velmi rychlé a nabití z nuly na 80% trvá přibližně hodinu za předpokladu, že je notebook vypnutý nebo jen minimálně zatěžovaný.

BIOS a zabezpečení

Nastavení BIOSu je omezeno jen na úplně základní věci v podobě změny pořadí zařízení k bootování a nastavení data a času. Z pokročilých voleb stojí za zmínku jen možnost přepnutí SATA řadiče do režimu kompatibility.

K standardním možnostem v podobě základních hesel v BIOSu výrobce přidal ještě čtečku otisku prstů, která má své místo mezi tlačítky touchpadu. Řízení čtečky je řešeno programově a bezpečnostní čip TPM není přítomen.

Příslušenství

Součástí balení byly mimo notebooku a napájecího adaptéru ještě redukce na připojení televizní antény (evropská i americká), přenosná anténa a dálkový ovladač Media Center.

Na disku je předinstalován operační systém Windows Vista Home Premium a jeho instalační obraz je také uložen na disku (ale ve skrytém oddílu). Další skrytý oddíl obsahuje osekanou instalaci Windows XP s programem Acer Arcade Deluxe, který umožňuje přehrávání multimediálního obsahu bez nutnosti spouštět plnohodnotný operační systém.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má pro náš trh výrobcem stanovenu doporučenou koncovou cenu 42 016,- Kč bez DPH (49 999,- Kč s DPH). V prodeji je také výrazně levnější konfigurace s dvoujádrovým procesorem Core2 Duo T6500 (2,1 GHz), pouze jedním diskem (320 GB), DVD vypalovačkou a bez osazeného DVB-T modulu. Ta má DKC 22 765,- Kč bez DPH (27 090,- Kč s DPH).

Standardně notebook disponuje dvouletou zárukou CAR (collect and return). Pomocí programu Acer Advantage lze tuto záruku rozšířit a například změna na 3 roky lokální on-site záruky (oprava u zákazníka) vyjdou na 4650,- Kč bez DPH (5533,- Kč s DPH).

Závěr

Aspire 8935G je typická výkonná multimediální mašina do domácnosti. Díky čtyřjádrovému procesoru se užije při práci s videem, případně na renderování, když není po ruce stolní počítač. Radeon 4670 ukazuje výkon mainstreamu přicházející generace grafických karet a lze na něm spustit všechny moderní 3D hry (ty náročné samozřejmě se sníženými detaily). Výrobce nic nepodcenil a k full-HD displeji přidal i optickou mechaniku schopnou číst a zapisovat Blu-ray placky.

Zajímavá je jednoznačně snaha o úsporný chod notebooku při kancelářské práci, kdy se jeho spotřeba snižuje někam na úroveň 15 W. Bohužel nic není dokonalé a při takovém chodu s integrovanou grafikou se stejně nijak neztlumí ventilátor, který sice v této kategorii notebooků hlučností nijak nevyniká, ale proti slabším notebookům je přece jen hlučnější. Za prohřešek proti ergonomii lze označit nevhodné umístění dotykových senzorů na Wi-Fi a BT, u kterých hrozí náhodný dotek při psaní na klávesnici.

Klady a zápory

+ nadprůměrná výdrž na baterie
+ výbava (HDMI i DisplayPort, FireWire, Blu-ray)

- nevhodně umístěná tlačítka Wi-Fi/BT
- ventilátor se nezastaví ani s integrovanou grafikou

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 8935G

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 8935G
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Quad Q9000 (2.00 GHz, 2x3 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD1 (GB): 500 (Toshiba MK5055GSX, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • HDD2 (GB): 500 (Seagate ST9500325AS, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • ODD: BD-RE (MATSHITA BD-MLT UJ230AS)
  • LCD: 18,4" TFT
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: ATI Mobility Radeon 4670 (1 GB, 128bit, GDDR3)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetLink Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC889)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh 14.8V / 5h 4min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, remote CIR, SD/MMC/MS/xD, FireWire 400, 3x USB, eSATA/USB, VGA, HDMI, DisplayPortExpressCard 54, TV anténa
  • Rozměry: 438 x 305 x 40-50 mm
  • Hmotnost (kg): 4.37
Recenze

Diskuse