RECENZE: Lenovo MIIX 720-12IKB - sexy dvoudílné "plavky" s kvalitním LCD i klávesnicí

10. 3. 2018 07:22    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

12" PC tablet s připojitelnou klávesnicí v sobě ukrývá výkonný procesor Intel Core 7. generace s chytře vyřešeným chlazením. Mezi hlavní přednosti patří kvalitní LCD a překvapivě i velmi dobrá klávesnice. To vše je profesionálně zabaleno do stylového provedení.

Lenovo MIIX 720-12IKB - sexy dvoudílné "plavky" s kvalitním LCD i klávesnicí

Základní popis

12" přenosné konvertibilní řešení počítače 2 v 1 je tvořeno ze dvou oddělitelných částí. Nejdůležitější část (tablet) v sobě ukrývá všechno potřebné pro zobrazení (LCD) i zpracování (CPU, RAM, SSD) dat. Druhou částí je odnímatelná klávesnice. Dominantní barvou je černá, na trhu je i "zlatá" varianta.

Obě části drží pohromadě díky síle magnetů, které jsou umístěny v obou částech. Klávesnici lze k základně připojit i obráceně, takže i když chcete pracovat v režimu tabletu a klávesnici potřebujete z nějakého důvodu nosit sebou, můžete ji zaklopit tak aby přilehala k zadní straně tabletu a klávesy tak byly chráněny při položení na stůl nebo jinou plochu.

Pokud je část s klávesnicí připojena do pracovního režimu, po zaklopení se překryje LCD jako u běžného notebooku a vyvolá režim spánku. Pro práci v režimu notebooku je na zadní straně (hlavního těla) vyklápěcí spodní polovina, která slouží jako opěrná noha. Nohu lze otočit cca o 140°, rozsah úhlu naklopení LCD vůči desce stolu je tak v poměrně solidním rozmezí cca 15° až cca 81°.


Základní část je tvořena odlitkem tvrdého plastu (možná i nějaká slitina lehkých kovů) na zadní stěně a převážně tvrdým sklem na přední stěně. Výše zmíněná noha na zadní stěně je kovová a k tělu počítače je přichycena dvěma "pásovými" klouby podobnými těm u YOGA notebooků. Tělo se jeví býti dostatečně pevné pro dlouhou životnost. Na LCD je projev zatlačení prstu viditelný jen ze strany skla, pokud zatlačíte silně, zezadu by musel být tlak hraničící s destrukcí. Zadní stěna je dobře odolná proti zřetelně viditelným otiskům prstů vznikajícím při manipulaci. Na lesklém skle jsou naopak otisky patrné velmi rychle.

Rovněž klávesnicová část vykazuje vysokou tuhost, pravděpodobně je uvnitř vyztužena plátem kovu nebo velmi pevného plastu. Pracovní část je z tvrdého materiálu s hladkým povrchem, pravděpodobně stejného jako je zadní stěna hlavní části počítače. Okraje kolem pracovní plochy a spodní strana dílu s klávesnicí je z jakési kombinace měkkého plastu potaženého tenkou vrstvou jakého si jakoby filcu (nevím jak přesněji to popsat). "Filcová" část se velmi snadno zašpiní od jemného prachu a odhaduji, že časem budou na nejvíce fyzicky exponovaných místech viditelné známky opotřebení.

Část s klávesnicí je maximálně tenká, veškerá rozhraní jsou tedy umístěny v hlavní části počítače. Na levém boku v horní polovině od shora je duální audio jack, USB-C 3.1 a USB-A 2.0. Na pravém boku je umístěn rychlejší USB-A 3.0. Na zadní stěně zařízení, schovaný pod odklápěcí nohou, je slot pro microSD kartu, zřejmě zamýšlený pro dlouhodobé rozšíření úložné kapacity. Trh SDXC karet aktuálně nabízí až 256 GB, technologicky je v budoucnu dosažitelných až 2 TB. Zespodu je magnetický konektor pro připojení klávesnice.


