RECENZE: Dokovací stanice Toshiba Hi-Speed Port Replicator III (120W)

3. 4. 2014 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Toshiba v poslední době vyvíjí snahu sjednotit dokovací stanice pro většinu svých notebooků do jedné. Výsledkem je pro letošní generaci Hi-Speed Port Replicator 3, který funguje v modelech Portégé a Tecra A, Z a R.

Dokovací stanice Toshiba Hi-Speed Port Replicator III (120W)

Dokovací stanice jsou od nepaměti častým doplňkem pracovních notebooků ve firmách (malých i velkých) a Toshiba má s nimi zkušenosti v podstatě od jejich vzniku. V posledních generacích jejích notebooků bylo možné nezřídka vidět, že každý druhý v nabídce potřeboval jinou dokovací stanici. V poslední době jsou naštěstí tendence opačné, a tak teď většinu pracovních modelů vybavených dokovacím konektorem obslouží jediná stanice, na kterou jsme se proto blíže podívali.

Aktuálně by mělo být možné připojit následující notebooky ze současné:

  • Toshiba Portégé Z30, R30
  • Toshiba Tecra Z40, Z50
  • Toshiba Tecra A50

Stejný dokovací konektor používá také pracovní stanice Toshiba Tecra W50, ale oficiálně s touto verzí doku není podporována. Pro ni musíte zakoupit variantu doku se 180W napájecím adaptérem, která se kromě adaptéru liší jen v napájecím konektoru. Pokud si však koupíte tuto „výkonnější“ verzi, můžete do ní zapojit mimo W50 také kterýkoli z výše zmíněných modelů.

Základní popis a mechanické provedení

Stanice samotná má rozměry 381 x 149 x 31,5 mm a váží 720 gramů. Má klínový tvar, takže připojený notebook má zvednutou zadní část. Na horní straně je dominujícím prvkem dokovací konektor, kolem kterého můžete vidět načrtnuté „zarážky“ pro různé typy notebooků. V případě testovaného 15,6“ Tecra Z50 se bylo nutné řídit značkami s písmenem C a stanice za notebook přesahovala dalších 9 centimetrů. U 13“ a 14“ verzí Z30/Z40 je přesah asi o dva centimetry větší. Naopak písmena A‘ a C‘ jsou určena pro modely Portégé R30 (to je alternativa k Z30, avšak trochu těžší a s 37W TDP procesorem a u nás nedostupná) a Tecra A50/W50.

Stanice vám se správnou polohou notebooku pro zadokování bohužel nijak nad rámec nákresu nepomůže. Sám například mám dokovací stanici pod deskou stolu a notebook dokuju čistě po hmatu. Podobný přístup bohužel není u této stanice možný. Mechanicky dle mého názoru není nejšťastnější ani ukotvení připojeného notebooku ve stanici - počítač je totiž možné mírně naklánět dopředu/dozadu a dokonce s ním i mírně kroutit do stran. Nepředpokládám, že by to někdo cíleně dělal, ale ukazuje to na určité vůle, které by mohly vést k opotřebení, resp. poškození konektoru.

V zadní části má stanice lesklý černý pruh, kde vlevo trůní hlavní vypínač (bez podsvícení) a vpravo tlačítko pro bezpečné programové oddokování. Vedle tlačítka vpravo je decentní zelená dioda, která svítí, pokud je připojený notebook zapnutý (jinak je vše zhasnuté).

Všechny konektory jsou odsunuty dozadu. Na levém boku najdete pouze zdířku pro zámek Kensington a posuvný přepínač, který blokuje odpojení notebooku (je propojený se zámkem). Levý bok je pro změnu vybaven vyklápěcí páčkou pro mechanické odpojení počítače od doku.

Zezadu je stanice vybavena poměrně dobře. Jsou zde dva samostatné zvukové konektory (vstup, výstup), gigabitová LAN, šestice USB z čehož čtyři porty jsou ve verzi 3.0, obrazové výstupy (2x DisplayPort, DVI, HDMI, VGA) a zdířka napájení.

