RECENZE: Toshiba Portégé A600 - malý a vybavený pracant

16. 4. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Notebooky řady Portégé jsou zaměřeny na uživatele z firemního prostředí vyžadující maximální mobilitu a výbava modelu A600 tomu také odpovídá. Notebook s úhlopříčkou 12'' je nejen dobře přenosný, ale díky procesoru Core 2 Duo ULV a displeji s LED podsvícením dosahuje dlouhé výdrže na baterie. Stranou ovšem nezůstala ani konektivita, ta je rozšířena o 3G modem s GPS. Doporučená koncová cena testované konfigurace činí 30 000 Kč bez DPH.

Toshiba Portégé A600 - malý a vybavený pracant

Základní popis

Pro notebooky řady Portégé jsou charakteristické především malé rozměry a vysoká mobilita, tomu odpovídá i dnes recenzovaný model A600. Tento 12“ notebook je určený především pro profesionální uživatele vyžadující přenosný počítač, který je nebude při práci na cestách omezovat.

Design notebooku vychází z modelu Portégé R600, potažmo staršího R500 (viz naše recenze Toshiba Portégé R500 - venku jako doma). Vzhledu dominuje stříbrná barva, v černém provedení je pouze rámeček kolem displeje. Ačkoliv by se mohlo na první pohled zdát, že jsou povrchy notebooku vyrobeny z ušlechtilých materiálů, ve skutečnosti se jedná pouze o lakované plasty. Přesto je tělo notebooku dostatečné pevné a s výjimkou víka displeje se nikde neprohýbá.

Design notebooku netrpí módními výstřelky a je zaměřený především na funkčnost, za drobný „úlet“ lze považovat jen stříbrný plast u tlačítek touchpadu, který na mne působí levným dojmem.

Víko displeje lze díky typu kloubů otevřít pouze do úhlu 135°, při běžném používání to ale není příliš omezující. Vlastní víko je poměrně tenké a pružné, tyto vlastnosti jsou u notebooků s LED podsvícením obvyklé, případné prohnutí tak displeji vadí o něco méně (nehrozí zlomení invertoru, "pouze" elektroniky LCD).

Lehce neobvyklé je rozložení konektorů, ty se nacházejí pouze po stranách. Na pravém boku najdete vstup napájení, VGA výstup, kombinovaný eSATA/USB port, USB, audiovýstup a vstup pro mikrofon. Dále zde najdete výdech chlazení a kolečko pro softwarovou regulaci hlasitosti. Na druhé straně se pak nachází konektoru Ethernetu, poslední USB, přepínač bezdrátových sítí, čtečku SD karet, ExpressCard/54 slot a optickou mechaniku.

Výbava porty je slušná, potěší široký ExpressCard slot a stále ještě poměrně neobvyklé eSATA. K notebooku lze navíc dokoupit plnohodnotnou dokovací stanici, která nabídne i DVI výstup.

Rozměry notebooku 286 x 223 x 30 mm jsou příznivé, ještě lépe je na tom počítač s hmotností, ta činí 1,49 kg. K vysoké mobilitě přispívá také malý 60W napájecí zdroj.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice bývá u 12“ notebooků vždy určitým kompromisem, Toshibě se to v případě testovaného notebooku docela povedlo. Klávesnice vychází z českého rozložení s krátkým levým Shiftem a dvouřádkovým Enterem. Nezvyklé je umístění kláves pro práci s textem, zkrácený je pravý Shift a vedle něj se nachází klávesy PgUp/PgDn, zbývající jsou v pravém horním rohu klávesnice.
Klávesy mají příjemný stisk a psaní dostatečně pohodlné, jenom jeho hlučnost je mírně vyšší.

Nad klávesnicí se nachází dvojice vyhrazených tlačítek, jedním se spouští utilita Toshiba Assist a druhé slouží k přechodu do prezentačního režimu. V obslužném software jim však lze přiřadit libovolnou funkci. Bezdrátová síť se aktivuje přepínačem, jednotlivá zařízení (Wi-Fi, Bluetooth, 3G modem) pak lze ovládat pomocí Fn zkratky.

Dvoutlačítkový touchpad pochází do firmy Alps, jeho rozměry i citlivost jsou dostatečné. Tlačítka touchpadu mají poměrně hlasitý a tuhy stisk, uprostřed mezi nimi se pak nachází čtečka otisků prstů.

Hlavní HW parametry

Notebook je založen na obvyklé platformě Centrino 2, tentokrát se však jedná o úspornější ULV verzi. Základem je procesor Core 2 Duo SU9300 (1,2 GHz, 800 MHz FSB, 3 MB L2) s maximálním TDP pouhých 10 W. Platformu doplňuje čipset Intel GS45 s integrovaným grafickým jádrem. Spotřeba notebooku je díky úspornému procesoru nižší, na druhou stranu je už z jeho parametrů patrné, že výkonem bude za běžnými modely zaostávat. Pro běžné používání je však výkon dostačující.