Hlavní část počítače má rozměry 292 x 210 x 9 mm a váží 778 g. Klávesnicová část má rozměry 293 x 224 x 5,5 mm, v nejširší části konektoru 9,5 mm, ta se ale při spojení obou částí schová. Klávesnice váží 384 g. Celek díky zahnutí klávesnicové části měří (v přepravním složení) 224 x 215 x 15 mm. Rozměry kompaktního zdroje jsou 110 x 63 x 34 mm a jeho váha 196 g. Vše dohromady tedy váží 1358 g což je hodnota odpovídající celkově vysoké mobilitě zařízení.

Klávesnice a ovládací prvky

Na klávesnici, díky přizpůsobitelné konstrukci přichycení k počítači, lze pracovat ve dvou ergonomických režimech. Po samotném propojení obou částí je nejprve klávesnice ve vodorovné poloze, respektive její základna kopíruje náklon desky, ke které přilehá ve všech rozích. Základnu klávesnice lze ovšem přizvednutím (části blíže k LCD) naklonit, předek klávesnice leží dále na stole a zadní část pevně drží magnety zvednutou. Deska stolu se zvednutou základnou klávesnice spolu svírají úhle cca 7°. Při zatlačení prstem se zvednutá klávesnice více prohýbá, ale stále se jeví býti dostatečně pevnou i pro dlouhodobou životnost.

Černé klávesy mají vysoce kontrastní bílé popisky, všechny znaky i symboly. Podsvícení má dva stupně a lze jej aktivovat i v režimu BIOSu, čili nezávisle na operačním systému. Rozložení kláves je česko-slovenské. Ač by se mohlo zdát, že půjde o provizorní, jde k mému milému překvapení o plnohodnotnou klávesnici, na které lze velmi dobře a rychle psát. V naklopené poloze mohou mít problém snad jen uživatelé, kteří při používání do klávesnice rádi silně "tlučou" prsty.


Klávesy mají plnou velikost i stisk totožný s běžnějšími notebooky Lenovo, velmi pravděpodobně půjde o totožné technologie. Rozložení je velmi standardní. Klasicky bych uvítal větší mezery mezi skupinkami po čtyřech v horní řadě F1 až F12 a schází mi klávesa kontextové nabídky. Multimediální funkce na klávesách F1-F12 mají z výroby prioritu, přitom Alt+F4 funguje standardně (Alt není potřeba držet, ale navádí když je stlačen), rovněž F5 funguje standardně pro obnovení načtené stránky v prohlížeči, možnost změny priority jsem nanášel ani v BIOSu ani v aplikaci. Postrádám klávesu pro rychlé vyvolání režimu spánku. Ins a Del jsou umístěny optimálně, Backspace a Enter jsou příjemně velké.

Kurzorové šipky lze dobře nahmatat, oceňuji, že mají plnou velikost ostatních kláves, jsou sice začleněné do bloku ostatních kláves, ale šipka dolu má na sobě malý výstupek pro snazší nahmátnutí prstem. Home + End a PgUp + PgDn jsou umístěny na kurzorové šipky, fungují spolu s klávesou Fn, optimální řešení pro zařízení této (nejen) velikosti.

Základní indikační diody jsou na zařízení dvě. V klávese CapsLock je umístěna bílá dioda pro indikaci aretace psaní velkých písmen. Další bílá dioda je v tlačítku vypínače, při zapnutém notebooku svítí, v režimu spánku světlo "pulsuje", u vypnutého notebook je dioda zhasnuta, i když je notebook připojen k napájení. Stav nabíjení baterie u vypnutého notebooku poznáte jedině při zapojení adaptéru, kdy na obrazovce na chvíli vyskočí procenta nabití, podobně jako to mívají mobily. Pokud tedy chcete zjistit, jestli je už vypnutý notebook plně nabitý, musíte odpojit a zase zapojit napájecí adaptér nebo notebook zapnout.