Oficiálně v balení se stanicí najdete 120W napájecí adaptér a stručnou tištěnou příručku. Do naší redakce stanice dorazila se 75W adaptérem, ale vzhledem k tomu, že je použit stejný napájecí konektor jako u notebooku, nepředstavovalo to problém.

Vnitřní zapojení

Konektorová výbava stanice se dá dělit do tří částí. První představuje konektor LAN, který je řešený jako průchodka dokovacím konektorem. Notebook po připojení stanice automaticky přemostí síťovou komunikaci do tohoto konektoru.

Druhá má v konektoru vyhrazené vodiče od USB řadiče. Ta čítá jak zmíněných šest portů, tak i USB audio čip, který obsluhuje zvukové konektory. Toshiba tedy nevedla zvuk z interního zvukového kodeku a radši přidala samostatný zvukový čip. Takové řešení může být vhodnější z hlediska kvality zvuku, neboť signál vedený dokovacím konektorem se všemi ostatními signály je náchylný k rušení. Takto se po připojení stanice objeví další zvukové zařízení, které operační systém aktivuje jako primární.

Třetí část se týká obrazových výstupů. Stanice jich má poměrně hodně, nicméně v dokovacím konektoru jsou vedeny pouze dva DisplayPorty. Každá signálová dráha vede k vlastní skupině fyzických konektorů a mezi těmito skupinami najdete popisky s šipkami (VIDEO1, VIDEO2).

Obě skupiny zahrnují jeden DisplayPort v plné velikosti a k němu sadu dalších (sdílených) konektorů, které jsou řešeny jako konverze z DisplayPortu. První skupina má DisplayPort a HDMI (do 1080p). Druhá má DisplayPort, single-link DVI-D a VGA. Z každé skupiny lze naráz vždy využít pouze jeden výstup, takže maximální počet monitorů připojených k doku je omezen na dva.

DisplayPorty vyvedené do dokovacího konektoru jsou sdílené s výstupy přímo na těle notebooku (alespoň v případě modelů Z30, Z40 a Z50), takže po připojení k doku dojde k jejich deaktivaci (podobně jako u konektoru LAN).

V dnešní době už je mírně nezvyklé, že je stanice vybavena tlačítkem pro bezpečné programové oddokování. Po jeho stisku jsou odpojeny monitory v doku i síťová komunikace (okamžitě začnou fungovat konektory notebooku) a USB zařízení jsou požádána o ukončení činnosti. Pokud programové oddokování neprovedete, upozorní vás operační systém chybou (zařízení je stále používáno), ale notebook se „nezasekne“.

Závěr

Nová dokovací stanice pro pracovní notebooky od Toshiby je po stránce konektorů velmi dobře vybavená. Lze ji zakoupit ve verzi se 120W a 180W napájením, kdy druhá jmenovaná umí obsloužit i pracovní stanici Tecra W50 (ostatní modely zvládne i slabší verze). Výhodou nového doku je kompatibilita s většinou aktuálních modelů pracovní řady.

Díky přítomnosti čtyř USB 3.0 není problém s připojováním rychlých zařízení a s pomocí doku lze obsloužit dva monitory. Nejvyššího rozlišení lze dosáhnout použitím dvojice výstupů DisplayPort, ostatní výstupy jsou řešeny jako odbočky z DP a jejich maximální rozlišení je omezeno na 1920x1200, resp. 2048x1152.

Výhrady lze směřovat k mechanickému provedení spojení notebooku s dokem a absenci aretačních mechanismů, které by usnadnily připojení počítače na to správné místo.

Oficiální cena doku ve 120W verzi je 3 628,- Kč bez DPH (4 390,- Kč s DPH) a součástí by měla být dvouletá mezinárodní záruka s opravou v autorizovaném servisu.

Recenze . Příslušenství

Diskuse