RECENZE: Toshiba Satellite A500 - lesklý elegán

27. 8. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Japonský výrobce inovoval své multimediální modely a my se podíváme na 16'' A500. Najdeme zde sadu Centrino 2, dedikovanou grafiku od ATI a slibnou výbavu od široké palety portů až po klávesnici s numerickým blokem. Notebook, kterému vévodí lesklé plasty téměř všude, má doporučenou koncovou cenu pod 20 000 Kč bez DPH.

Toshiba Satellite A500 - lesklý elegán

Základní popis

Toshiba Satellite A500 má, co se týče vzhledu, mnohé společné se staršími modely své řady. Design působí mohutně a opět jsou využívány v hojné míře lesklé povrchy v černém provedení se stříbrným zdobením.

Víko displeje má zaoblený tvar, lesklý černý plast zdobí pruhovaný vzor a nechybí ani velké logo výrobce uprostřed. Uchycení víka je realizováno širokým pantem na zadní straně, ten díky svému provedení omezuje maximální vyklopení na cca 130°. V zavřeném stavu by měl víko držet magnet, díky svému umístění na to ale úplně nestačí a vše musí zvládnout stisk dostatečně tuhého kloubu.

Lesklému provedení zůstala věrná i základna, rovněž vyvedená v černé barvě, zajímavě jsou zpracované výrazné mřížky reproduktorů umístěných nad klávesnicí a mohutně působí i touchpad. Po okrajích jsou navíc víko i základna lemovány stříbrným pruhem.

Notebook působí celkově mohutným dojmem a design je lehce extravagantní. Největší nevýhodou nadále zůstává použití tmavých lesklých materiálů, na kterých je zřetelně vidět každý otisk prstu a při běžném používání tak počítač vypadá upatlaně.

Porty jsou umístěny převážně po stranách, dozadu výrobce díky systému vyklápění víka nic neumístil, na přední straně pak najdete pouze čtečku karet (SD/MMC/MS/xD), přepínač bezdrátové sítě a stavové diody označující zapnutí notebooku, napájení, nabíjení, aktivitu disku a stav čtečky karet. Na pravém boku ve směru zepředu postupně najdete optickou mechaniku, dvojici USB portů, vstup pro napájení a zdířku pro zámek Kensington. Na opačné straně se pak nachází dva audiokonektory, široký ExpressCard/54 slot, kombinovaný eSata/USB port, HDMI výstup, konektor Ethernetu, analogový D-Sub videovýstup a ještě jeden USB port.

Nabídka konektorů je podle mého názoru ideální, chybí prakticky jen FireWire, které se používá pro připojení videokamer nebo některých externích disků či zvukových karet, na druhou stranu tohle rozhraní v současnosti většina uživatelů nepoužívá. Z pohledu praváka je praktické i rozmístění jednotlivých portů.

Zpracování základny je na slušné úrovni a plasty se příliš neprohýbají, horší je to bohužel s pevností víka. Při srovnání se staršími modely je sice patrné zlepšení, víko je ovšem stále dost měkké a při silnějším zatlačení z vnější strany se na displeji objevují barevné defekty.

Vzhledem k 16" úhlopříčce při poměru stran 16:9 jsou rozměry notebooku (384 x 259 x 41 mm) větší než u běžných 15,4" modelů, díky tlustému víku je docela široký i profil. Vzhledem k větší velikosti a hmotnosti, která činí 2,95 kg, se notebook pro pravidelné a časté přenášení spíš nehodí – a ani na něj není určen. Mobilitu navíc snižuje i veliký 90 W zdroj, který by mohl být menší.

Klávesnice a ovládací prvky

Díky větší úhlopříčce se do notebooku vešla plnohodnotná klávesnice i s numerickým blokem. Nejpříjemnější změna se dotkla povrchu klávesnice, na rozdíl od starších modelů už není vyrobena ze stejného lesklého plastu, jako je na základně a víku, ale z matnějšího materiálu. Díky tomu nevypadá při psaní klávesnice tak špinavě a uživateli tolik nekloužou prsty.

Rozložení klávesnice je standardní, levý Shift je zkrácený a Enter dvouřádkový. Klávesy pro práci s textem se nachází v bloku vpravo nahoře nad numerickou částí. Psaní je díky příjemnému stisku bezproblémové, jen mírně hlučnější než bývá zvykem.

Nad klávesnicí se nachází panel s podsvětlenými dotykovými senzory, ty slouží pro ovládání hlasitosti a funkcí přehrávače, aktivování eco režimu a vypnutí podsvícení v případě, že vám rozsvícená tlačítka vadí. Další funkce jako ovládání jasu displeje, přepínání obrazových výstupů, nebo bezdrátových adaptérů lze ovládat prostřednictvím tradičních Fn zkratek.

Touchpad je klasický dvoutlačítkový, pochází od firmy Synaptics, a protože není zapuštěný, odlišuje se od zbytku základny jen drsnějším povrchem. Dvojice stříbrných tlačítek je dost velká a práce s nimi bezproblémová, podle mého názoru by tlačítka klidně mohla být i menší ve prospěch větší plochy touchpadu.

