Nové notebooky představeny na Fujitsu Forum 2013

13. 11. 2013 08:00    Rubrika: Reportáže    Autor: Jiří Zima

Začátkem měsíce proběhla každoroční akce Fujitsu Forum, na které Fujitsu ukazuje partnerům a novinářům své nejžhavější novinky a sděluje prostřednictvím projevů svou strategii. Letos se stalo také možností, jak si osahat přicházející novinky z oblasti business notebooků.

Nové notebooky představeny na Fujitsu Forum 2013

Přednášky předních představitelů Fujitsu tentokrát neodkryly nic převratného a řeč se točila převážně na poli cloudů a úspěchů, které společnost zaznamenala se svými cloudovými řešeními po celém světě. Fujitsu implementovalo privátní cloudové řešení i v České republice pro státní správu, které tak nakupuje už jen službu a nemusí investovat do vlastního vybavení.

Téma notebooků se nakouslo pouze okrajově, když byla na pódium přinesena nová vlajková loď - 13“ LifeBook S904 - s možností výdrže přes dvacet hodin na jedno nabití.


Fujitsu LifeBook S904

Řada LifeBook S je cílena jako luxusnější a vybavenější alternativa ke klasickým business modelům LifeBook E. Chloubou modelu S904 je bezpochyby 13“ IGZO displej s rozlišením 2560x1440 s vysokým maximálním jasem. Notebook působí velmi tence, nicméně nepodstupuje kvůli tloušťce kompromisy. V zavřeném stavu má 26,5 mm (při hmotnosti pouhých 1,49 kg), což umožnilo dostat do základny nejen kompletní konektorovou výbavu včetně DisplayPortu, VGA, LAN a dokování, ale také šachtu s optickou mechanikou.

Optickou mechaniku dnes leckdo nevyužije, ale u LifeBooku ji můžete snadno vyměnit za druhý pevný disk, druhou baterii (28 Wh) nebo cestovní projektor. Stojí za zmínku, že primární baterie je také uživatelsky vyměnitelná a má kapacitu 77 Wh. Dohromady by údajně mělo být možné překročit hranici dvacet hodin a vzhledem ke kapacitě se dá odvodit, že minimálně deset hodin bude možné přehrávat HD video s plným jasem displeje, což zní více než slibně na stroj, u kterého bude hmotnost stále pod dva kilogramy.


Další parametry jsou dle očekávání. Procesory je možné volit v rámci úsporných dvoujader Core i5 a i7, paměť lze rozšířit maximálně na 12 GB (4 GB na základní desce, zbytek ve slotu) a při konfiguraci vlastního stroje si můžete vybrat, zda chcete až terabajtový disk, nebo radši zvolíte 512GB SSD. Vzhledem k tomu, že jde o korporátní model, nechybí podpora pro Intel AMT a Intel vPro.

Vystavený kus působil velmi solidním dojmem. Ukázaná bílá varianta má lesklý dotykový displej, ale v nabídce bude i černá verze s matným displejem bez dotykové vrstvy. Obě verze mají podsvícenou klávesnici.

Fujitsu LifeBook U904

Nejvyšší z řady U jde s mobilitou ještě dále. Dle Fujitsu jde o nejtenčí 14“ business notebook (Ultrabook) s tloušťkou pouhých 15,5 mm - přitom je možné používat stejnou dokovací stanici jako u řad E ve výbavě najdete jak plné HDMI, tak LAN (ve formě rozkládacího konektoru místo původní kabelové redukce). Má opět IGZO displej, ale s palcem úhlopříčky navíc se zvedlo také rozlišení na 3200x1800 (při DPI 200% tedy budete mít stejnou pracovní plochu jako u 1600x900, pouze vše bude prokreslenější).

LifeBook U904 bude dostupný výhradně s procesory Core i7 a disky SSD (v mSATA) a nabídne všechny potřebné technologie vzdálené správy a zabezpečení. V základu má opět podsvícenou klávesnici.