Tlačítko zapnutí je na pravém boku, hned pod ním je ještě kolébkové tlačítko ovládání hlasitosti. Tlačítko pro zapnutí je potřeba držet cca 0,5 vteřiny, aby se notebook zapnul. Z režimu spánku (ne hibernace) lze notebook probudit i přejetím prstu po obrazovce nebo stiskem libovolné klávesy na připojené klávesnici.

Touchpad má rozměry 90 x 60 mm, velikost mi připadá dostatečná. Posunut je více doleva, lícuje s mezerníkem. Vadí mi opět módní jednolitý touchpad, který v sobě spojuje pohybovou plochu současně s tlačítky "myši", bohužel se před jejich stiskem může stát, že si nejprve odjedete kurzorem. Na jednu stranu by se zde dal jednolitý touchpad částečně omluvit tenkým provedením klávesnice, samostatné klávesy většinou bývají trochu vystouplé, na druhou stranu když může být stlačitelný celý touchpad, mohla by být tenká i samostatná tlačítka. Celý touchpad je rovnoměrně stlačitelný do výšky cca 80%, dle mého soudu by mohl být stisk malinko měkčí a tišší. Reakce kurzoru na pohyb prstu po touchpadu mi vyhovuje.

Notebook/tablet lze pochopitelně ovládat také pomocí dotykové obrazovky. Obrazovka reaguje jak na prsty, tak na aktivní pero (stylus), které je v testované konfiguraci součástí dodávky. Jakmile se pero dostatečně přiblíží (na obrazovce se objeví malá tečka), obrazovka přestane reagovat na doteky prstů a dlaně, což je dobře. K peru jsou přibaleny 3 baterie. Ano 3. 1x mikrotužková a 2x malá "hodinková". Pero rozpoznává sílu přítlaku a funguje jen s bateriemi, přitom na univerzální pasivní pero (pro dotykové ovládání), s měkkou gumovou hlavičkou, reaguje obrazovka stejně jako na prst. Přibalené aktivní pero má na boku i dvě ovládací tlačítka. Práce s perem je na pohodu. Nejnovější velká aktualizace Windows 10 (s Windows Ink) má už i několik zajímavých nástrojů pro jeho použití / hraní si. K peru je dodáván i malý plastový držák, který lze zasunout do USB-A portu, pozor na jeho použití na levém boku, při zapojeném napájení, fyzicky si mohou překážet, ale nemusí, záleží, jak ho zastrčíte.

Hlavní HW parametry

Instalovaný procesor, v testované konfiguraci, Intel Core i7-7500U běží v základu na frekvenci 2,7 GHz, s TurboBoost 3,5 GHz a základní příkon TDP 15 W. Výrobci notebooků u tohoto procesoru mohou základní spotřebu snížit na 7,5 W a frekvenci na 800 MHz nebo naopak zvýšit na 25 W a 2,9 GHz. Lenovo se rozhodlo zvýšit základní takt na 2,9 GHz, TDP zůstává na 15 W.

Jedná se o procesor předposlední sedmé generace. Procesor nabízí 2 fyzická a celkem 4 logická jádra. Dokáže pracovat maximálně s 32 GB operační paměti RAM DDR4. Uvnitř procesoru se ukrývá také grafické jádro Intel HD Graphics 620.


HWinfo Single-Thread mód (zatíženo jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 82940
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18206

HWinfo Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 177021
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 62359

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,66 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 4,08 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,45

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 147 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 367 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,5

Testy 3D Mark - CPU

  • 3DMark 11 - Physics: 4984
  • Fire Strike - Physics: 5727
  • Time Spy - CPU: 2040

V testované konfiguraci je nainstalováno 8 GB DDR4 operační paměti RAM, zapojena je v režimu DualChannel, takže GPU integrované v CPU, dokáže využít svůj plný potenciál. Paměť je z prostorově úsporných důvodů napájena přímo na desce, takže ji nelze v budoucnu uživatelsky rozšířit, nicméně pro zamýšlené využití by měla kapacita bohatě stačit.