Hlavní HW parametry

Srdcem notebooku je jak jinak než platforma Centrino 2, procesor s označením Intel Core 2 Duo T6500 pracující na frekvenci 2,1 GHz vychází z ořezané verze jádra Penryn, chybí mu proto podpora virtualizačních technologií, má sníženou frekvenci FSB (800 MHz) a menší je i velikost L2 cache (2 MB). Nezvyklá je u notebooku s dedikovanou grafikou volba čipové sady, výrobce osadil verzi s označením Intel GM45, která disponuje standardně vlastním integrovaným GPU.

Operační paměť má dnes už běžnou kapacitu 4 GB, jedná se o 2 moduly staršího typu DDR2-800, každý disponuje 2 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 25 762
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 439

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 51 519
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 32 881

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 379
  • Rendering (Multiple CPU): 704
  • Multiprocessor Speedup: 1,86

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,1
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,0
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2973 MB/s

Procesor nepatří mezi nejvýkonnější modely na trhu, na druhou stranu pro běžnou činnost je jeho výkon víc než dostatečný a rozdíl bude patrný jen při náročných činnostech, jako je například enkódování videa, případně u některých moderních her.

Osazený disk pochází od Fujitsu, jedná se o běžný 2,5" s kapacitou 320 GB, rychlostí otáčení 5400 ot./min, 8 MB vyrovnávací paměti a rozhraním SATA II.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 116,75 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 66,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,54 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,7

Optická mechanika pochází od LG, jedná se o standardní DVD Super Multi typ, který umí zapisovat všechna běžná CD i DVD média.

Komunikaci zajišťují standardní technologie, k dispozici je gigabitový ethernet, bezdrátový adaptér Intel Wireless WiFi Link 5100 (podporuje standardy a/b/g/draft-n) a samozřejmě nechybí ani Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má úhlopříčku 16", a stále více se prosazující poměr stran 16:9. Panel disponuje HD-ready rozlišením (1366x768 bodů) a lesklý povrch. Pozorovací úhly u notebooku nepřekvapí, jsou docela slabé, naopak barevné podání displeje je při srovnání s konkurencí lehce nadprůměrné.

Grafická karta pochází od ATI, jedná se o model Mobility Radeon HD 4570 vybavená 512 MB vlastní paměti. Grafické jádro disponuje 80 unifikovanými shadery, pracuje na frekvenci 680 MHz, paměť typu DDR3 pak pracuje na frekvenci 800 MHz. Největší brzdou výkonu tak zůstává 64bitová paměťová sběrnice. Grafická karta samozřejmě podporuje hardwarovou akceleraci videa.

Díky použité čipové sadě by mohlo být dostupné i integrované GPU pro hybridní režim umožňující přepnout na integrované řešení s nižší spotřebou. Výrobce však integrované GPU trvale deaktivoval, koneckonců hybridní režim u notebooku stavěného "domů na stůl" není důležitý.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 18 090
  • 3DMark 03: 10 843
  • 3DMark 05: 7819
  • 3DMark 06: 4091

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 440
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1695
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 4091
  • OpenGL Speedup: 9,29

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,3


Výkon grafické karty se pohybuje na úrovni vyššího lowendu, umožňuje hrát i novější hry, většinou se ale budete muset smířit se sníženými detaily a často i rozlišením. Běžnou práci pochopitelně zvládá bez problémů stejně jako hardwarovou akceleraci videa (výjimkou mohou být některé nestandardní MKV ripy s vyšším bitrate).

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Dvojice reproduktorů harman/kardon se nachází nad klávesnicí, jejich zvukové podání je na poměry notebooků velmi dobré a vysoká je i maximální hlasitost. Ze zvukových výstupů je kromě klasické analogové dvojice audiokonektorů k dispozici i optický digitální S/PDIF výstup a digitální výstup je i součástí HDMI. Analogově vícekanálový zvuk vyvést nelze.

Ovládání multimediálních funkcí a hlasitosti zajišťuje ovládací panel nad klávesnicí. Po připojení ke kompatibilní televizi navíc podporuje notebook standard HDMI-CEC který umožňuje ovládat některé funkce přehrávání na notebooku ovládačem od televize a případně i naopak.

Webkamera umí pořizovat snímky v maximálním rozlišení 1280x800, bohužel obrazová kvalita je na nízké úrovni a obraz je hodně zašumělý.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení nasává vzduch průduchy vespod notebooku a následně vyfukuje výdechem na levém boku. Systém je dobře nastavený, při běžné práci se ventilátor spouští jen výjimečně a jediným zdrojem hluku je pevný disk a notebook zůstává tichý. V zátěži se díky zahřívání grafické karty hluk pochopitelně zvýší, stále ovšem zůstává na přijatelné úrovni.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 33,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • klávesnice vlevo = 30,6°C
  • klávesnice vpravo = 28,5°C
  • spodek maximum = 32,1°C (nalevo uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,3°C
  • napájecí adaptér = 37,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • klávesnice vlevo = 34,8°C
  • klávesnice vpravo = 29,5°C
  • spodek maximum = 35,9°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 43,0°C
  • napájecí adaptér = 47,9°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při nenáročné práci zůstává notebook chladný, mírně se zahřívá jen v okolí touchpadu, lehce zvýšené teploty pak nejsou obtěžující ani v zátěži. Bezproblémová je i práce s notebookem položeným na klíně.

