802.11n - nová generace Wi-Fi?

31. 1. 2007 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Markéta Sadílková

V dnešní době se stále více mluví o standardu bezdrátového přenosu dat 802.11n jakožto o nové generaci Wi-Fi; i Intel minulý týden obohatil sadu Centrino o bezdrátovou síťovou kartu s jeho podporou. Co nového ale přináší? Jaké jsou jeho výhody? Jaká zařízení s tímto standardem již dnes umí pracovat? Toto vše a mnoho dalších věcí se dozvíte v následujícím článku.

802.11n - nová generace Wi-Fi?

Drtivá většina z vás zná pojem Wi-Fi. Ale abychom mohli představit nový standard 802.11n, je třeba provést malou exkurzi do světa standardů Wi-Fi sítí.

Standard 802.11

Wi-Fi je standard pro lokální bezdrátové sítě. Aby všechna zařízení všech výrobců spolu dokázala komunikovat a správně pracovat, založil IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) pracovní skupinu, která má na starosti dohled nad bezdrátovými Wi-Fi sítěmi. Konkrétně se jedná o skupinu 802.11.

Tato komise má na starosti všechny Wi-Fi standardy. Nejznámější a zároveň nejpoužívanější jsou standardy 802.11a/b/g. Každý nový standard přinesl něco nového. Z počátku nejrozšířenější 802.11b s přenosovou rychlostí do 11 Mb/s začal být postupně vytlačován rychlejším 802.11g s teoretickým maximem 54 Mb/s, na který se především v lokálních prostorách rychle přešlo. 802.11a potom pracuje v nelicencovaném pásmu 5 GHz, narozdíl od mnohdy ve městech přehuštěného pásma 2,4 GHz u b/g.

Ani u rychlejších Wi-Fi 802.11a a g však není přenosová rychlost ani v blízkosti vysílače srovnatelná s běžným ethernetem kvůli menší efektivitě bezdrátového přenosu (díky ztrátám či šifrování). Teoretické hodnoty tak jsou sice krásné, ale realita je někde jinde. Proto téměř ihned po schválení standardu 802.11g mnoho firem volalo po vylepšení a zvýšení rychlosti.

tabulka
Přehled nejpoužívanějších standardů

802.11n

Již v roce 2003 se začalo pracovat na novém standardu. Za dobu své historie byl několikrát přepracováván, což vede k velmi nepříjemným důsledkům pro firmy, které si zakoupily tzv. prestandardizované zařízení pro 802.11n. Nyní je posuzován draft 2.0 (verze 2.0).

Standard 802.11n se od předchozích liší zvýšením rychlosti pomocí principu MIMO (multiple input, multiple output). Díky tomu je teoretické navýšení rychlosti až 10-ti násobné. Tzn. až na 540 Mb/s. A nejen to – měl by se zvýšit i dosah.

Zařízení pracující s tímto standardem, přesněji řečeno jeho draftem, musí mít minimálně dvě a dvě antény pro příjem a vysílání. Zařízení by měla pracovat v 2.4GHz a 5GHz pásmu, měla by umět detekovat starší sítě a umět se jim přizpůsobit. To znamená snížení rychlosti nebo uvolnění pásma pro 802.11a v případě přítomnosti obou sítí.

Budoucnost nového standardu

Jak již bylo výše uvedeno, standard se připravuje již velmi dlouho (od konce roku 2003). V loňském roce bylo usilováno o schválení draft 2.0. Toho bylo dosaženo až 19.1. 2007. V tuto chvíli je tedy draft 2.0 standardu 802.11n označován jako pre-standard. To znamená, že zařízení postavená na tomto standardu budou s drobnými opravami firmwaru schopna pracovat i s plně schváleným standardem 802.11n. To se však netýká zařízení založených na draftu 1.0, ta bohužel nebudou schopna pracovat spolu s oficiálně schváleným standardem.

Next-Gen Wireless-N

Minulý týden byla představena novinka od Intelu - mobilní bezdrátová síťová karta s kódovým označením Kedron, která zavádí nové síťové rozhraní založené na standardu 802.11n draft 2.0 –tzv. pre-standard. Spolu s ním zavádí Intel program Connect with Centrino. To znamená, že si Intel sám bude certifikovat zařízení, která jsou plně kompatibilní s jeho bezdrátovými prvky.

Jak to (a vlastně celý draft n) komentuje sám Intel? Jeho slova potvrzují obecné výhody nového standardu. Kedron má také krom podstatně vyšší přenosové rychlosti a dosahu přinést i delší životnost baterie notebooku. Výhody by měly být i v mnohem lepším pokrytí míst v okolí přístupového bodu a zároveň v mnohem lepší využitelnosti sítě.

modul
Wireless-N čip od Intelu

Praktické využití nového standardu

V článku bylo zmíněno mnoho technických aspektů nového standardu, ale většina z vás si asi říká, k čemu mi to krom zvýšení rychlosti opravdu bude? Jak již bylo uvedeno výše, zvýšení rychlosti je asi desetinásobné. To pro mnoho uživatelů bude znamenat, že bude možné posílat si velké objemy dat podstatně rychleji. Bude to znamenat i větší použitelnost v multimédiích - stahování filmů, hudby nebo třeba televize přes internet. A právě od většího nasazení v multimédiích si výrobci hodně slibují.

Do budoucna se počítá s tím, že jednotlivá zařízení v domácnostech budou mezi sebou schopna komunikovat bezdrátově. To třeba znamená, že si na počítači pustíte film, bezdrátově se připojíte k dataprojektoru nebo TV a můžete se dívat. Zní to jako samozřejmost, ale doposud to bezdrátovou cestou pomocí Wi-Fi nebylo možné. Standardy 802.11a/b/g totiž mají maximální teoretickou rychlost 54 Mb/s, a to není dostačující rychlost pro přenos obrazu. Pro názornost si udělejme takový malý výpočet: 802.11g má teoretické maximum 54 Mb/s. Na plynulé video je však zapotřebí podstatně více - např. při rozlišení 1024 x 768 bodů při 16M barvách to je 1024 x 768 (počet bodů na obrazovce) x 3 (R, G a B barevná složka) x 8 (převod z bytů na bity, ve kterých se počítají přenosové rychlosti) x 25 (počet obrazů za vteřinu pro plynulé video) = přesně 450 Mb/s.

Závěr

Potenciál nového standardu je zřejmý. Zlepšení přenosu dat, zvýšení rychlosti, zvýšení pokrytí. Multimédia a přenos obrazu již i bezdrátově. V tuto chvíli však 802.11n ještě není plně schválen - schválení se očekává až v roce 2008. Avšak zařízení založená na draftu 2.0 by již neměla mít větší potíže s přístupem do plně standardizovaných sítí 802.11n. Při koupi starších zařízení se však mějte na pozoru!

Technologie

Diskuse