Osazeny jsou dva paměťové moduly staršího typu DDR2-800 pracující v dualchannelu, každý s kapacitou 1 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17 049
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10 892

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 458
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 770

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 225
  • Rendering (Multiple CPU): 396
  • Multiprocessor Speedup: 1,75

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,4
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 4,8
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2313 MB/s

Pevný disk pochází také od Toshiby, jedná se o klasický 2,5 " SATA model s kapacitou 250 GB, rychlostí otáčení 5400ot./min a 8 MB vyrovnávací paměti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 102,06 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 46,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,13 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Navzdory malým rozměrům notebooku se dovnitř vměstnala i optická mechanika, ta má v rámci úspory místa zúžený profil, přesto podporuje čtení i zápis všech běžných CD a DVD disků.

Široké jsou možnosti konektivity, především v bezdrátové oblasti. Počítač je vybaven Wi-Fi adaptérem Intel WiFi Link 5100, který podporuje všechny v současnosti používané standardy (včetně draft-n).

Dále notebook disponuje integrovaným 3G modemem F3507g, který podporuje nejen technologie 3. generace (HSPA/WCDMA), ale samozřejmě také starší GPRS/EDGE. Při testování modemu se ukázalo, že jeho součástí je i plnohodnotný GPS modul, který umožňuje určení polohy.

Z dalších technologií je k dispozici Bluetooth a samozřejmě nechybí ani klasický ethernet, zde v gigabitové verzi.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej notebooku s poměrem stran 16:10 má úhlopříčku 12“ a standardní rozlišení 1280x800 a matným povrchem. Podsvícení je realizováno pomocí LED (diod), což lehce vylepšuje barevné podání jinak celkem průměrného panelu - především jeho pozorovací úhly jsou poměrně špatné. Celkový dojem zlepšuje alespoň dostatečně vysoký jas.

Známé, v čipsetu integrované grafické jádro GMA 4500MHD svým výkonem sice příliš neoslní, na druhou stranu je pro běžnou práci dostatečně výkonné a zároveň úsporné. Stejně jako v jiných noteboocích i zde si karta vyhradí potřebný prostor v operační paměti.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4209
  • 3DMark 03: 1737
  • 3DMark 05: 795
  • 3DMark 06: 639

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 269
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 575
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 784
  • OpenGL Speedup: 2,91

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,4

GMA v Intel 45GS nemá snížené frekvence (běží až na 533 Mhz) a za nižší naměřený výkon nese vinu pomalejší CPU. Procesor počítače má při výpočtu obrazu u integrovaných grafických řešení mnohem více věcí na práci než u těch dedikovaných.

Pro občasné hraní nějaké starší hry lze využít notebook také, pro novější tituly je pochopitelně nevhodný, navíc to ani není jeho účel. Výhodou posledního grafického jádra od Intelu je také rozšířená podpora akcelerace přehrávání videa.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Jako multimediální se dnes označují mnohé notebooky, ovšem pro modely cílené na mobilitu se tohle označení hodí jen málokdy a ani Toshiba Portégé A600 není výjimkou.

Daní za malé rozměry je pouze jeden miniaturní reproduktor u zapínacího tlačítka, jeho podání vyhovuje snad jen pro systémové zvuky. Osobně tak doporučuji pro poslech hudby či filmů využívat sluchátka či externí reproduktory.

Naopak pochválit lze ovládání hlasitosti, které je pro Toshibu typicky realizováno pomocí pohodlného kolečka (nejedná se o klasický potenciometr, ale o softwarový volume).

Notebook je vybaven také integrovaným mikrofonem a nechybí ani webkamera (s rozlišením 0,3 Mpx).

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Díky malým rozměrům je jistým kompromisem i chlazení, vzduch se nasává ze spodní strany a následně vyfukuje průduchem na levé straně.

Hlučnost chladícího systému notebooku je hodně proměnlivá a závisí i na nastavení režimů chlazení, které výrobce přidal do nastavení napájecích profilů.
Při nastavení „úsporného chlazení“ pak notebook spouští větráček sice jen občas, ale na maximální otáčky, to ruší hlavně ve chvíli, kdy se notebook více zahřeje a interval spouštění se zkrátí. Problém lze však jednoduše vyřešit volbou jiného režimu chlazení, kdy se větráček točí stále, ale jeho hlučnost je na přijatelné úrovni.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,2°C
  • klávesnice vlevo = 30,3°C
  • klávesnice vpravo = 28,0°C
  • spodek maximum = 35,9°C (krytka pamětí)
  • výdech chlazení = 34,0°C
  • napájecí adaptér = 33,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,8°C
  • klávesnice vlevo = 34,5°C
  • klávesnice vpravo = 29,0°C
  • spodek maximum = 39,8°C (krytka pamětí)
  • výdech chlazení = 50,7°C
  • napájecí adaptér = 41,9°C

teplota okolí při měření: 22°C

Na horní stranu počítače se teplo přenáší jen minimálně, vespod se už zahřívá trochu více. Pokud je notebook položený na pevné podložce, nejsou teploty problémem, opačná situace však nastává ve chvíli, kdy pracujete s notebookem v klíně. Průduchy v levé části spodního krytu se zakryjí a teplota se ve spodní části zvýší. Lidem citlivějším na teplo by tak mohlo větší zahřívání vadit.