Baterie

Osazená šestičlánková baterie disponuje pouze základní kapacitou 43 Wh, vzhledem k náročnějším komponentům vydržel notebook v našem standardním redakčním testu* jen 2 hodiny 46 minut. Výrobce vybavil notebook tlačítkem eco režimu, ten ale využívá jen možnosti napájecích profilů operačního systému. Pochvalu si příliš nezaslouží elektronika baterie, neumí ukázat zbývající čas do vybití, indikuje pouze zbývající kapacitu v procentech.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 24 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 66 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 63 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 95 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 40 W

Nabíjení baterie na 90% při vypnutém notebooku trvá necelou hodinu. Napájecí zdroj má dostatečnou rezervu, při vyšší zatížení se proto nabíjení příliš neprodlouží.

BIOS a zabezpečení

Nastavení BIOSu umožňují kromě pořadí bootování nastavit i některé další volby, jedná se především o režim SATA řadiče, možnost deaktivovat jedno jádro procesoru, případně vypnout pípání po stisknutí dotykových senzorů nebo jejich podsvícení. Zakázat lze i použití zmiňovaného HDMI-CEC.

Zabezpečení je u notebooku směřovaného do segmentu domácností jen základní, k dispozici jsou běžná hesla, případně software pro přihlášení do systému prostřednictvím rozpoznání uživatele webkamerou.

Příslušenství

Standardně je na notebooku předinstalován systém Windows Vista Home Premium ve 32bitové verzi. Neobvyklé je, že Toshiba dodává na recovery oddílu kompletní instalaci také v 64-bitové verzi. Uživatel se tak může při každém obnovení systému rozhodnout, kterou verzi upřednostní, 64bitová verze umí využít plnou kapacitu operační paměti, není omezená na 3 GB jako 32bit. Součástí systému je bohužel také množství zbytečného bloatware, nejvíc po prvním spuštění počítače obtěžuje zkušební verze bezpečnostního software. Zbytečné je podle mého názoru i množství utilit dodávaných výrobcem, ne všechny jsou užitečné.

Dodávané příslušenství je omezeno jen na nejnutnější papírové manuály, nic dalšího v krabici s počítačem nenajdete.

Ceny a záruka

Výrobce nabízí testovanou konfiguraci Satellite A500-136 (C2D T6400, 4 GB RAM, 320 GB HDD, ATI HD 4570) za doporučenou koncovou cenu 18 299 Kč bez DPH (21 775 Kč s DPH).

Dále je v nabídce také konfigurace Satellite A500-132 vybavená výkonnějším a zároveň úspornějším procesorem C2D P8700, větším 400 GB diskem a výkonnější grafickou kartou ATI HD 4650 s DKC 21 999 Kč bez DPH (26 179 Kč s DPH).

Poskytována základní záruka je dvouletá mezinárodní bring-in s možností objednat zdarma přepravu do servisu.

Závěr

Toshiba Satellite A500 je vhodná především pro uživatele, kteří hledají multimediální notebook s originálním vzhledem a nevyžadují nadstandardní mobilitu. Notebook nabízí ideální nabídku rozhraní a kvalitní reproduktory, překvapením je i možnost výběru 32 a 64bitové verze předinstalovaného systému. Největší nevýhoda vyplývá z designu notebooku, stejně jako u jiných modelů se projevuje nepraktičnost leklých povrchů, které jsou náchylné na nečistoty. Škoda je také chybějící indikace zbývajícího času při běhu na baterii či měkčího víka LCD.

Klady a zápory

+ dobré reproduktory
+ recovery pro 32 i 64bit verzi systému
+ výbava konektory

- lesklé povrchy chytají nečistoty
- měkčí víko LCD

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Satellite A500

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite A500-136
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T6500 (2,1 GHz, 2 MB L2, 800 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR2-800 (2x 2048)
  • HDD (GB): 320 ( FUJITSU MJA2320BH G2, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: SuperMulti DVD
  • LCD: 16,0" TFT
  • LCD rozlišení: HD Ready (1366 x 768)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD 4570 512 MB DDR3
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168D)
  • WiFi: Intel WiFi Link 5100 (a/b/g/Draft-N)
  • Zvuková karta: Realtek ALC272
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium 32bit + 64bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 43Wh / 2h 46min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT/SPDIF, 1x SD/MMC/MS/xD, 1x eSata/USB, 3x USB, HDMI, D-Sub, ExpressCard/54
  • Rozměry: 384 x 259 x 36/41 mm
  • Hmotnost (kg): 2,95
Recenze

Diskuse