Od konkurence se U904 odlišuje lakováním do karmínové barvy, ve které vypadá velmi elegantně.

U předchozí generace jsme si při testování stěžovali na klávesnici a špatné mačkání touchpadu. Zdá se, že na obou problémech výrobce zapracoval a po mechanické stránce je U904 opět krok dále.

Fujitsu LifeBook T904

LifeBooky T jsou zástupci profesionální konvertibilních počítačů typu Tablet PC (s otočným kloubem a duálním digitizérem včetně pera). Nový typ T904 je oproti předchůdcům tenčí (19 mm), lehčí (odhadem okolo 1,5 kg) a dostal podsvícenou klávesnici spolu s 13“ IGZO displejem (2560x1440).

Počítač je opět plně připraven pro nasazení ve velkých firmách a kromě plné konektorové výbavy (včetně dokování) potěší také vyměnitelná baterie (která by měla být později nabízena ve více variantách).


Vystavený předprodukční kus měl nějaké problémy s otočným kloubem, ale na základě zkušeností s minulými generacemi neočekávám u ostrých kusů problém. Doufejme jen, že bude v nabídce i konfigurace s matným dotykovým displejem. Vystavený lesklý displej byl na můj vkus lesklý až příliš a nejsem si jistý, zda se to ve firemním sektoru náležitě ocení.

Další novinky

Z dalších strojů byly představeny inovované notebooky LifeBook AH i levnější LifeBook U a tablety Stylistic Q. Nový 12,5“ tablet Stylistic Q704 se dočkal stejně jako ostatní novinky platformy Intel Haswell. Stále se může pyšnit dobrou výbavou, kterou lze rozšířit připojitelným klávesnicovým dokem s vlastní baterií a konektory na úrovni klasických notebooků.

S připojeným klávesnicovým dokem by údajně mělo být možné dosáhnout výdrže až šestnáct hodin (realističtější odhad je deset). Vzhledem ke konstrukci je hmotnost vyšší než u konvertiblů s otočným kloubem (jen tablet má skoro kilogram) a klávesnice v doku není podsvícená. Oproti předchozí generaci bylo navýšeno rozlišení displeje na Full HD (1920x1080).


Z cenově dostupných modelů byly představeny 15,6“ LifeBooky AH544 a AH564. Oba mají tloušťku 30,9 mm a hmotnost 2,4-2,5 kg. Mají pouze základní TN panely s rozlišením HD (1366x768), nenabídnou podsvícenou klávesnici a snad jako jediné nejdou osadit 3G/LTE modemy, ale zaujmout by měly především cenou.

Oba mají low-end dedikovaný čip NVIDIA GeForce GT 720M a možnost osazení až čtyřjádrových procesorů Core i7. Mezi oběma modely je rozdíl pouze v přítomnosti dotykové vrstvy. Zatímco základní AH544 je matný, dotyková verze AH564 má lesklou povrchovou úpravu.


Mezi levnější se řadí také základní model řady U - U574 - který se cenou pohybuje stejně jako AH pod 20 tisíc korun, ale upřednostňuje mobilitu před výkonem. Má hmotnost pouhých 1,6 kg a tloušťku 19,5 mm. Od vyšších modelů se liší slabším procesorem (do Core i5), maximálně 8 GB RAM (v jednom slotu), nepodsvícenou klávesnicí a především obyčejným TN displejem se základním rozlišením HD (1366x768).

Může být konfigurován jak s klasickým pevným diskem, tak s plnohodnotným SSD do velikosti 256 GB. Kabelový ethernet je řešen pouze přibalenou USB redukcí, nicméně bezdrátové možnosti lze rozšířit o 3G modem.


Možná se ptáte, kdy tyto novinky přijdou na trh. U modelů AH a Q to bude již brzy, ale na hi-end notebooky vybavené IGZO displeji si počkáme nejméně do ledna.

Reportáže . Ostatní

Diskuse