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 13743 MB/s

NVMe SSD, 256 GB, modul formátu M.2, dodala firma Intel (SSDPEKKW256G7), oficiální marketingové označení je Intel SSD 600p Series. Lenovo tento modul z továrny rozdělilo na dvě části, 212 GB je určeno pro operační systém a necelých 25 GB velký oddíl v sobě nese 1,5 GB instalací ovladačů. Druhý menší oddíl s ovladači lze smazat a kapacitu spojit do jedné s hlavní částí, dávalo by mi to větší smysl. Výkon SSD modulu přesahuje běžný průměr dosud testovaných notebooků.


SSD

  • HD Tach (měření průměrné přenosové rychlosti při čtení): 485 MB/s
  • Průměrná přístupová doba čtení: 0,093 ms

Displej a grafika

12" IPS dotykový displej s lesklým povrchem a neobvyklým poměrem stran 3:2 nabízí vysoké/jemné a neobvyklé rozlišení 2880x1920. Tablet je jen o něco menší (kratší) než list papíru A4, okraj kolem LCD má šířku cca 19 mm po celém obvodu. Použitý LCD panel nese označení AUO B120YAN01.0 a podle všeho je bez PWM.

Na lesklém povrchu se celkem rychle zachytávají otisky prstů, ty jsou ale nejvíce viditelné při zhasnutém LCD. Lesklý povrch samozřejmě odráží veškeré světlé předměty v okolí uživatele, práce s dokumenty na bílém pozadí to výrazně eliminuje.


Podsvícení má 11 stupňů. Dva nejnižší jsou pro práci ve tmě nebo velkém šeru, od třetího stupně se dá již rozumně pracovat i při kancelářském osvětlení, pokud potřebujete šetřit baterii. Osvětlení je velni rovnoměrné po celém obvodu. Pozorovací úhly jsou perfektní při všech směrech natočení LCD, pro tablet důležitá vlastnost. Podaní barev je kvalitní a převyšuje řadu průměrných notebooků i s IPS LCD.

O integrovaném grafickém čipu Intel HD Graphics 620 toho bylo již řečeno mnoho a nesčetněkrát prošel testem naší redakce. Jak je uvedeno výše, jde o grafické jádro integrované do jednoho bloku s procesorem. Při troše snahy si lze občas zahrát i nějakou starší a méně náročnou 3D hru v nižších detailech, ale jedná se spíše o nouzové řešení. Nabízí naprosto dostatečný výkon pro práci s dokumenty, internetem i sledování videa. Pro zamýšlené využití tohoto zařízení splní dobře svůj úkol.


Testy 3D Mark - celkový grafický 3D výkon systému

  • 3DMark 11: P 594 (GPU: 506)
  • Fire Strike (DX11): 912 (GPU: 975)
  • Time Spy (DX12): 381 (GPU: 334)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 41,38 fps
  • Cinebench R15: XXXX fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): nedokončeno
  • EnSight (ensight-04): 3,4
  • LightWave 3D (lightwave-01): 23,53
  • Maya (maya-03): 19,86
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 3,05
  • SolidWorks (sw-02): 19,35
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 4,22
  • Siemens NX (snx-01): 2,86

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 11,11
  • CATIA (catia-04): 11,25
  • Creo (creo-01): 10,79
  • Energy (energy-01): 0,24
  • Maya (maya-04): 10,29
  • Medical (medical-01): 4,32
  • Showcase (showcase-01): 5,62
  • Siemens NX (snx-02): 3,21
  • Solidworks (sw-03): 23,65

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 11,4 fps

Multimedia

Reproduktory jsou v notebooku dva, ve spodních rozích stojícího notebook, směřují dozadu a jejich zvukový projev na mě udělal dobrý dojem. Chtělo by to samozřejmě lepší basy, ale vzhledem k tomu že se jedná o tenký notebook, je výsledek velmi dobrý. Reproduktory hrají pocitově lépe, pokud tablet stojí, než ležící na desce stolu.