Baterie

Výrobce zvolil baterii s poměrně vysokou kapacitou 63 Wh. Díky použití ULV platformy a úsporným opatřením výrobce (v rámci úspory energie lze vypnout optickou mechaniku nebo změnit zmiňovaný režim chlazení) vydržel v našem standardním redakčním testu* notebook v provozu 7 hodin a 28 minut. Při běžném surfovaní s maximálním jasem displeje a aktivovaným 3G modemem se pak výdrž pohybovala kolem 4h 30min.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 18 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 33 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 32 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 20 W

Ačkoliv má dodávaný zdroj výkon 60 W, nabíjení je nastaveno poměrně konzervativně. I ve vypnutém stavu trvá téměř 3 hodiny, než se baterie notebooku nabije na maximální úroveň.

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu jsou širší, stejně jako u většiny bussiness notebooků, kromě běžného nastavení pořadí bootování lze zakázat některá integrovaná zařízení a vypnout vybrané technologie (SpeedStep, virtualizace, AHCI režim SATA řadiče). Změnu nastavení lze provést i z prostředí Windows.

Protože je tento notebook určený především pro pracovní nasazení, disponuje rozsáhlými možnostmi zabezpečení. Základ tvoří TPM čip společně se čtečkou otisku prstů. K dispozici jsou také standardní hesla v BIOSu, ale například i méně tradiční přihlašování do systému pomocí webkamery.

Příslušenství

Příslušenství je omezeno jen na základní standard, v krabici kromě několika papírových manuálů nic navíc nenajdete.

Výrobce využil operační systém Windows Vista Bussiness, instalaci lze zálohovat vypálením na DVD. Předinstalovány jsou také užitečné utility od výrobce, software pro práci s DVD a bohužel tak bloatware (nejen) v podobě zkušební verze antiviru. Je trochu škoda, že výrobce nedoplnil k GPS alespoň nějakou demoverzi mapového software, utilita Wireless Manager umí modul pouze zapnout, zobrazit základní informace (souřadnice polohy, směr pohybu, rychlost) a posílat data na virtuální sériový port. Je tak pouze na uživateli, jak ji využije (měl by pracovat např. s Google Maps). Toshiba A600 s mapovým software dodávat nebude, proto se o GPS modulu nikde nedočteme. Přesto je a i bude standardní součástí tohoto notebooku.

Z volitelného příslušenství stojí za zmínku především Slim Port Replicator 2, který umožňuje rozšířit rozhraní notebooku o digitální obrazový výstup, 4 USB a Ethernet.

Ceny a záruka

Toshiba Portégé A600-133 se prodává za doporučenou koncovou cenu 29 990 Kč bez DPH (35 688 Kč s DPH). V současné době se na českém trhu neprodávají žádné jiné konfigurace.

Záruční doba je mezinárodní tříletá, v ČR a na Slovensku carry-in/pick-up & return.

Závěr

Toshiba Portégé A600 je notebook určený především pro uživatele vyžadující na cestách dobrou mobilitu a dlouhou výdrž na baterii. K tomuto účelu je vybavena velmi dobře – cestovatel ocení integrovaný 3G modem a leckdo i GPS modul. U malého notebooku navíc potěší i optická mechanika nebo široký ExpressCard slot. Druhou stranou mince je pak chlazení, které má určité rezervy, a displej s horšími pozorovacími úhly.

Klady a zápory

+ mobilita
+ dlouhá výdrž na baterii
+ integrovaný 3G modem s GPS

- zahřívání spodní strany
- horší úhly displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Portégé A600

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Portégé A600-133
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo SU9300 (1,2 GHz, 3 MB L2, 800 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-800 (2x 1024)
  • HDD (GB): 250 (Toshiba MK2552GSX , SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (Matshita DVD-RAM UJ862AS)
  • LCD: 12,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA 4500MHD
  • Modem: 3G s GPS (Toshiba F3507g)
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82567 Gigabit Network)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (a/b/g/Draft-N)
  • Zvuková karta: Realtek ALC262
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Alps)
  • Software: Windows Vista Business (32bit,CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 63Wh / 7h 28min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD, D-Sub, 2xUSB, 1x USB/eSATA, Express Card/54, replicator port
  • Rozměry: 286 x 223 x 30 mm
  • Hmotnost (kg): 1,49
Recenze

Diskuse