NVIDIA GeForce 8800M - high-end s ultimátním výkonem

12. 12. 2007 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Branislav Brna

Od uvedení poslední nejvýkonnější mobilní grafické karty společnosti NVIDIA uběhlo jenom pár měsíců a už tady máme ne jeden, ale rovnou dva modely s notnou +100 v názvu. Na to, co přesně označení 8800 přináší do světa high-end herních notebooků, se podíváme dnes.

NVIDIA GeForce 8800M - high-end s ultimátním výkonem

Když smrt krále, tak ve velkém stylu
Společnosti NVIDIA se v poslední době daří více než kdy předtím a momentálně dominuje po výkonové stránce jak v destkopovém, tak mobilním segmentu trhu grafických karet. Důvod, proč je tomu tak, je velice prostý a tkví právě v magickém označení 8800, se kterým již pár měsíců úspěšně vyhrává jeden test za druhým (dodací lhůta modelu GT zase úspěšně ničí klidný spánek nejednomu hráči). Vraťme se ale zpět k notebookům, ve kterých si číslovka 8800 odbyla svou premiéru před necelým měsícem v podobě modelů GeForce 8800M GTS a 8800M GTX s jasným cílem - jako jejich desktopové protějšky zadupat jakoukoliv konkurenční grafickou kartu na trhu. Výsledek tohoto snažení, jak je možné vidět ze specifikací těchto karet níže, je v porovnání s dosavadním králem na poli herních notebooků v podobě GeForce 8700M GT velice impozantní.

Technické specifikace

Přechodem na nový výrobní proces sice překvapivě nedošlo k tradičnímu navýšení frekvencí (právě naopak), nýbrž k drastickému zvýšení počtu unifikovaných shader jednotek (stream procesorů), které zažívají v této generaci grafických karet svůj debut, a jejich zdvojnásobení, respektive ztrojnásobení v případě modelu GTX, v kombinaci s 256bitovou sběrnicí dává tušit, že se po výkonnostní stránce bude jednat o trhače asfaltu v 3D Marcích. Ruku v ruce s navýšením výkonu jde již standardně také navýšení spotřeby, které se NVIDIi nepovedlo eliminovat ani za využití již vzpomínaného nového výrobního procesu.
Po technologické stránce budou na tom nové karty shodně jako celá modelová řada GeForce 8x00M, a to i přesto, že kódové označení G92M těchto jader evokuje, že by se mohlo jednat už o novou generaci. Konkrétně tady najdeme podporu DirectX 10 s Shader Model 4.0, integrovaný video procesor VP2 pro HW dekódování HD videa v formátech H.264, VC-1, MPEG2 a WMV9 s podporou ochrany HDCP, a v neposlední řadě také technologii PowerMizer ve své 7 verzi.

Trhači asfaltu
Pohled na technické specifikace dává tušit, že pánové z NVIDIA se rozhodli pořádně šlápnout na plyn, jak tedy dopadly nové karty v porovnání s dosavadní špičkou?

Porovnání výkonu

Jak z grafu jasně vyplývá, modely 8800M nemají po výkonové stránce prakticky žádnou konkurenci a dosavadního krále v podobě GeForce 8700M GT překonávají téměř dvojnásobným počtem bodů v 3D Marku.
Co se týče dostupnosti, karty by se nejdříve měly objevit v noteboocích společnosti Alienware, se kterými se spojují taktéž informace o zapojení těchto karet do SLI, čímž by došlo k ještě dalšímu navýšení grafického výkonu (co takovéto řešení udělá s cenou, spotřebou a ztrátovým teplem předjímat raději nebudeme).

Závěr
NVIDIA opět jednou potvrdila své aktuální dominantní postavení na trhu s nejvýkonnějšími grafickými kartami a přinesla opěvovaný výkon spojený s označením 8800 z desktopových PC do světa notebooků, čímž určitě potěší nejednoho herního nadšence bažícího po plnohodnotné náhradě stolního počítače. Tiché povzdychnutí pak putuje směrem k AMD/ATI, která doposud neuvedla svůj opravdový mobilní high-end, což jak je vidět v grafu, začíná být čím dál víc alarmující.

Technologie

Diskuse