Kamery jsou na tabletu dvě. První, na vnitřní straně nad displejem, ukládá fotky v rozlišení 1280x720 a zdá se, že jde opravdu o nativní rozlišení snímače. Při práci kamery svítí vedle ní bílá dioda. Druhá kamera je na vnější straně tabletu, fotky ukládá v rozlišení 2560x1440, ale s nativním rozlišením snímacího čipu bych si tu nebyl už tak jistý, kvalita pořízených fotek tomu dle mého soudu neodpovídá. Vnější kameře schází indikační dioda.

Chlazení a provozní hluk

Ač to nebývá v této kategorii počítačů zvykem, je uvnitř těla tabletu umístěn jeden malý ventilátor. Chladicí otvory (žebrování) jsou umístěny na horní hraně stojícího zařízení. Při pohledu na displej, je přívod vzdychu vlevo od středu a výdech vpravo. Chlazení je vyřešeno velmi elegantně.


hodina provozu - mírná zátěž

Ventilátor běží neustále, i když se jen díváte na plochu Windows a od systému nic nechcete. Nicméně pracovní otáčky chlazení jsou nízké, v úplném tichu slyšitelné i z menší vzdálenosti, ale ve většině běžných případů musíte k tabletu přiložit ucho, abyste proudění vzduchu slyšeli. Situace je naštěstí velmi podobná i při práci s dokumenty a internetem. Zvýšená teplota je cítí v okolí výdechu chlazení, z obou stran tabletu, jde však o přijatelné hodnoty na dotyk.

  • tělo tabletu: 29 °C
  • výdech chlazení: 30 °C
  • napájecí adaptér: 32 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

Ventilátor je zřetelně slyšet, proudící vzduch šumí, ale bez náznaku pískání či nějakých vyšších tónů. U takto malého a tenkého zařízení jde o překvapivě kultivovaný projev. V úplně tiché místnosti by to asi časem mohlo být pro někoho otravné, ale někde v kavárně se šumění skoro i ztratí mezi dalšími zvuky okolí. Teplo je cítit v horní polovině zařízení, více na straně loga, na dotyk už je teplota nepříjemná, zezadu i na displeji. Spodní polovina je výrazně chladnější a lze za ní případně zařízení držet i v plné zátěži. Takovéto vytížení se ale u takovéhoto stroje málo kdy předpokládá.

V nastavení BIOSu je jakási volba Cool Mode, která naznačuje volbu mezi tišším chlazením a vyšším výkonem procesoru, ve skutečnosti jsem prakticky nepozoroval žádný rozdíl ani v pracovních frekvencích procesoru ani v projevu ventilátoru.

  • tělo tabletu: 41 °C (vpravo nahoře, zezadu i na displeji)
  • výdech chlazení: 48 °C
  • napájecí adaptér: 38 °C

teplota okolí při měření: 25 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii)

Vytížení jednoho jádra

Teplota CPU kolísá někde kolem 80 až 85 °C. Pracovní frekvence se stabilně drží na 3,48 GHz. Palce nahoru.

Vytížení všech jader

Několik desítek vteřin běží procesor na maximálních 3,48 GHz. Jakmile je dosaženo mezní teploty 100 °C, začne klesat pracovní frekvence i teplota. Následuje velmi pozvolné (v desítkách vteřin až jednotkách minut) kolísání mezi hodnotami 2,6 až 3 GHz a 75 až 85 °C.

Vytížení CPU + GPU

Pokud se k vytížení dvou jader CPU, přidá i vytížení GPU (3D grafika), takt procesoru se dlouhodobě drží na hodnotě 1,07 GHz a teplota osciluje kolem 72 °C. To už je ovšem extrémní situace kdy je po notebooku vyžadováno zpracování 3D obrazu a na to není stavěn.

Baterie

Li-Ion baterie s udanou kapacitou 41 Wh vydržela v našem standardním* redakčním testu dodávat energii po dobu 13 hodin a 58 minut. Nejen vzhledem k tenkému provedení s výkonným procesorem, je to velmi slušná hodnota. V reálném pracovním vytížení s občasným připojením do sítě by to mělo vystačit na celý pracovní den (8 hod). I zde samozřejmě může v závislosti na požadovaném výkonu kolísat výdrž baterie v řádech hodin.


Jak bylo uvedeno výše v recenzi, chybí světelná indikace stavu nabíjení nebo dobití baterie. V BIOSu je možnost nastavit alespoň pípnutí, to ale znamená, že ve správnou chvíli (baterie dobita na 100%) musíte být ve slyšitelném dosahu zařízení, mě se ani jednou nepovedlo být u toho, tak mě napadlo, že to dost možná ani nefunguje a nakonec se ukázalo, že to funguje jen při zapnutém OS, a jen jako indikace připojení a odpojení kabelu, zbytečná funkce.

BIOS

Grafický BIOS je bohužel ukázkou toho, jak by se grafický BIOS neměl dělat. Reakce touchpadu je viditelně zpomalená a trhaná. Pokud je připojena klávesnice, způsobuje navíc reakce na dotyk obrazovky cyklické kmitání kurzoru. Kurzor po oddálení prstu od obrazovky kmitá cca 2 vteřiny a teprve pak se provede požadovaná akce. Situace se malinko zlepší po odpojení klávesnice s touchpadem, kurzor zmizí z obrazovky a reakce na dotyk je malinko rychlejší, ale stále je zde znatelná prodleva.

Možnosti nastavení jsou poměrně normální. Z toho co jsem výše v recenzi zatím neuváděl a stojí to za zmínku, je zde možnost blokace bezdrátových technologií, zapnutí/vypnutí TPM chipu a možnost promazání TPM.

Ceny a záruka

V ČR je Lenovo MIIX 720-12IKB běžně nabízeno v pěti konfiguracích. Testovaná konfigurace je označena jako 80VV002JCK, rozdíly konfigurací hledejte v posledních čtyřech znacích, 80VV je oficiální označení modelu.

Sestava testované konfigurace nabízí 12“ dotýkový IPS LCD s rozlišením 2880 x 1920, Intel Core i7-7500U, 8GB DDR4 RAM, 256GB SSD M.2 NVMe, Win 10 Pro. S cenou (v době uvedení recenze) 30.990,- Kč včetně DPH (25.612,- Kč bez DPH) jde o druhou nejdostupnější variantu. Nejdražší konfigurace s dvojnásobnou kapacitou operační paměti (16 GB) a 1 TB SSD je nabízena za 46.990,- Kč včetně DPH. Nejlevnější konfigurace má dle všeho jen malinko slabší procesor Intel Core i5-7200U, dle mého soudu stále naprosto dostačující pro zamýšlené využití tohoto zařízení a přitom je o 3.000,- Kč s DPH levnější než testovaná sestava.

Závěr

Lenovo MIIX 720-12IKB je 12" tzv. zařízení 2 v 1, tablet s výkonem notebooku, s operačním systémem Windows 10 a s připojitelnou klávesnicí, která z něj dělá téměř typický notebook. Lenovo se dle mého soudu tohoto úkolu zhostilo svědomitě.

Našel jsem sice několik drobných problémů, jako třeba nedotažené ovládání BIOSu, chybějící světelná indikace dobíjení baterie nebo potřeba vložit do aktivního pera 3 baterie dvou různých velikostí, nicméně jako celek působí MIIX 720 profesionálně a stylově.

Líbí se mi, jak bylo vyřešeno chlazení a mile překvapila i ergonomie provedení klávesnice. Nutnou samozřejmostí je kvalitní LCD. Osobně jsem zastáncem klasického provedení notebooků, ale pro milovníky tabletů požadujících výkon notebooku a operační systém Windows 10, bude MIIX 720 dobrou stylovou volbou.

Klady a zápory

+ kvalitní LCD
+ elegantní provedení chlazení
+ kvalitní klávesnice

- lesklý povrch LCD
- chybějící světelná indikace dobíjení
- spodek dílu klávesnice náchylný rychlému "ošoupání"

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse